Lukuvuosisuunnitelma 2020-2021

  1. Koulun toiminta-ajatus

Perusopetus on suomalaisen sivistyksen perusta. Koulumme tehtävänä on antaa lapselle perustiedot ja -taidot elämää ja jatko-opintoja varten ja kasvattaa lasta turvallisessa, kannustavassa ja viihtyisässä oppimisympäristössä kohti oman elämän hallintaa.

Koulun toimintakulttuurissa painotetaan myönteistä ja suvaitsevaa ilmapiiriä, joka kannustaa oppimaan ja aktivoi työskentelemään tavoitteellisesti ja vastuullisesti. Kunnallisen opetussuunnitelman mukaisesti kaikkien päämääränä on vastuullisen toiminnan kautta itsenäiseen ajatteluun kasvaminen.

  1. Kehittämiskohteet ja painopistealueet

Lukuvuoden kehittämiskohteet liittyvät yhteistyöhön, hyvinvointiin ja oppimisympäristöjen kehittämiseen.  

Hyvinvointi oli edellisen lukuvuoden painopistealue ja tämä jatkuu viime lukuvuonna alkaneen positiivisen pedagogiikan teemalla. Vahvuusperusteinen opetus nojaa positiiviseen pedagogiikkaan, joka on koko koulun yhteinen asia. Koulussa pidetään yllä hyväksyvää ja myönteistä ilmapiiriä, joka virheiden etsimisen sijaan keskittyy vahvuuksiin. Opetuksen tavoitteena on ennen kaikkea myönteinen itsetuntemus, joka heijastuu myös oppimiseen.

Toinen lukuvuoden kehittämiskohde on oppimisympäristöjen monipuolistaminen ja laajentaminen.  Tavoitteena on lisätä edelleen koulun pihan ja lähiympäristön hyödyntämistä opetuksessa. Myös niin opettajien kuin oppilaiden TVT -taitoja lisätään ja otetaan käyttöön uusia sähköisiä oppimisympäristöjä.  

Kolmas toimintakulttuurin kehittäminen liittyy henkilökunnan yhteistyöhön. Esi- ja alkuopetuksen opettajat suunnittelevat yhdessä oppimiskokonaisuuksia kuten myös 3-4 luokkien opettajat ja 5-6- luokkien opettajat.  Lisäksi on samanaikaisopettajuutta ja kummitoimintaa. Opettajat jakavat toisilleen hyviä käytänteitä. 

  1. Koulun toiminta

 3.1. Arjen käytäntöjä

Koulussamme aloitti lukuvuoden 2020-2021  yhteensä 129 oppilasta
Esikoulu 20 oppilasta
1.lk 15 oppilasta
2.lk 20 oppilasta
3.lk 16 oppilasta
4.lk 18 oppilasta
5.lk 17 oppilasta
6.lk 23 oppilasta

Koulupäivät alkavat Parkkojalla klo 8.30 -10.30 ja päättyvät klo 12.30-14.30. Välitunnit ovat kestoltaan 15 minuuttia. 

Esikoululaisten tuntimäärä on 19 viikkotuntia. Aamuhoito on järjestetty esikoululaisille klo 6-8.
Esikoululaisten ja 1.-2.-luokkalaisten iltapäivätoiminta, Reppu, toteutuu koulujen työpäivinä klo 12-17. Iltapäivätoiminnassa on 2-3 työntekijää ja ilmoittautuneita lapsia 32 , joista esikoululaisia 15.

Tuntikehystä käytetään painotetusti (=ryhmätunnit) englannin, ruotsin, matematiikan, äidinkielen ja käsityön opetukseen.
Liikunnan opetus järjestetään 5.-6.-luokilla tytöille ja pojille erikseen. 
Taito-ja taideaineiden opetuksessa on pyritty hyödyntämään ja huomioimaan opettajien erikoistumisopinnot ja erityisosaaminen.
Tuntikehykseen sisältyvä tukiopetuskiintiö on 8h/vko. Tuntikehyksen ja TVA – korvausten jako liitteessä 1.

