7.3.3 Painoalueittain opiskelu

Painoalueittain opiskelu

Painoalueittain opiskelu (päivitetty 13.3.2024)

Eriyttämisen menetelmänä voidaan käyttää oppiaineiden painoalueittain opiskelua. Opiskelun erityisiä painoalueita voidaan käyttää vain tehostetun (oppimissuunnitelma) tai erityisen tuen (HOJKS) aikana niissä oppiaineissa, joiden oppimäärää ei ole yksilöllistetty. Tavoitteena on auttaa oppilasta ottamaan haltuun opinoissa etenemisen kannalta välttämättömät sisällöt. Keskittymällä olennaiseen oppilaalle jää voimavaroja vahvistaa oppimaan oppimisen taitoja. Painoalueiden määrittely on oppilasta opettavan opettajan tehtävä.

Opiskelun erityisiin painoalueisiin keskittynyt opetus on useimmiten väliaikainen ratkaisu ja opetuksen sisältöjä lisätään oppilaan edistymisen mukaisesti. Mikäli oppilas ei tuesta huolimatta kykene saavuttamaan edes ydinsisältöihin liittyviä hyväksytysti voidaan oppiaineen oppimäärä yksilöllistää.

Tarkoituksena on siis opiskella oppiaineesta kaikkein suppein ja keskeisin oppiaines, jolla pystytään saavuttamaan hyväksytty osaamisen taso ilman yksilöllistämistä tai luokalle jäämistä.

Painoalueiden muodostaminen

Opiskelun erityisen painoalueet muodostetaan kunnan opetussuunnitelmissa määritellyissä oman vuosiluokan keskeisimmistä sisällöistä eli ns. ydinsisällöistä. Tällöin oppilas pyrkii edelleen oman vuosiluokkansa tavoitteisiin; painoalueet eivät siis voi olla alempien vuosiluokkien sisältöjä. Painoalueiden määrittelyssä on olennaista löytää tavoitteiden kannalta keskeiset sisällöt. Kun opettaja pohtii keskeisiä sisältöä erityisiä painoalueita varten hän voi käyttää (oman kunnan) opetussuunnitelman perusteita, hyvän osaamisen kuvauksia ja päättöarvioinnin (6:nnen vuosiluokan) kriteereitä. Näissä on määritelty oppimisen tavoitteiden saavuttamisen kannalta olennaiset sisällöt.

Useimmiten opettaja päättää mitä oppikirjoja ja muuta opiskelumateriaalia opiskelussa käytettään opetussuunnitelmassa asetettujen tavoitteiden saavuttamiseksi. Mikäli opettaja käyttää ns. E- / Oma-kirjaa on opettajan tärkeä arvioida kattaako sisältö opetussuunnitelmassa ko. vuosiluokalle määritellyt yleiset tavoitteet.

Yhteistyö huoltajien kanssa

Oppimissuunnitelma / HOJKS ja niihin sisältyvät opiskelun erityiset painoalueet eri oppiaineissa laaditaan yhteistyössä oppilaan ja huoltajan kanssa. On tärkeää selvittää ennakkoon miten suurta osaa oppiaineiden sisällöistä opetussuunnitelmaan kirjatut painoalueet edustavat ja miten niiden hallinta suhteutuu hyvän osaamisen kuvauksiin tai päättöarvioinnin kriteereihin.

Oppilaan ja huoltajan tulee tietää, miten painoalueisiin keskittynyt osaamisen näyttö näkyy oppilaan arvioinnissa todistukseen merkityn arvosanan muodostumisessa. Erityisten painoalueiden mukaan opiskeltaessa oppilaan suorituksia arvioidaan suhteessa yleisen oppimäärän tavoitteisiin.

Näin opiskeltaessa arvosanat ovat korkeintaan hyvä (8). Alla oleva taulukko antaa suuntaa arviointiin.

Painoalueittain tehdyn kokeen arvosana Vastaa yleisopetuksen arvosanaa
10 8
9 7-8
8 6-7
7 5-6
6 5
5 4 / yksilöllistetty koe


Painoalueittain opiskellessa oppimissuunnitelmaan tai HOJKSiin kirjataan huoltajan antama tuki. Lisäksi kirjataan mahdollisimman konkreettisesti miten oppilas työskentelee, mitä muuta tukea hän saa ja minkälaisin tavoin hän voi osoittaa osaamisensa. On tärkeää, että oppilas voi antaa erilaisia näyttöjä.

Opiskelun erityiset painoalueet eriyttämisen menetelmänä/Opetushallitus (oph.)