6. luokan sisällöt ja arviointi

Sisällöt ja arviointi

S3 Keskiaika

Perehdytään keskiaikaiseen maailmankuvaan sekä idän ja lännen kulttuurisiin yhtäläisyyksiin ja eroavaisuuksiin ja niiden vaikutuksiin eri ihmisryhmille. Keskeisiä sisältöjä: löytöretket uusille mantereille, kiinalainen kulttuuri ja keksinnöt, ristiretket

Käsitellään Suomen siirtyminen historialliseen aikaan ja Ruotsin yhteyteen. Keskeisiä sisältöjä: keskiaikainen Ruotsi, katolinen kirkko, ensimmäinen ristiretki ja sen vaikutukset Suomeen, 

S4 Uuden ajan murrosvaihe


Tutustutaan tieteessä, taiteessa ja ihmisten uskomuksissa tapahtuneisiin muutoksiin. Keskeisiä sisältöjä: tähtitiede, uskonpuhdistus, itsevaltius (Ranska ja Aurinkokuningas), kuvataiteen ja musiikin uudet suuntaukset (renessanssi, barokki), Ranskan suuri vallankumous ja Yhdysvaltojen itsenäistyminen.

S5 Suomi osana Ruotsia

Tarkastellaan kehitystä Suomessa 1600–1700-luvuilla. Keskeisiä sisältöjä: Suomi ruotsin vallan aikana (kaupungit, koulutus, kirkon vahva rooli, Kustaa Vaasa, nuijasota, Pietari Brahe, Mikael Agricola). Alueellisena painotuksena Suomen alueen eroavaisuudet etelän ja pohjoisen välillä (saamelainen kulttuuri).

Arviointi

Historia arvioidaan 6. luokan päätteeksi historia arvioidaan numeroarvioinnilla (4-10) valtakunnallisen opetussuunnitelman hyvän osaamisen kriteerien mukaan.