Claude Debussy

Yleistä

Sanaa "impressionismi" käytettiin ensin 1800-luvun lopun ranskalaisista maalareista, joiden tärkeimmät edustajat olivat Monet ja Renoir. Värien muuttuminen kirkkaiksi ja kiinnostus sivellintekniikkaan olivat modernin taiteen lähtökohtia: taide irtautui todellisuuden orjallisesta kuvaamisesta. Runouden kehitys johti symbolismiin: sanoja ei valittu niiden merkityksen mukaan, vaan sen, miltä ne kuulostivat lausuttuina. Vokaalisoinnut olivat ikään kuin taulun väriläikkiä. Valokuvauksen kehittyminen johti varsinkin muotokuvataiteen kriisiin. Tarvittiin jotain uutta, joten kuvataide suuntasi huomionsa ihmisen sisimpään. Symbolismissa näkivät niin Wagner kuin Mallarmékin musiikin rytmin ja harmonian kaiken taiteen perustana.

Claude Debussy (1862–1918) oli yksi 20. vuosisadan musiikin suurista vaikuttajista. Yhtä hänen tyylinsä ulottuvuuksista, jota usein korostetaan liikaakin, kuvataan määritelmällä "impressionismi". Debussyn tyylin muotoutumiseen vaikuttivat monet asiat: hänen edeltäjänsä Franck ja Saint-Saëns, mutta myös hänen aikalaisensa runoilijat ja maalarit. Debussy ihaili Wagneria, mutta ei tämän mahtipontista asennoitumista eikä filosofian tuomista musiikkiin. Sen sijaan hän oli Chabrier'n ja Ravelin teosten ansiosta kiinnostunut mm. venäläisestä ja varsinkin espanjalaisesta musiikista.

Impressionistinen musiikki on usein ohjelmamusiikkia, mutta se ei kerro tarinaa eikä herätä voimakkaita tunteita romantiikan tavoin. Säveltäjät pyrkivät päämääräänsä, tunnelman ja ilmapiirin luomiseen, harmonian ja soinnin keinoin. Tyyliin kuuluvat arvoitukselliset otsikot ("Mitä länsituuli näki..., Ääniä ja tuoksuja leijuu..."), luonnon äänien muistumat ja tanssirytmit.

Impressionismin teknisiä keinoja olivat käyttäneet jo Chopin ja etenkin Liszt. Ranskalaisesta traditiosta Debussy otti hienostuneisuutensa ja antiromanttisen asenteensa. Viimeisissä teoksissaan hän palasi vielä Couperinin ja Rameaun ranskalaiseen galanttiin (myöhäisbarokin ja varhaisklassismin) perinteeseen.

Debussyn tunnetuimpia teoksia ovat Mallarmén runoon perustuva varhaisteos Prélude à l'aprés-midi d'un faune, Faunin iltapäivä (1894), Nocturnes (1899) ja La Mer (1905).

KUUNTELU. Debussy: La Mer, 2. osa Aaltojen leikki

 


Ensimmäinen orkesterinokturno, Nuages (pilviä), alkaa laskevalla sointusarjalla, joka on lainaus Musorgskilta. Siinä on kuultavissa liike, mutta ei harmonista suuntaa sointufunktioiden – niiden puutteen – tuloksena, kuten oikeissakin pilvissä. Debussy käytti usein sointusarjoja, joissa ei ollut jännitteitä ja niiden purkauksia, vaan esim. vain saman kolmisoinnun, septimi- tai noonisoinnun liike alas tai ylös, myös hyppäyksin (esim. preludi pianolle: Uponnut katedraali). Nuages on keskijaksoonsa saanut vaikutteita myös jaavalaisesta gamelan-musiikista, jota Debussy kuuli Pariisin maailmannäyttelyssä v. 1889.

Debussyn soitinnuksessa kuuluvat hänen musiikilliset ajatuksensa. Hän käyttää suurta orkesteria, mutta harvoin suuren äänen tuottamiseen. Jouset on usein jaettu ja sordinoitu, samoin vasket. Tärkeä värityskeino on lyömäsoittimien hienovarainen käyttö.

Pianomusiikin alueella Debussyn ja Ravelin teokset ovat vuosisadan alun huomattavimmat. Ne vaativat mm. herkkää pedaalin käyttöä. Tärkeimmät Debussyn "impressionistiset" pianosävellykset ovat Estampes, Images (kaksi kirjaa) ja Préludes (samoin kaksi kirjaa). Ne julkaistiin vv. 1903 – 13. Muita ovat mm. Suite Bergamasque (1893) ja Lasten nurkkaus (1908).

