3.2 Kielenopetuksen tavoitteet ja keskeiset sisällöt

3.2 Kielenopetuksen tavoitteet ja keskeiset sisällöt

Suomi tai ruotsi toisena kielenä ja kirjallisuus

Perusopetukseen valmistavassa opetuksessa pääpaino on suomi tai ruotsi toisena kielenä ja kirjallisuus -opinnoissa, joiden osalta tavoitteena on kehittyvä alkeiskielitaito. Opetuksessa noudatetaan soveltuvin osin perusopetuksen suomi tai ruotsi toisena kielenä ja kirjallisuus -oppimäärän opetussuunnitelman perusteita. Suomi tai ruotsi toisena kielenä ja kirjallisuus -opinnot ovat pohjana kaikille muille opinnoille. Perusopetukseen valmistavassa opetuksessa suomi tai ruotsi toisena kielenä ja kirjallisuus -opintojen tavoitteena on antaa oppilaille tarvittavat valmiudet siirtyä perusopetukseen. Opetuksessa otetaan huomioon oppilaan koulu- ja opiskelutausta ja hänen jo mahdollisesti hallitsemansa suomen tai ruotsin kielen taito. Oppilaan omassa opinto-ohjelmassa määritellään taito- ja ikätason mukaiset suomen tai ruotsin kielen opetuksen tavoitteet ja sisällöt.

Sastamala

Valmistavan opetuksen tavoitteena on, että oppilas saavuttaa kehittyvän kielitaidon taitotason A1.3-A2.1. Suomen kielen alkeissisältöjä opetellaan ja käsitellään valmistavan opetuksen aikana. Lisäksi käytetään eri oppiaineiden tekstejä, käsitteistöä, sanastoa ja sisältöjä oppilaan valmiuksien mukaan. Oppilaalle osoitetaan luku- ja kirjoitustaidon merkitys suomalaisessa kulttuurissa ja yhteiskunnassa.

Suomen kielen alkeissisältöjä:
- minä, koti, perhe, asuminen, ruoka, vaatteet
- tervehtiminen, kiittäminen, pyytäminen
- aakkoset ja lukusanat
- liikkuminen ja asiointi
- kulkuvälineet, kauppa, puhelin
- määrä, hinta, aika
- viikonpäivät, kuukaudet, kello
- värit ja perusadjektiivit
- ruumiinosat ja sairaudet
- suomalaista kulttuuria, esimerkiksi juhlapyhiä ja tapoja
- luonto ja ympäristö

Kuullun ymmärtäminen ja puhuminen:
- suomen kielen ääntämisen harjoittelu
- kysymysten ja vastausten harjoittelu ( itseä, perhettä, koulua, arkielämää, tunteita )
- perussanasto: perusverbit, perhesanasto, ruoka, vaatteet )
- kysymyssanat, suuntasanat
- tervehdykset, kohteliaisuusfraasit, käskyt, kehotukset, ohjeet )
- aikasanat
- tunteiden ilmaiseminen
- suullisen ilmaisun harjoittelu

Lukeminen ja luetunymmärtäminen:
- arkielämän ja koulun kannalta keskeisten sanojen, lauseiden ja lyhyiden tekstien lukeminen
- suomen kielen pienet ja isot kirjaimet
- äänne-kirjainvastaavuuden periaate
- äänteiden yhdistäminen toisiinsa ja tavujen rakentuminen
- ääntäminen ja erityisesti oppilaan äidinkielestä puuttuvien äänteiden harjoittelu
- oikea lukusuunta
- tuttujen suomen kielen sanojen ja lauseiden lukeminen äänne- ja tavutasolta edeten kohti sana-, lause- ja tekstitasoa

Kirjoittaminen:
- pienten ja isojen kirjainten kirjoittamisen opettelu
- suomen kielen keskeisten äännepiirteiden kirjoittamisen harjoittelu ( lyhyet ja pitkät vokaalit, yksittäis- ja kaksoiskonsonantit, diftongit )
- motoristen taitojen harjoittelu on myös tarpeen, jos hienomotoriset taidot ovat kehittymättömiä
- tietokoneella kirjoittaminen voi auttaa motoriikan kehittämisessä
- kirjoitetaan sanoja myös sanelun mukaan
- harjoitellaan alussa sanojen ja lauseiden jäljentämistä ja myöhemmin myös niiden tuottamista

Oppilaan oma äidinkieli

Oppilaan oman äidinkielen opetuksen tavoitteena on tukea ja edistää äidinkielen hallintaa, kulttuuritaustan tuntemusta ja kulttuuri-identiteetin kehittymistä. Oman äidinkielen hyvä hallinta luo edellytyksiä myös suomen/ ruotsin kielen oppimiselle ja tällä kielellä tapahtuvalle muulle oppimisille. Oppilaille järjestetään opetusta mahdollisuuksien mukaan.

Opetus noudattaa opetussuunnitelman perusteiden liitteessä kuvattuja oppilaan oman äidinkielen opetuksen tavoitteita, sisältöjä ja oppilaan oppimisen arviointia. Oppilaan oman äidinkielen hallintaa ja sen säilymistä tuetaan myös eri tavoin yhteistyössä perheen kanssa.

Sastamala

Valmistavan opetuksen oppilaat voivat osallistua perusopetuksen oppilaiden kanssa yhteisiin oman äidinkielen opetuksen ryhmiin niissä kielissä, joissa opetusta Sastamalassa järjestetään. Oman äidinkielen opetusta voidaan järjestää myös erillisissä oman äidinkielen ryhmissä kouluajan ulkopuolella mahdollisuuksien mukaan.

Muut kielet

Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteisiin sisältyy oppilaiden vieraan kielen opetuksen tavoitteet. Perusopetukseen valmistavassa opetuksessa noudatetaan näitä opetussuunnitelman perusteita soveltuvin osin. Oppilaan vieraan kielen opinnot järjestetään kunnan kieliohjelman mukaisesti. Oppilaan kielelliset valmiudet ratkaisevat, missä määrin hänen omaan opinto-ohjelmaansa voidaan sisällyttää vieraiden kielten opiskelua perusopetukseen valmistavan opetuksen aikana.

Sastamala

Vieraiden kielten opiskelu pyritään aloittamaan vasta, kun suomen kielen alkeita on ensin opiskeltu muutamia kuukausia valmistavalla luokalla. Oppilaan tietoja ja taitoja voidaan kartoittaa, ennen kuin hänet sijoitetaan sopivaan opetusryhmään opiskelemaan vierasta kieltä. Oppilaalla täytyy olla riittävät valmiudet vieraan kielen opiskeluun.