OHJAKSISSA - seutukunnallinen tutorhanke 2019-2020

ePerusteet ohjeita LOPS-työn tueksi

Tiistaina Raahen lukion opettajille 14.4. klo 14.30 pidetään OPS-kokous Wilmassa jaetussa Meet-linkissä. Tällä sivulla on taustamateriaalia LOPS-työhön ja erityisesti ePerusteiden käyttöön. 

Raahen lukion LOPS-työryhmä päätti ottaa ePerusteet opetussuunnitelman tekemisen pohjaksi:
Opetushallitus lanseerasi käyttöön uudistetun LOPS-työkalun, jolla voi tuottaa paikallisia opetussuunnitelmia. LOPS-työkalussa on kaikki tarvittavat toiminnot paikallisen opetussuunnitelman tekemiseen. Työkalussa on pohjana valtakunnalliset opetussuunnitelman perusteet ja oppiaineiden moduulit, joiden pohjalta opintojaksot on helppo rakentaa. Organisaatio voi työstää opetussuunnitelmaa yhdessä hyödyntämällä palvelun vuorovaikutteisia kommentointitoiminnallisuuksia. Valmiin opetussuunnitelman voi julkaista verkossa ePerusteet -sivustolla. 

Tiistaina 14.4.2020:
- Jyrki: Kirjautuminen Opintopolkuun ja sieltä löytyvää e-perusteet osioon (jokaisella oltava Jyrkin lähettämät tunnukset)

- Eija ja Aki: ePerusteiden käyttö. Miten moduuleista rakennetaan opintojaksot ja miten niihin kirjataan laaja-alaisen osaamisen tavoitteet


Hyödyllisiä videoita ja linkkejä ePerusteiden käyttöön liittyen:

OHJAKSISSA-hankkeen opetuskokeilut

Tiedeleirikoulu opettajien välisenä yhteistyönä 2019
Lukiot Raahessa, Pyhäjoella, Siikajoella ja Kalajoella järjestivät ilmiöpohjaiseen oppimiseen pohjautuvan
tiedeleirikoulun oppiainerajoja ylittäen. Lukiolaisten yhteisessä projekteissa tutkittiin tänä vuonna
Tyrnävän maataloudessa keskeistä peruna-viljelykasvia eri näkökulmista.
Lukion 1. luokan opiskelijoiden orientaatiojakso
Pyhäjoella toteutettiin syksyn ja lukuvuoden alkuun uuden lukion opetussuunnitelman hengessä ‘Orientaatio’ -niminen opintokokonaisuus. Opintojakson suorittivat lukion aloittaneet ykkösluokan opiskelijat (58kpl). Opettajista mukana olivat kaikki normaalin ensimmäisen jakson kurssien opettajat (9kpl).
Unikudelmia 2020.pdf
TATin ja Tulevaisuuskoulun järjestämän Tulevaisuus ja työn murros -koulutuksen yhteydessä tehty opetuskokeiluraportti.

OHJAKSISSA-hanke pähkinänkuoressa

OHJAKSISSA - matkalla muutoksessa -tutorhanke antaa opettajille alkusysäyksen seutukunnalliseen opetussuunnitelmatyöhön, lukiokoulutuksen uudistamiseen ja oppiaineiden välisen yhteistyön uudistamiseen lukuvuonna 2019-2020. Mukana ovat Raahen lukio, Pyhäjoen lukio ja Siikajoen lukio. Jokaisessa lukiossa toimii yksi tutor-opettaja.

Ensimmäinen kaikkien lukio-opettajien tapaaminen on yhteinen veso-lauantai 16.11.2019, jolloin starttaamme LOPS2021 työskentelyn aineryhmissä ja kuulemme ohjeistusta asiantuntijoilta. 

Hankkeessa tuetaan hankittujen tvt-taitojen pedagogista käyttöä ja pilotoidaan 2-3 lukiokurssia, joissa huomioidaan erityisesti LOPS2021:n laaja-alaisen osaamisen tavoitteet oppiaineita yhdistävinä tekijöinä. Täydennyskoulutetaan tutoropettajia em. toimintaan ja ja jaetaan opetussuunnitelmatyötä tukevaa materiaalia, hankkeen tuotoksia ja kokemuksia hankkeen verkkosivuilla.