Viidennellä ja kuudennella luokalla on valinnaiskursseja, joiden yhteinen, kattava teema on kotiseutu.  Kurssien nimet ovat ”Digienkku”, ”Borgnäs och svenskfinland (Pornainen ja ruotsinkielinen Suomi)”, ”Luontokurssi” ja ”Näytelmäkurssi”.  Kurssien tarkemmat sisällöt liitteessä 2.


Ainakin yksi monialainen oppimiskokonaisuus toteutetaan kaikilla luokka-asteilla lokakuussa 2020.  Laaja-alaisen oppimiskokonaisuuden teema, ”Aleksis Kiven digiloikka”, liittyy kehittämiskohteeseemme eli TVT-taitoihin opetuksessa ja oppimisessa.  Laaja-alaisista oppimiskokonaisuuksista huomioidaan erityisesti ”Tieto- ja viestintäteknologinen osaaminen (L5) ja Kulttuurinen osaaminen, vuorovaikutus ja ilmaisu” (L2)  Koko koulu toteuttaa monialaisen oppimiskokonaisuuden lokakuussa ja sen teemana on kansalliskirjailija Aleksis Kivi ja hänen tuotantonsa. Teemaa käsitellään erilaisissa sähköisissä oppimisympäristöissä ja lisäksi

oppilaiden tuotoksia ja jaetaan ja esitetään toisille oppilaille ja luokille sähköisessä muodossa. Oppilaat ja henkilökunta opettelevat uusia TVT-taitoja ja vahvistavat jo olemassa olevia. 

Koulun opetuskäytössä olevat TVT-laitteet ovat 44 ipadia, 60 chromebookia, noin 36 kannettavaa tietokonetta. Lisäksi on käytössä 15 pöytäpc:tä.

Kouluruokailu toteutetaan kolmessa vuorossa: 1. vuoro klo 10.15 ja 2. vuoro klo 10.45 ja 3. vuoro klo 11.15. Ruokailussa huomioidaan koronan aiheuttamat rajoitukset.

Päivänavaukset pidetään luokittain. Seurakunta pitää päivänavauksia noin kerran kuukaudessa. Lukuvuoden aikana kaikki luokat pitävät vähintään päivänavauksen kaikille koulun oppilaille. Oppilaat saavat itse valita aiheen. 

Välituntivalvonnat toteutetaan vuorolistan mukaisesti.  Välituntipihoja on kaksi ja molemmilla on yksi opettaja/välitunti.  Lisäksi pihoilla on ohjaajia valvomassa niillä välitunneilla, joilla on paljon oppilaita samaan aikaan. Välitunneilla huomioidaan koronan tuomat rajoitukset ja oppilaat ovat luokittain omilla välituntialueillaan.

Koulunkäynnin ohjaajat toimivat luokkakohtaisina avustajina sekä iltapäiväohjaajina työjärjestyksensä mukaisesti. He myös hoitavat lyhytaikaisia opettajan sijaisuuksia tarvittaessa. Pirjo Loisan tehtäviin kuuluvat myös koulusihteerin tehtävät.

Koulukirjastonhoitaja vierailee koulullamme maanantaisin ja oppilaille on varattu luokittaiset kirjastoajat. Koulukirjasto palvelee myös esikoululaisia.

Koululla järjestetään oppilaiden kummitoimintaa siten, että 5.-luokkalaiset ovat esikoululaisten ja 6.-luokkalaiset ovat 1.-luokkalaisten kummeja.

Oppilaat äänestävät jokaiselta luokalta kaksi edustajaa oppilaskunnan hallitukseen. Hallituksen kokouksia on noin kerran kuukaudessa. Tanja Qvintus toimii hallituksen koolle kutsujana ja toiminnan ohjaajana. Oppilaskunnan edustajat järjestävät erilaisia tapahtumia lukuvuoden aikana (kts. 3.2 Tapahtumat ja teemapäivät).

