Satu Pasio kertoo, mitä on sanataidekoulu

Syksyllä 2024 alkaa uusi ryhmä

Salon Kansalaisopistossa alkaa syyslukukaudella 2024 sanataiteen perusopetuksen 7 - 9 vuotiaiden sanataidekoulu.

Ikäluokat etenevät asteittain 9 - 11, 11 - 13 vuotiaiden ikäluokkien kautta teemaopintoihin. Opetuksesta saa myös todistuksen ja valmiuksia ilmaista itseään ja hakeutua tulevaisuudessa taiteenalan jatkokoulutuksiin mikäli käy kaikki opinnot asteittain.

Minkälainen on ilta sanataidekoulussa?

Mielikuvituksen rikastuttaminen ilon, leikin ja kokemuksellisuuden kautta sekä asioiden oivaltaminen yksin ja ryhmässä tutustuttavat oppilaan sanataiteen maailmaan.

Sanataidekoulu kokoontuu kerran viikossa 90 min pituisella oppitunnilla, jonka aikana syvennytään sanataiteen maailmaan sekä etsitään itselle sopivia ilmaisun muotoja. Tunti alkaa aina kuulumisten vaihtamisella ja lukuhetkellä, josta siirrytään leikkien kautta työstämään tekstiä. Tekstin työstäminen voi olla esimerkiksi askartelua tai tarinankerrontaa eri tavoilla. Tunnin lopuksi kerrataan vielä tunnilla käydyt asiat. 

Jokaisella oppitunnilla on opetussuunnitelman perusteella mietityt tavoitteet ja osa-alueet, jotka toteutetaan ryhmän kiinnostuksen kohteet huomioiden. Tavoitteena on päästä ilmaisemaan itseään yhdessä tekemällä.


Mitä Salolaisessa sanataidekoulussa painotetaan?

Salon sanataidekoulun opetussuunnitelman tavoitteena on innostaa oppilasta kirjoittamisen ja lukemisen maailmaan sekä tarjota monipuolisia kokemuksia sanataiteellisen ilmaisun äärellä. Tavoitteena on syventyä monipuolisesti luovan kielen käyttämisen äärelle omaksumalla monilukutaidon ja laajan tekstikäsityksen käsitteet.


Onko kyse pelkästään lukemisesta ja kirjoittamisesta?

Ei ole. Sanataiteen maailmaan syvennytään leikin kautta tarinoita kehittelemällä. Sanataidekoulun opettaja Satu Pasio kertoo asian äärelle houkuttelun tapahtuvan leikin ja yhdessä tekemisen kautta. Pasio pitää sanataiteen opetuksessa tärkeänä ryhmän innostunutta ja yhteenkuuluvaa tunnetta, jossa jokainen oppilas voi löytää ominaisen tavan harrastaa sanataiteita. Pasio kertoo sanataidekoulun olevan mukana myös muiden TPO ryhmien yhteisissä projekteissa.

Ensimmäisen vuoden tavoitteiksi Pasio listaa seuraavat asiat:


  • Sanataiteilijana kehittyminen

  • Omaääninen kirjoittaminen

  • Elämyksellinen lukeminen

  • Monimuotoisiin teksteihin tutustuminen

  • Sanataiteen tuottamisen prosesseihin tutustuminen

  • Taideprosessi ja julkaiseminen

  • Itselle tärkeän kerrottavan löytäminen

  • Oman identiteetin löytäminen sanataiteen tuottajana

  • Uusien välineiden saaminen ilmaisun omaäänisyyteen





Sanataidekoulun opettaja Satu Pasio