 

OHJAKSISSA - matkalla muutoksessa hankkeen tavoitteet

  1. Tavoite
    Työyhteisöjen osaamisen ja yhteisopettajuuden kehittäminen lukioissa.
     
    Toiminta
    Verkostoissa jaetaan kurssien kokemuksia ja järjestetään seutukunnan yhteinen koulutusiltapäivä paikallisen opetussuunnitelmatyön käynnistämiseksi, LOPS2021.
     
    Tutoropettaja-hankkeen toiminnan suunnittelussa, käytänteiden jakamisessa sekä tulosten arvioinnissa yhteistyötä tehdään lähikuntien OHJAKSISSA -matkalla muutoksessa hankkeen lisäksi Pohjois-Suomen lukioiden kehittämisverkostoon (LUKE) kuuluvien lukioiden sekä eLukion (22 Pohjois-Pohjanmaan kunnan ja yli 30 lukion etäopetusta tarjoava yhteistyöverkosto) lukioiden kanssa. Alueen yhteistyöverkostoihin kuuluvilla lukioilla on rinnakkaisia tutoropettajuutta kehittäviä hankkeitaan.
    Konkreettiset tulokset, jotka tavoitteella pyritään saavuttamaan
    Tutoropettajien ja tutoroitavien lukio-opettajien LOPS2021-työn käynnistäminen yhteisessä koulutustilaisuudessa syksyllä 2019. Jaetaan seutukunnan lukio-opettajien verkostossa kokemuksia ja toimintamalleja yhteisopettajuuden kehittämisestä, oppiainerajat ylittävästä ja laaja-alaisen osaamisen huomioivasta opetuksesta LOPS2021-työn käynnistyksessä. Tutoropettajat organisoivat koulutusiltapäivän ja tukevat opetussuunnitelmien 2021 valmistelu- ja jalkauttamisprosessia hankkeen aikana.

  2. Tavoite
    Lukion toimintakulttuurin ja pedagogiikan uudistaminen LOPS2021 tavoitteiden mukaisesti. Pilotoidaan seutukunnassa 2-3 lukiokurssia, joissa kehitetään laaja-alaisen osaamisen huomioimista lukion oppiainerajat ylittävissä kokonaisuuksissa. Kehitetään työyhteisöjen valmiuksia yhteisopettajuuteen tutortoiminnan keinoin.
     
    Toiminta
    Tutoropettajat pilotoivat lukuvuoden 2019-2020 aikana 2-3 oppiainerajat ylittävää lukiokurssia luoden yhteistyön malleja, joita voi hyödyntää laajemmin (seutukunnan) lukiokoulutuksessa. Kokemuksia jaetaan seutukunnan lukio-opettajien LOPS2021-prosessin aikana. Kursseissa huomioidaan erityisesti LOPS2021 laaja-alainen osaaminen ja hyödynnetään seutukunnan aiemmissa täydennyskoulutushankkeissa kartutetut tvt-taidot.
    Konkreettiset tulokset, jotka tavoitteella pyritään saavuttamaan
    Seutukunnassa pilotoidaan 2-3 tavoitteiden mukaista lukiokurssia, joiden kokemukset jaetaan seutukunnallisessa opetussuunnitelmaprosessissa ja hyvät käytänteet vakiinnutetaan osaksi lukioiden toimintakulttuuria.
     
  3. Tavoite
    Opetuksen digitalisaation tukeminen tutoropettajaverkoston avulla. Luodaan verkostoja myös seutukunnan lukio-opettajien välille aineryhmittäin kannustaen kokemusten jakamiseen tvt:n opetuskäytössä. Oman osaamisen, taitojen ja asiantuntemuksen jakaminen on pohjana yhteisopettajuuden kehittämisessä.
    Toiminta
    Seutukunnallinen yhteistyö opetussuunnitelmaprosessissa. Opetussuunnitelmastartti syksyllä 2019, jolloin luodaan mahdollisuus aineryhmäverkostoon ja kokemuksien vaihdolle.
    Konkreettiset tulokset, jotka tavoitteella pyritään saavuttamaan
    Digitalisaation huomioiminen LOPS2021-prosessissa. Syyslukauden 2019 opetussuunnitelmastartti seutukunnan opettajille. Seutukunnan opetussuunnitelmatyössä jaetaan aineryhmittäin kokemuksia digitaalisuuden hyödyntämisestä opetuksessa ja pedagogiikan uudistumisessa. Opetussuunnitelmayhteistyö on pohjana seutukunnalliselle yhteistyölle myös jatkossa.