Tietotekniikkaa hyödynnetään edelleen esikoulusta lähtien erilaisia sovelluksia ja alustoja käyttäen.  Lisäksi opettajat ja oppilaat opettelevat lisää tietotekniikan käyttötapoja. Apuna tässä toimivat koulun tutor-opettajat. Myös oppilaat toimivat oppilasagentteina.

Kiusaamisen vastainen KiVa-koulutoiminta on osa koulun arkea. Erityisesti ensimmäisessä ja neljännessä luokissa käsitellään KiVa-aineistoa.  Kiva – tiimissä on Tanja Qvintus ja opetta(t), joiden oppilaita asia koskee. Kiva-tiimi kokoontuu tarvittaessa.

3.2 Parkkojan koulun esiopetus

Parkkojan koulu esiopetusvuoden oppimiskokonaisuudet ovat kunnan koulujen yhteiset

  • Ilmaisun monet muodot 
  • Kielen rikas maailma 
  • Minä ja meidän yhteisömme 
  • Tutkin ja toimin ympäristössäni 
  • Kasvan ja kehityn 

Pornaisten esiopetusryhmien yhteinen teema on ”Minun satuni herää eloon – Lukihanke 2020-21. 

Syventävän teeman sisällöistä kootaan yhteisnäyttely, yhteinen ympäristötaideteos tai tilataideteos 

Parkkojan koulun painopistealueet näkyvät esiopetuksen kahdessa teemassa eli posiivinen pedagogiikka  ”Huomaa hyvä ja sano se ääneen - vahvuuspedagogiikka koulun arjessa” sekä yhteistyön ja oppimisympäristöjen painotus teemassa ”Mennään metsään - alkuopetuksen luontoyhteistyö”.

 

3.3 Tapahtumat ja teemapäivät

Koulussa järjestettäviä tapahtumia

Koulun tapahtumia järjestettäessä on huomioita koronavirus ja siihen liittyvät rajoitteet. Tämän vuoksi eri luokkien yhteisiä tapahtumia ei voida toistaiseksi järjestää. Jos tilanne muttuu luokuvuoden aikana, koulussa voidaan järjestää esim. kevätjuhla salissa. 

Adventti- ja pääsiäishartaus (srk:n kanssa yhteistyössä)

Joulupolku  15.12.2020
Kevätjuhla 1.6.2021

Lisäksi mahdollisia muita tapahtumia ja teemapäiviä, joita ei vielä vahvisteta lukuvuoden alkaessa.

Oppilaskunta järjestää erilaisia tapahtumia ja tempauksia lukuvuoden aikana huomioiden koronaviruksen aiheuttamat rajoitukset.  Näistä tapahtumista sovitaan oppilaskunnan hallituksen kokouksissa. Tapahtumia ovat mm. nälkäpäiväkeräys, joulukorttitempaus, ystävänpäivätempaus, kykykisa sekä pukukisa. Lisäksi oppilaskunta kerää varoja kioskitoiminnalla. Varoja käytetään mm. oppilaiden toivomien yhteisten pelivälineiden hankintaan, stipendeihin sekä muihin oppilaiden valitsemiin kohteisiin.

Lisäksi oppilaskunnan hallituksen edustajat toimivat oppilaiden äänenä. Kokousten kautta ohjaava opettaja tuo oppilaita askarruttavia asioita sekä erilaisia ehdotuksia henkilökunnan kokouksiin.  Kokoukset voidaan pitää myös sähköisillä etäyhteyksillä.  

  • Koulun ulkopuolinen toiminta

Retkiä lähiympäristöön ja lähikouluihin. Retkille lähdetään, jos ne pystytään toteuttamaan turvallisesti koronavirukseen liittyvät ohjeet huomioiden.

