Oppia kaikki

Tekijä: Harri Vaalio
Tällä viikolla vastaan tuli monenlaista itsellekin uutta ja mielenkiintoista. Ehkä mieleenpainuvin oli iPadin puheominaisuuksiin tutustuminen. Oppilas, jolle oma kirjoittaminen on haaste, puhui pitkät tarinat kesästään käyttäen iPadia. Ja vaikka kone muutamia virheitä tekikin, kirjoittaja/sanelija korjasi ne näppäimistöä käyttäen sujuvasti. Ja piti hommastaan. Toisen oppilaan kohdalla kokeilimme oppikirjan tekstin skannaamista OCR-tekniikalla (kuva tekstistä ja sen muuttaminen tietokoneella muokattavaan tekstimuotoon) ja sen jälkeen panimme tietokoneen puhumaan skannatun tekstin. Oppilas seurasi lukemalla kirjasta tekstiä samalla, kun kone luki sen hänelle. Toimi, mutta iPadin paranneltukin ääni on vielä kaukana miellyttävästä.
Viikon teema oli OneDriven yksinkertaistettu käyttökoulutus. Pidin useamman kerran työpajoja opettajille ja jatkoa seuraa ensi viikolla. Kertaus on... Toisena aiheena työpajoissani oli Kirveskosken iPadeille asennetun Bitsboardin (hauska ja helppo opetuskorttiohjelma) käyttökoulutus.
Kasvioita kerätään kaikkialla kunnan kouluissa ja toteutukset vaihtelevat. Tabletteja ja omia puhelimia käytetään kuvaamiseen, loppuun työt tehdään eri kouluissa eri tavalla. Keynote toimii iPad mineilläkin hyvin, ja valmiin tiedoston voi siirtää OneDriveen vaikka Powerpoint- tai pdf-muodossa, kun asentaa ensin OneDrive-apsin iPadiin. Oppilaan pitää vain ennen siirtoa kirjautua OneDriveen omilla tunnuksillaan ja siirron loputtua muistaa myös kirjautua ulos.
Edisonin alla pyörivä NäppisTaituri näyttää pyörivän monessa koneessa, mikä on hyvä. Edisoniin kirjautuminen tosin vaatii pienemmiltä oppilailta jo melkoisia näppäintaitoja. Ihan pienempien kanssa tutustuimmekin aluksi näppäimistöön iPadeilla, niillä kun saa livenä esitettyä versaalit ja gemenat luokan edessäkin.
Oma haasteensa on Mika Waltarin koulun kirjava, vanhoilta kouluilta peritty tablettimellakka. On vanhoja 32 Gt Acereita kahdessa eri koossa ja uudempia 16 Gt Samsungeja, eikä ensimmäisenkään näyttöä onnistuttu peilaamaan Epsonin älytaululle. Ekaluokkalaisten kanssa niillä kuitenkin netissä surffailtiin ja käytiin kuuntelemassa äänikirjoja, ja neljäsluokkalaisten kanssa kuvattiin pihalla kasveja. Kasvikuvat tosin jäivät vielä koneeseen, mutta eiköhän nekin sieltä käyttöön saada, kunhan vähän tuumitaan.
Langaton verkko ja Windows-läppärit temppuilevat edelleen. Siksipä ne olivatkin yläkoululla huoltotöiden kohteena reilun päivän ajan. Onneksi tietokoneluokka uudelleen kalustettuna toimii, samoin siellä seisovat pöytäkoneet.

Kommentit

Kirjaudu sisään lisätäksesi tähän kommentin