5. luokka

Tavoitteet ja laaja-alainen osaaminen

T1 ohjata oppilasta kiinnostumaan ympäröivästä yhteiskunnasta ja yhteiskuntaopista tiedonalana (S 1-4)

T3 ohjata oppilasta hahmottamaan itsensä yksilönä ja erilaisten yhteisöjen jäsenenä (S1-3, L2-3, L7)
T4 ohjata oppilasta tarkastelemaan median roolia ja merkitystä omassa arjessa ja yhteiskunnassa (S 1-4, L1-7)
T5 ohjata oppilasta oivaltamaan työnteon ja yrittäjyyden merkityksen lähiyhteisössään (S 1, L 3-4, L 6-7)
T6 tukea oppilasta ymmärtämään, että eri toimijoiden tuottamaan yhteiskunnalliseen tietoon liittyy erilaisia arvoja, näkökulmia ja tarkoitusperiä (S 1-4, L 1, L 3-4, L7)
T7 kannustaa oppilasta harjoittelemaan demokraattisen vaikuttamisen perustaitoja sekä keskustelemaan rakentavasti eri mielipiteistä (S 1-3, L1-4, L6-7)
T8 tukea oppilasta ymmärtämään oman rahankäytön ja kulutusvalintojen perusteita sekä harjoittelemaan niihin liittyviä taitoja (S1, S4, L 3-5, L7)
T9 kannustaa oppilasta erilaisten yhteisöjen toimintaan ja harjoittelemaan median käyttöä turvallisella ja yhteiskunnallisesti tiedostavalla tavalla (S 1-4, L1-7)

L-kirjaimet viittaavat laaja-alaisiin tavoitteisiin.
Laaja-alaiset tavoitteet saat linkistä:
14.2 Laaja-alainen osaaminen vuosiluokilla 3 - 6

Sisällöt

S1 Arkielämä ja oman elämän hallinta:

Tutustutaan yhteiskunnan toimintaan yksilön, perheen ja muiden lähiyhteisöjen näkökulmasta. Pohditaan, kuinka jokainen voi itse vaikuttaa lähiyhteisön turvallisuuteen ja viihtyisyyteen

Keskeisiä sisältöjä: säännöt, päätöksenteko, yksilön vastuu kotona, koulussa ja harrastuksissa, avun hakeminen ja lapsen oikeus apuun ongelmatilanteissa (terveydenhoitaja, kuraattori, auttavat numerot/chatit, nuorisotyö).

S2 Demokraattinen yhteiskunta:

Perehdytään erilaisiin oppilasta lähellä oleviin yhteisöihin, niiden jäsenten oikeuksiin ja velvollisuuksiin, sekä harjoitellaan yhteistä päätöksentekoa. Tutustutaan Suomen eri kulttuureihin ja vähemmistöryhmiin.

Keskeisiä sisältöjä: koulu ja luokka yhteisönä, oppilaskuntatoiminta, kansainvälinen Suomi (kansainvälisyys, kansalainen, uussuomalaisen pakolainen), ikärajat (pelit, some, elokuvat)

S3 Aktiivinen kansalaisuus ja vaikuttaminen:

Tarkastellaan ja harjoitellaan käytännössä demokraattisen vaikuttamisen ja yhteiskunnassa toimimisen taitoja, joita tarvitaan erilaisten yhteisöjen vastuullisena ja osallistuvana jäsenenä esimerkiksi luokassa, koulussa, erilaisissa harrastuksissa
ja järjestöissä, mediassa sekä taloudellisessa toiminnassa. 

Keskeisiä sisältöjä: oppilaan oma päätösvalta kotona ja koulussa, yhteisten sääntöjen merkitys yksilön ja yhteisön hyvinvoinnille

S4 Taloudellinen toiminta:

Tarkastellaan taloudellista toimintaa ja sen merkitystä. Perehdytään rahankäyttöön ja ansaitsemiseen, sekä säästämiseen ja kestävään kuluttamiseen. Lisäksi tutustutaan käytännön tilanteiden kautta paikallisen talouden toimintaan, kuten lähiympäristön yrityksiin, työpaikkoihin ja palveluiden tuottajiin.

Keskeisiä sisältöjä: maksamisen muodot ja maksuvälineet (käteinen, kortti, verkossa maksaminen), tulot ja menot käytännön esimerkkien kautta (kotityöt, pullojen kerääminen), ostopäätös ja vastuu kaupan asiakkaana, kestävä kehitys (kotimaiset ja ulkomaiset tuotteet, kirpputorit, kierrätys)

Arviointi

Arvioinnilla ja palautteella oppilaita ohjataan ja kannustetaan toimimaan aktiivisesti ja rakentavasti omissa lähiyhteisöissään ja soveltamaan käytännössä yhteiskunnasta oppimiaan tietoja ja taitoja. Arvioinnissa otetaan huomioon monipuolisesti erilaisia toiminnan ja tuottamisen tapoja. Huomiota kiinnitetään yhteiskunnallisten tietojen ja taitojen hallintaan. Yhteiskuntaopin antaessaan opettaja arvioi oppilaan osaamista suhteessa paikallisessa opetussuunnitelmassa asetettuihin tavoitteisiin.

Opinnoissa edistymisen kannalta on keskeistä, että oppilas hahmottaa ympäröivän yhteiskunnan toimintaa sekä näkee itsensä osana kansalaisyhteiskuntaa omat vaikuttamismahdollisuutensa ja vastuunsa tiedostaen.

Yhteiskuntaoppi arvioidaan 5. luokan todistuksissa numeroarvioinnilla (4-10) valtakunnallisen opetussuunnitelman tavoitteiden mukaan.