Lisää laitteita

Tekijä: Harri Vaalio
Maanantaina vein kirkonkylän esiluokkiin neljä uutta iPad Mini -laitetta, jotka olin viime viikon lopulla asentanut käyttövalmiiksi. Samalla pidin pienen käyttökoulutuksen alkuopettajille ja yhdessä mietimme tarpeita ja mahdollisuuksia. Neljällä ei vielä paljon tehdä, mutta alkuun päästään.
Ja kuten aina tällaisissa käyttökoulutuksissa käy, jokin pieni käyttövinkki saattaa osua juuri tarpeeseen. Niin nytkin. Opettajat eivät olleet huomanneet, että pienten oppilaitten nettiin menoa helpottaa huomattavasti, kun Safarissa käyttää "lisää kotivalikkoon" -komentoa sivulla, jonne oppilaat haluaa johdattaa. Silloin iPadin työpöydälle tulee kyseisestä sivusta appsilta näyttävä nappula, joka toimii Safari-sivun avaajana. Ei tarvitse osata kirjoittaa hankalia osoitteita, eikä tarvita qr-koodejakaan. Itsellänikin on koneessa Kirjanmerkit-kansio, jonne olen kerännyt nopeat linkit keskeisiin käyttämiini nettisivuihin kuten Office 364 -sisäänkirjautumiseen.
Menen siis Safarilla pilvi-Officeen, sillä se toimii varmimmin yhteiskäytössä olevien iPadien kanssa. Microsoftin appeja käyttäessä sisäänkirjautuminen onnistuu kyllä henkilökohtaisella laitteella, mutta yhteiskäytössä olevat ilmoittavat usein kirjautumisvirheestä, mutta selaimella sisäänkirjautuminen silloinkin toimii. Selaimella tosin saa pilveen siirrettyä vain iPadin kansioissa olevia tiedostoja eli kuvia ja videoita. Ohjelmien sisältä (kuten Keynote) tiedostoja ei saa silloin pilveen. Ratkaisuksi olen näissä tapauksissa joutunut kierrättämään oppilaitten Keynote-tiedostot Airdropilla omaan koneeseeni ja sieltä pilveen, jossa olen jakanut ne takaisin oikeille omistajilleen muokkausmahdollisuudella. Näin työ voi jatkua vaikka pilvi-PowerPointilla.
Edelliseen liittyen selvittelin myös typerää pilviongelmaa, jossa Officen pilviohjelmiin ei saa ladattua suoraan samassa pilvessä, samassa kansiossa olevia kuvia. Sain pitkän teknisen selitteen, jossa selvisi, että ei niitä vain sieltä saa. Muuta kuin ohjelman koneessa sijaitsevaan versioon tai kierrättämällä kuvat koneen kautta. Antiikkia, antiikkia.
Viikolla pidin Parkkojan koululla myös koulutuksen, jossa ensimmäisellä tunnilla opettajan toiveesta tutustuttiin lyhyesti Puppet Pals HD -ohjelmaan, jolla voi tehdä "nukketeatteriesityksiä" vaikka itse valokuvaamistaan hahmoista. Päänumerona oli Learningapps.org-sivuston pelintekoon tutustuminen. Parkkojalla Jouko oli jo niitä tehnytkin ja ottanut luokkatilan käyttöön, jossa voi seurata oppilaitten tekemisiä. Teimme korttiparitehtäviä ja sijoita oikeaan lokeroon -tehtäviä. Yläkoulun puolella näitä olen jo nähnyt tunneilla käytössäkin. Ja tässä vielä käyttöidea: tulosta tehtävien qr-koodit seinälle, niin oppilaat voivat omaan tahtiinsa tehdä niitä.
Myös Prezi.com-esitystyökalun käyttöä tunnilla pääsin seuraamaan ja tukemaan. Yläkoulun biologiassa oppilaat tekivät ilmaiset Prezi-tunnukset ja tekivät esityksiä suomalaisista eläimistä. Miksi Prezillä? Koska PowerPoint on jo kovassa käytössä kulunut ja tuotokset ovat kerta toisensa jälkeen samanlaisia.

Kommentit

Kirjaudu sisään lisätäksesi tähän kommentin