Tutustumiskäyntejä lähiympäristöön, yrityksiin ja maatiloille
Luontoretkiä Isojärvelle, metsään ja kodalle, pyöräilyretkiä lähiseuduille
Kunnan esiluokkien yhteinen taidenäyttely keväällä
6. luokan leirikoulu  Piispalassa Kannonkoskella 10.5.-14.5.2021

  1. luokan yrityskylävierailu maaliskuussa 2021

Museokäynnit, näyttelyt, teatteriesitykset.
Lasketteluretki Talmaan kevättalvella.
Uimahallikäynnit

3.5 Kerhotoiminta

Koulu tarjoaa kerhoja rajoitetusti johtuen koronaviruksesta. Kerhot voidaan toteuttaa siten, että saman luokka-asteen oppilaat ovat samassa kerhotilassa. Pienemmille oppilaille on musiikkikerho ja kädentaitokerho.  Isommille oppilaille on askartelukerho. Kaikkia kerhoja ei järjestetä koko lukuvuoden ajan, vaan esimerkiksi kolmen kuukauden ajan. 

Lisäksi koulullamme pidetään taidekurssia lapsille englanniksi keskiviikkoisin, jos koronaviruksen aiheuttamat rajoitukset sallivat sen.  

3.6 Yhteistyö eri tahojen kanssa

Yhteistyö oppilaitosten kanssa

Yhteistyötä muiden oppilaitosten kanssa järjestetään mm. ottamalla harjoittelijoita lähiseudun aikuisoppilaitoksista (Keuda, Seurakuntaopisto ym.) ja Yliopistoista
Yläkoulun TET-harjoittelijoita otetaan tutustumaan työelämään alakoulussa.

Kodin ja koulun yhteistyö

Vanhempainillat järjestetään luokkakohtaisesti.
Vanhempainvartteja järjestetään luokittain.  
Muita luokkien kokoontumisia järjestetään tarpeen mukaan.
Vanhemmat keräävät luokille rahaa leirikoulua ym. toimintaa varten.
Rehtori tai opettajat osallistuvat MuFan kokouksiin tarpeen mukaan.

Yhteistyö muiden tahojen kanssa

Yhteistyötä tehdään Pornaisten seurakunnan kanssa siten, että seurakunta järjestää koululla päivänavauksia ja pääsiäis- sekä adventtihartauksia.

SPR:n Pornaisten osaston kanssa järjestetään Nälkäpäiväkeräys.

Kunnan kirjaston kanssa toteutetaan koulun kirjaston lainaustoimintaa sekä kirjavinkkausta.  Lisäksi kunnan kotiseutumuseovierailu järjestetään yhteistyössä kirjaston ja seurakunnan kanssa 5. luokalle. 

3.7. Erityisopetuksen järjestäminen

Erityisopettaja Tanja Qvintus työskentelee koulussamme päätoimisesti 24 tuntia viikossa. Työ on laaja-alaista erityisopetusta. Opetus tapahtuu sekä samanaikaisopetuksena luokissa että pienryhmä- ja yksilöopetuksena. Erityisopetuksen perusajatuksena on varhainen tuki oppimisen pulmissa. Erityisopettaja teettää lukuvuoden aikana erityisopetuksen vuosikellon mukaisesti erilaisia testejä ja seuloja. Muun muassa näiden avulla oppilaat ohjautuvat erityisopetukseen. 

Lisäksi koulumme esikoulussa vierailee varhaiserityisopettaja Anne-Marie Ketonen yhtenä päivänä viikossa.

3.8. Opiskeluhuollon järjestäminen

Kouluterveydenhoito toteutetaan kunnallisen kouluterveydenhuolto-ohjelman mukaisesti. Kouluterveydenhoitajana toimii Nea Kuosmanen. Hän on tavattavissa koululla maanantaisin. 

Kouluruokailussa noudatetaan kunnallista neljän viikon ruokalistaa. Ruoka kuljetetaan yhtenäiskoululta.