Jousikvartetto (1893) yhdistää Debussyn harmonian ja sointivärin klassiseen muotoon ja teemojen käsittelyyn. Hän sävelsi myös oopperan Pelléas ja Mélisande (1902) Maeterlinckin symbolistiseen näytelmään. Modaalinen soinnutus, himmeät värit ja hillitty musiikki kuvittavat tekstin piilomerkityksiä.

Debussy oli kehittämänsä uudenlaisen soinnutuksen ja soitinnuksen ansiosta musiikinhistorian luovimpia hahmoja. Hän vaikutti miltei kaikkien 1900-luvun säveltäjien tuotantoon. Musiikin impressionismin yleisiä tyylipiirteitä ovat sointivärin keskeinen asema, kiinteiden rakenteiden puuttuminen, passiivinen melodia, uudet asteikot (pentatoninen ja kokosävelasteikko), häilyvä rytmi, äänenkuljetuksen vapaus ja sointujen vapaa yhdisteleminen.

Debussyn musiikista

Debussyn tuotannon - musiikin "impressionismin" - keskeisiä tyylipiirteitä ovat ei-tonaalinen tai tonaalisuutta laajentanut harmonia ja melodiikka, sointivärin emansipaatio ja uusi muotokäsitys. Debussyn innoituksenlähteitä olivat Wagnerin harmoniset uudistukset (ainakin nuoruudessa): maalaustaide, ei vain impressionismi vaan myös les nabis -ryhmä ja art nouveau; symbolistinen runous, keskiajan musiikki ja itämainen kulttuuri. Debussy kuuli jaavalaista gamelania Pariisin maailmannäyttelyssä 1889, ja se teki häneen suuren vaikutuksen.

Sävelaines

Harmonian ja melodiikan tunnuksia ovat ennen kaikkea uudet sointumuodot, miedohkosti dissonoivat terssipilarit. Dissonansseja ei pureta; sointujen rinnakkaisliikkeet ovat tyypillisiä. Debussy käyttää myös pentatonista skaalaa ja kokosävelasteikkoa. Nämä ovat itämaista perua, kenties indonesialaisen slendro-asteikon tasavireisiä tulkintoja (slendrossa oktaavi jaetaan viiteen suurinpiirtein yhtä suureen osaan). Kromatiikkaa ja modaalista soinnutusta Debussy viljelee myös.

Sointivärin emansipaatio

Sointiväri kohosi aiempaa paljon itsenäisempään ilmaisulliseen ja rakenteelliseen asemaan Debussyn sävellyksissä. Puhaltimet tulivat jousten kanssa täysin tasaveroisiksi; jousten käyttötavat ovat hyvin monipuolisia (mm. runsaat divisi-jaksot, sordiinot jne.); vasket ymmärrettiin muina kuin pelkkinä huipennustorvina ja käyrätorvet liitettiin tasavertaisina puupuhaltimien joukkoon. Harpun ja metallisten lyömäsoitinten helähtely on olennainen osa soitinnuksen valo- ja värileikkejä. Debussy loi myös pianomusiikissaan uuden maailman helisevine arpeggioineen, kerroksellisine kudoksineen, resonansseineen ja kaikuineen.

Muoto

Muoto on Debussyllä epäsaksalainen: ei "kehitellä", vaan jaksot kertautuvat ikään kuin uudessa valossa nähtynä. Vaikutelma on runollisen unenomainen, improvisaatiomainen. "Sinfonisen" rakentelun tilalla on staattisuus, ailahtelevuus tai jopa katkelmallisuus (Jeux). Teemojen tilalla ovat lyhyet melodiakatkelmat.

Tekstuuri

Tekstuurit ovat usein kerroksellisia niin, että tausta/etuala- tai melodia/säestys-erottelu hämärtyy. Tämä saattaa olla osaksi indonesialaisen gamelan-musiikin perua.

Monissa Debussyn musiikin jaksoissa (samoin kuin suuressa osassa minimalistista musiikkia!) toteutuvat seuraavat gamelan-musiikin periaatteet:

  1. Asteikon jokainen sävel voi soida yhtäaikaa jokaisen muun kanssa
  2. Selkeää perussäveltä ei ole
  3. Kudoksen eri yhtäaikaiset tapahtumat ovat keskenään samanarvoisia