3.3 Muiden oppiaineiden opetuksen tavoitteet ja keskeiset sisällöt

3.3 Muiden oppiaineiden opetuksen tavoitteet ja keskeiset sisällöt

Valmistavan opetuksen muiden oppiaineiden opetuksen lähtökohtana ovat oppilaan aikaisemmat opinnot. Valmistavan opetuksen aikana muiden oppiaineiden opetuksen tavoitteet ja sisällöt noudattavat soveltuvin osin perusopetuksen opetussuunnitelman perusteiden tavoitteita ja keskeisiä sisältöjä. Sisältöjä suunniteltaessa otetaan huomioon kunkin oppiaineen keskeinen käsitteistö, työtavat ja välineet. Perusopetukseen valmistavan opetuksen aikana opiskeltavat oppiaineet valitaan siten, että oppilas pystyy valmistavan opetuksen jälkeen opiskelemaan hänelle osoitettavassa esi- tai perusopetuksen ryhmässä ja että valmistavan opetuksen opinnot mahdollistavat myöhemmin perusopetuksen suorittaminen Suomessa. Lähtökohtana suunnittelulle ovat perusopetuksen kyseisten vuosiluokkien opetuksen tehtävä ja siirtymävaiheen kuvaus sekä vuosiluokilla opiskeltavat oppiaineet10.

Omalla äidinkielellä annettu opetus ja tuki edistää oppilaan opiskelua ja kotoutumista. Omakielisen opetuksen ja tuen avulla saatu lisätieto oppilaan osaamisen tasosta auttaa muiden oppiaineiden tavoitteiden asettamisessa. Näin oppilas voi edistyä aineopinnoissaan, vaikka suomen/ruotsin kielen taidot kehittyisivätkin muita taitoja hitaammin. Omakielistä opetusta ja tukea annetaan oppilaan tarpeiden ja mahdollisuuksien mukaan. Opetuksessa voidaan hyödyntää myös oppilaiden tietämystä oman kieli- ja kulttuurialueensa luonnosta, elämäntavoista, historiasta ja yhteiskunnasta, kielistä ja kulttuureista.

Sastamala

Eri oppiaineiden sisältöjä opetetaan sekä valmistavan opetuksen ryhmissä että perusopetuksen ryhmissä oppilaan suomen kielitaidon mukaan.

Opetuksessa käytetään hyväksi koulun ulkopuolisia oppimisympäristöjä, mm. kaupunkiympäristö, kirjastot, kulttuuritarjonta, luonto.

Valmistavan opetuksen aikana oppilas tutustuu koulun erilaisiin työtapoihin. Niiden kautta toteutetaan ja vahvistetaan koulun perustehtävää ja arvoja. Tärkeitä työvälineitä oppilaan jatko-opintoja ajatellen ovat oppimaan oppimisen taidot sekä yhteistyö- ja vuorovaikutustaidot.

Monipuolisesti valitut ja käytetyt työtavat tukevat oppilaan kasvua yhteisön jäseneksi. Samalla oppilaalla on mahdollisuus kehittyä oppijana. Erilaisista opiskelukulttuureista tuleville oppilaille yhteistoiminnalliset opiskelumenetelmät, ryhmä- ja parityöskentely sekä toisaalta itsenäinen työskentely ja tiedonhankinta voivat olla vieraita toimintamalleja. Ne saattavat vaatia totuttelua. Etenkin valmistavan opetuksen alkuvaiheessa opettajajohtoiset työtavat ovat tärkeitä edellä mainittujen lisäksi.

Valmistavan opetuksen työtapojen valinnassa ovat olennaisia seikkoja opetuksen havainnollisuus, oppilaan ohjaaminen itsenäiseen tiedonhankintaan ja arviointiin sekä ongelmanratkaisukyvyn kehittäminen. Tieto- ja viestintätekniikkaa käytetään ja hyödynnetään erilaisissa oppimistilanteissa ja eri oppiaineissa mahdollisuuksien mukaan.