2. Miksi kannattaa kirjoittaa ylimääräisiä aineita? Kompensaatio.
Kompensaatio
Pakollinen hylätty koe (reputtaminen) voi kompensoitua, jos kokelas on suorittanut muista aineista yo-kokeita riittävästi / riittävän tasoisesti. Silloin voi päästä ylioppilaaksi, vaikka pakollisesta aineesta olisikin hylätty arvosana.
Kompensaatiopisteitä kaikista suoritetuista yo-kokeista saa seuraavasti:
L 7, E 6, M 5, C 4, B 3 ja A 2 kompensaatiopistettä. Kompensaatiopisteet lasketaan yhteen. Jos yhteispistemäärä (siis ei keskiarvo) on vähintään
- 12, niin se kompensoi hylätyn arvosanan i+
- 14, niin se kompensoi hylätyn arvosanan i
- 16, niin se kompensoi hylätyn arvosanan i-
- 18, niin se kompensoi hylätyn arvosanan i=
Huom! K2022 tutkinnon aloittavalle kompensaatiopisteiden laskutapaan voi tulla muutoksia.
Miksi kannattaa kirjoittaa ylimääräisiä aineita?
Jokaisesta hyväksytystä kokeesta saa pisteitä seuraavasti: L = 7, E = 6, M = 5, C = 4, B = 3 ja A = 2. YO-todistukseen merkitään näistä pisteiden summa (ei keskiarvo). Pistesummaa käytetään jatko-opintojen valintaperusteena ja yo-tutkinnon pakollisen hylätyn aineen kompensoinnissa.
Pakollisesta aineesta voi reputtaa (tulee i, ei pääse ylioppilaaksi). Ylimääräisestä aineesta ei voi reputtaa. Jos ylimääräisestä aineesta tulee i, ainetta ei merkitä ollenkaan näkyviin yo-todistukseen.
Poikkeus ns. KOMPENSAATIO: Vaikka pakollisesta aineesta on i, voi päästä ylioppilaaksi, jos yo-todistuksen pistesumma on riittävä (i + väh. 12 pist., i väh. 14 pist., i- väh. 16 pist. ja i= väh. 18 pist).
Ylimääräisillä voit siis yrittää varmistaa ylioppilaaksi pääsyä esim. silloin, jos kaikki kielten opinnot ovat ottaneet lujille.
Useita ylimääräisiä aineita kirjoittaessasi on tärkeää hajauttaa tutkinto suunnitellusti.