Oppia hakemassa

Tekijä: Harri Vaalio
Maanantaina sain katsella läheltä, miten Savonlinnan normaalikoulu ylläpitää ja hallinnoi tietotekniikkaansa. Koululla kokeillaan iPad-laitteita ja jokainen oppilas ja opettaja saa kouluun tullessaan sellaisen. Yhteen tekniikkaan sitoutuminen mahdollistaa selkeän ylläpidon ja monta sellaista pedagogista juttua, joilla olisi käyttöä täällä Pornaisissakin.
Tässä muutama kohokohta näkemästäni:
- Ylläpitoon käytettiin Zuludesk-nimistä ohjelmaa, joka toimii netissä. Eli ylläpitoa varten ei tarvittu kuin laite, jolla pääsee nettiin. Hinta on 5 euroa laitteelta vuodessa.
- Koulussa on käytössä Google Gafe (meillä O365). Gafen lisäksi heillä ei ole käytössä muuta (Edisonin tai Pedanetin kaltaista) oppimisympäristöä.
- Kun koululle ostetaan uusia laitteita, ne voidaan antaa pakkauslaatikoissaan suoraan oppilaalle. Kun oppilas käynnistää koneen ensimmäistä kertaa, hänen laitteelleen latautuu netistä ylläpitäjän valitsema profiili ohjelmineen.
- Opettaja näkee omalta laitteeltaan tunnilla, mitä kunkin oppilaan koneella kulloinkin on ruudulla. Ja halutessaan hän voi vaikka pimentää kaikkien ruudut. Tämä on erinomainen ominaisuus, kun opettaja haluaa kaikkien jakamattoman mielenkiinnon johonkin.
- Opettajat ovat muutenkin laitteiden herroja: he pystyvät lataamaan oppilaitten pädeihin aina kulloinkin tarvitsemansa ohjelmat ja ope pystyy myös nollaamaan omalta laitteeltaan oppilailta unohtuneet salasanat. Meillä tämä vaatii hieman isomman operaation.
- Tietokoneluokassa ei tietenkään tietokoneita ole, nehän ovat oppilailla aina mukana. Sen sijaan luokassa on pari isoa telkkaria AppleTeeveineen, ja hyllyillä ja viereisessä huoneessa erilaisia tietotekniikkavempaimia (Osmo-ohjelmointipalikoita, ohjelmointirobotteja, droneja ja virtuaalilaseja...). Voi kun olisi ollut aikaa kokeilla kaikkia.
- 3D-tulostin tulosti koko ajan iPadeille jalustoja, joilla laitteet sai pystyasentoon esimerkiksi Stop Motion -kuvaamista varten. Halpoja ja toimivia.
- Jutellessani opettajien kanssa minulle jäi innostunut ja positiivinen fiilis. Osalla oli käytössä iPadien ohella oppikirjoja, osalla ei. Vihkojakin käytettiin, vaikka ahkerassa käytössä oli myös Bookcreator-ohjelma. Pääasiana tuntui olevan, että oppilaat tuottavat itse mahdollisimman paljon. Katselin hetken, kun kakkosluokkalaiset laittoivat koulun esineitä puhumaan. Valmisteilla oli tuleva aamunavaus.
- Pienempien oppilaitten laitteissa näkyi olevan Gripcase-suojat ja kakkosluokkalaisista näkyi, että pädit olivat heille arkipäivää. Yksikin pyöritteli pädiään jaloissaan Gripcasen kahva kiinni varpaissa. Rikkoutumisia ei kuitenkaan paljoa ole ollut. Ja tahalliset rikkomiset menevät kodin piikkiin.
- Juttelin myös parin ysiluokkalaisen kanssa, jotka tekivät käytävällä esitelmää Slides-ohjelmalla. Keskustelimme siitä, mitä mieltä he ovat pädeillä opiskelemisesta ja vastaus kuului, että kirjoista oppii paremmin. Mutta hetken mietittyään sanoivat, että pädeillä oppii erilaisia asioita. Kirjassa asiat on selkeästi yhteen niputettuna, pädin kanssa tieto on pirstaleista ja sitä pitää itse etsiä.
- Koululla on myös muutama Chromebook koekäytössä, mutta niistä ei vielä ole laajempaa kokemusta.

Kiitos Savonlinnalle mielenkiintoisesta päivästä!

Hesari on samassa paikassa: http://www.hs.fi/kotimaa/a1478405230747

Kommentit

Kirjaudu sisään lisätäksesi tähän kommentin