Koulun yhteisöllinen opiskeluhuoltoryhmä (OHR) kokoontuu tiistaisin klo 14.30 kerran kuussa. Jokaisessa luokassa toteutetaan luokkahenkikysely tai tehdään sosiogrammi. Näiden perusteella opiskeluhuoltoryhmä yhdessä opettajan ja koulunkäynninohjaajaan kanssa käyvät läpi kyseisen luokan opiskeluilmapiiriä.

 

Yhteisöllistä opiskeluhuoltoa käsittelevissä kokouksissa aiheina ovat koulun säännöt, henkilökunnan hyvinvointi, oppilaiden osallisuus ja turvallisuus.

Yksilökohtaisen oppilashuoltoryhmän kutsuu koolle se, jolle asia työtehtävien perusteella kuuluu.

Oppilaskuljetuksista vastaavat pääasiassa Markku Rantala (taksi) ja bussiliikenteestä paikalliset kuljetusyritykset.

Koululle tulee popup- hammashoitola, jossa oppilaille tehdään koulupäivän aikana hammastarkastus. Laajempi hammashuolto tapahtuu vanhempien toimesta.

 3.9. Oppilasarviointi

 Arviointi perustuu tavoitteisiin ja kriteereihin, jotka ovat luettavissa kunnallisessa opetussuunnitelmassa.

Oppilaita ja heidän suorituksiaan ei verrata toisiinsa ja oppilaiden persoona, temperamentti tai muu henkilökohtainen ominaisuutensa ei ole arvioinnin kohde.

Oppilasarvioinnin kohteena ovat oppiminen, työskentely sekä käyttäytyminen.

Arvioinnin tehtävä on antaa oppilaalle rakentavaa palautetta opiskelustaan. Arvioinnin tehtävänä on myös tukea ja auttaa oppilaan itse- ja vertaisarviointia, jolloin hän voi tulla tietoiseksi omasta edistymisestään ja ymmärtää, miten voi itse vaikuttaa oppimiseensa ja koulutyön onnistumiseen.

Oppilaat saavat sanallisen arvioinnin 3. luokan kevääseen asti. Numeroarvostelu annetaan 4. luokan välitodistuksesta eteenpäin.

Välitodistus jaetaan tammikuussa 2021.

3.10. Tiedottaminen

Keskeisin tiedotuskanava on sähköinen Wilma-järjestelmä. Siihen on huoltajille ja oppilaille annettu tunnukset, joiden avulla voi turvallisesti viestiä asioista.

Henkilökunnalla on käytössään henkilökohtaiset puhelinnumerot, joihin voi soittaa pääsääntöisesti virka-aikana.

Henkilökunnalla on viran puolesta käytössä myös sähköpostiosoitteet, etunimi.sukunimi@edu.pornainen.fi, jonka kautta tiedottaminen onnistuu.

Koulun kotisivut löytyvät peda.net -sivustolta, Pornaisten kunnan sivulta.  Sivuilla on tietoa koulun toiminnasta.

Koululla on oma Facebook- sivu, jossa esitellään niin koulun arkea kuin teema- ja juhlapäiviäkin. 

3.11 Opettajien YT-aika ja VESO sekä TYHY

 Henkilökunnan yhteinen YT-aika on keskiviikkoisin klo 14.40 alkaen. Veso-päivät olivat 6-7.8.-20. Lisäksi lukuvuoden aikana on kaksi 3 tunnin Veso – koulutusta.  

TYHY-toimintaa:  Henkilökunnan Tyhy toiminta toteutetaan kunnan tyhy- toimintasuunnitelman mukaisesti. 

 

 

Peda.net käyttää vain välttämättömiä evästeitä istunnon ylläpitämiseen ja anonyymiin tekniseen tilastointiin. Peda.net ei koskaan käytä evästeitä markkinointiin tai kerää yksilöityjä tilastoja. Lisää tietoa evästeistä