Kuvataidekoulu

Taiteen perusopetus - Kuvataidekoulu

TAITEEN PERUSOPETUS –KUVATAIDEKOULU

VARHAISIÄN OPINNOT

Alle kouluikäisille järjestetään taideopintoja, jotka voivat olla poikkitaiteellisia tai keskittyä vain kuvataiteeseen. Opetusryhmiä on aikuisille ja lapsille yhdessä (Mummit ja muksut) ja esikouluikäisille lapsille itsenäisesti (Kiertävä eskarikuvis). Alle kouluikäinen lapsi voi osallistua varhaisiän opintoihin ennen taiteen perusopetuksen opintojen aloittamista. Varhaisiän opinnot kannustavat lasta jatkamaan taiteen perusopintoihin ja luovat pohjaa aktiiviselle taiteen harrastamiselle. Ne eivät sisälly laskennallisesti taiteen perusopetuksen yleisiin oppimääriin.

Varhaisiän opinnoissa työskentely on kokonaisvaltaista ja toiminnallista sekä moniaistista ja elämyksellistä. Keskeistä on leikki ja tekemisen ilo sekä monipuolisten havaintojen tekeminen. Lapsi harjoittelee toisten huomioon ottamista ja työskentelyyn keskittymistä. Hän harjoittelee myös ajatustensa ja tunteidensa ilmaisemista monipuolisesti eri taiteenalojen keinoin.

 

YHTEISET OPINNOT JA TEEMAOPINNOT LAPSILLE JA NUORILLE

Kuvataidekoulun opinnot on tarkoitettu pääosin 7-19 –vuotiaille lapsille ja nuorille ja ne etenevät yhteisistä opinnoista (1-6) teemaopintoihin. Opetussuunnitelmaan perustuvat opinnot tarjoavat innostavia ja monipuolisia mahdollisuuksia taiteen tekemiseen ja kokemiseen sekä taiteesta nauttimiseen.

Kuvataiteen yhteisten opintojen tarkoituksena on taiteenalan perustaitojen hankkiminen. Opintojen tavoitteena on rohkaista ja tukea oppilaan kuvallista ilmaisua, omakohtaisen taidesuhteen muotoutumista sekä identiteetin rakentumista. Teemaopinnoissa oppilas syventää taitojaan ja tietojaan sekä perehtyy aiempaa perusteellisemmin materiaalien ja tekniikoiden mahdollisuuksiin oman ilmaisunsa välineenä. Opintojen aikana oppilaan kyky itsenäiseen työskentelyyn kehittyy ja hän oppii tekemään tietoisesti valintoja omassa ilmaisussaan sekä perustelemaan niitä. Teemaopinnoissa oppilaalla on laajempi mahdollisuus suuntautua juuri häntä kiinnostaviin asioihin ja soveltaa itselleen kiinnostavia aihealueita ja menetelmiä mielekkäästi.
Kiertävät kuvataidekoulut toimivat Salon keskusta-alueiden ulkopuolella, ja tukevat maaseudun lasten harrastusmahdollisuutta. Ne toimivat aina kaksi peräkkäistä lukuvuotta samalla kylällä siirtyen sitten seuraaviin kyliin.

Oppilaalla on mahdollisuus saada taiteen perusopetuksen yleisen oppimäärän päättötodistus suoritettuaan hyväksytysti 500 oppituntia. Peruskurssien lisäksi lähiopetusta voidaan antaa myös lyhytkurssien, projektien, kiertävien työpajojen, leirien ja yhteisten opintovierailujen muodossa. Oppilaspaikat täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä ja varapaikalle jääneet ovat jonossa lukuvuoden ajan.

Opintoja voidaan toteuttaa myös yhteistyössä Käsityökoulun ja Teatterikoulun ryhmien kanssa. Kuvataidekoulun opintoihin voidaan laskea mukaan myös opinnot Käsityökoulun opintokokonaisuuksissa. Ryhmäkoko on 8–14 oppilasta. Kurssimaksun yhteydessä laskutetaan myös materiaalimaksu, joka kattaa kaikki käytettävät materiaalit. Teemaopintojen kurssimaksut veloitetaan erikseen syksyn ja kevään opinnoista.

TAITEEN PERUSOPETUS AIKUISILLE

Taiteen perusopetus aikuisille toteutetaan neljän vuoden opintokokonaisuutena, jonka päätteeksi opiskelija saa päättötodistuksen 500 opetustunnin kokonaisuudesta. Opintoja voi käydä joustavasti oman aikataulunsa mukaan. Kaksi ensimmäistä vuotta koostuvat yhteisistä opinnoista ja kaksi jälkimmäistä valinnaisista opinnoista.

Opintojen tarkoituksena on syventää opiskelijan henkilökohtaista suhdetta kuvataiteeseen sekä tukea hänen identiteettiään taiteentekijänä. Opetuksessa perehdytään monipuolisesti taiteelle ominaisiin toimintatapoihin, ilmaisun keinoihin ja käsitteisiin sekä tunnistetaan itselle merkityksellisiä kuvataiteen ja muun visuaalisen kulttuurin ilmiöitä. Opinnot kehittävät käsitteellistämisen, sanallistamisen ja kriittisen ajattelun valmiuksia. Aikuisten opetuksessa huomioidaan oppijan yksilöllinen osaamis- ja kokemuspohja sekä hänen oppimisensa tarpeet. Opetuksessa hyödynnetään erilaisia taiteellista ajattelua syventäviä työskentelytapoja kuten kuvien tulkintaa, yhteistyöprojekteja, luentoja, keskusteluja ja näyttelykäyntejä. Opiskelijaa ohjataan pitkäjänteiseen työskentelyyn, elämänhistoriansa ja -kokemustensa tutkimiseen taiteellisen toiminnan lähtökohtana sekä oman kuvallisen ilmaisun kriittiseen reflektointiin.

 

KUVATAIDEKOULUN ILMOITTAUTUMISET JA TIEDUSTELUT:

Kuvataidekoulun vanhat oppilaat jatkavat ryhmissä, joihin he ennakkoilmoittautuvat keväällä. Uusille oppilaille ilmoittautuminen avautuu syksyllä kauden alkaessa.
Oppilaspaikkoja voi tiedustella: jaana.saario@salo.fi tai puhelimitse toimiston aukioloaikoina p. 02 778 4570  tai 02 778 4561.


Kuvataidekoulun kurssitarjonnan löydät täältä.