Jälki-istunto

Jälki-istunto

Jälki-istunnosta päättää oppilaan opettaja.

Toimenpide kirjataan Wilmaan, koulun rangaistuskirjaan, opettajan päiväkirjaan tai muuhun säilytettävään dokumenttiin sekä Primuksen kurinpitotoimien rekisteriin. Lukuvuoden lopussa rekisteristä otetaan koululla paperituloste, jota säilytetään 20 vuotta. Lisäksi koululla säilytetään mahdolliset asiaan liittyvät tiedotteet, selvitykset ja kuulemisasiakirjat.

Teosta kirjataan, onko kyseessä opetuksen häirintä, vilppi vai järjestyssääntöjen rikkominen. Tämän lisäksi teko tai laiminlyönti kuvataan vielä tarkemmin. Ennen päätöstä on hankittava myös muu tarpeellinen selvitys.

Oppilasta on kuultava ennen päätöstä ja myös kuuleminen on kirjattava Primuksen kurinpitotoimien rekisteriin.

Asiasta ilmoitetaan oppilaan huoltajalle. Myös ilmoittaminen on kirjattava Primuksen kurinpitotoimien rekisteriin.

Säädöksiä

Oppilaan velvollisuudet
Oppilaan on suoritettava tehtävänsä tunnollisesti ja käyttäydyttävä asiallisesti.
(~Perusopetuslaki § 35)

Syyt jälki-istuntoon
Oppilas, joka häiritsee opetusta, muuten rikkoo koulun järjestystä taikka menettelee vilpillisesti, voidaan määrätä jälki-istuntoon enintään kahdeksi tunniksi.
(~Perusopetuslaki § 36)

Toteuttaminen
Jälki-istunnossa voidaan teettää kirjallisia tai suullisia tehtäviä, harjoituksia ja tehtäviä, joiden tulee olla kasvatusta, opetusta ja kehitystä tukevia, oikeassa suhteessa oppilaan tekoon tai laiminlyöntiin sekä ikä ja kehitystaso huomioon ottaen oppilaalle sopivia. Oppilas voidaan myös velvoittaa istumaan hiljaa jälki-istunnon ajan.

Oikeus opetukseen
Jälki-istuntoa ei voida järjestää siten, että oppilas joutuisi sen seurauksena jäämään pois opetussuunnitelman tai muun koulun toimintaa koskevan suunnitelman mukaisesta opetuksesta.
(Perusopetuslaki 36 §)