Terveystiedon opetuksen tavoitteet, sisällöt ja arviointi vuosiluokalla 7

TERVEYSTIEDON TAVOITTEET, SISÄLLÖT JA ARVIOINTI VUOSILUOKALLA 7


Terveystiedon opettaminen Perhossa.

Terveysosaaminen on luonnollinen osa ihmisen elämänkaarta ja jokaista elämänvaihetta, ja siksi se kuuluu myös osaksi jokaista koulupäivää. Monitieteisenä hyvinvointioppiaineena terveystieto tarjoaa hyvät mahdollisuudet opetuksen eheyttämiseen ja sitä kautta se vie koko koulun toimintakulttuuria oppilasta osallistavaan ja yhteisölliseen suuntaan.

Terveystieto tulee nähdä laajasti oppilaan hyvinvointia rakentavina oppiaineina. Oppilaan hyvinvoinnin kehittäminen koskee myös muita oppiaineita ja se on merkittävässä roolissa osana kouluterveydenhuoltoa, oppilashuoltoa sekä kodin, koulun ja koulun ulkopuolisten tahojen yhteistyötä.


LUKUOHJE: OPETUSSUUNNITELMAN PERUSTEIDEN OSIOT OVAT TEKSTISSÄ KURSIVOITUNA JA BOLDATTUNA, PERHON KUNNAN OSUUS TEKSTISTÄ ON LEIPÄTEKSTIÄ.

TERVEYSTIEDON TAVOITTEET
Terveystiedon opetuksen tavoitteet noudattavat valtakunnallisen opetussuunnitelman perusteita.

YLEISTÄ

Perhon kunnassa toteutetaan valtakunnallisen opetussuunnitelman perusteita. Kuntakohtaisessa opetussuunnitelmassa tarkennetaan terveystiedon opetuksen keskeisiä sisältöjä vuosiluokilla 7-9.


TERVEYSTIEDON SISÄLLÖT VUOSILUOKALLA 7

S1 Terveyttä tukeva kasvu ja kehitys

Sisällöissä painotetaan terveyden eri osa-alueiden kokonaisvaltaista hahmottamista terveyden edistämisen ja sairauksien ehkäisyn näkökulmasta. Opetuksessa käsitellään elämänkulun sekä kasvun ja kehityksen yleisiä tunnuspiirteitä, monimuotoisuutta ja henkilökohtaisuutta. Kasvun ja kehityksen sisällöissä painottuvat identiteetin, minäkuvan ja itsetuntemuksen rakentuminen, seksuaalinen kehittyminen, huolenpidon sekä perheen ja läheisten merkitys, mielen hyvinvointi ja itsensä arvostaminen sekä turvataidot. Tunne- ja vuorovaikutustaitojen sisällöissä kiinnitetään huomiota vuorovaikutustilanteissa toimimiseen, tunteiden ilmaisuun ja niiden säätelyyn. Lisäksi perehdytään ristiriitojen, ongelmatilanteiden, stressin ja kriisien rakentavaan käsittelyyn.
  • Terveys käsitteenä, terveyden osa-alueet
  • Itsetunto, minäkuva
  • Tunne ja vuorovaikutustaidot
  • Taitoja tulla toimeen itsensä ja muiden kanssa
  • Kasvu aikuiseksi, matkalla mieheksi ja naiseksi
  • Elämänkulku
S2 Terveyttä tukevat ja kuluttavat tekijät sekä sairauksien ehkäisy

Sisältöjä valitaan syventäen tietoa ja ymmärrystä terveyttä tukevista voimavaroista ja sairauksia ehkäisevistä tekijöistä. Terveyteen liittyvistä tottumuksista käsitellään arkirytmi, uni, ravitsemus ja liikunta. Sisällöissä perehdytään seksuaalisuuteen, seksuaaliterveyden eri osa-alueisiin ja seksuaalisen kehityksen monimuotoisuuteen. Terveyden voimavaroista tarkastellaan mielenterveyttä, hyvinvointia tukevia ympäristöjä ja yhteisöjä sekä mielekästä vapaa-ajan toimintaa. Lisäksi käsitellään turvallisuustaitoja ja -valmiuksia, ensiaputaitoja, itsehoitoa sekä tuen ja avun hakemista. Sisältöjä valittaessa otetaan huomioon myös ajankohtaisia terveysilmiöitä sekä tarkastellaan terveyteen liittyvän tiedon luotettavuutta.Terveyden vaaratekijöistä nostetaan esiin liikkumattomuus ja passiivinen elämäntapa, ravitsemuksen ja nukkumisen ongelmat, kiusaaminen ja stressi. Sisällöissä otetaan huomioon nuoren mielen pahoinvointi, riippuvuudet sekä päihteet ja niiden käytön ehkäisy. Sairauksien ehkäisyyn liittyvistä sisällöistä valitaan keskeiset ja ajankohtaiset tartuntataudit sekä kansantaudit ja tapaturmat.
  • Terveyttä tukevat elintavat ja arjen valinnat (arkirytmi, hygienia, suun terveys, riittävä uni ja lepo, hyvinvointia liikunnasta)
  • Terveyden ylläpitäminen (itsehoito, tartuntataudeilta suojautuminen, sään mukainen pukeutuminen, mielen hyvinvoinnista huolehtiminen)
  • Riippuvuudet ja päihteet (tupakka ja nuuska)
S3 Terveys, yhteisöt, yhteiskunta ja kulttuuri

Sisällöissä otetaan esille opiskelu-, työ- ja toimintakyky nuoruudessa. Kestävää elämäntapaa tarkastellessa otetaan huomioon sosiaalinen kestävyys ja vastuullinen kuluttaminen. Elinympäristön terveysvaikutuksia käsiteltäessä nostetaan esille keskeisiä terveyden edistämisen ja sairauksien ehkäisyn keinoja, terveyspalvelut, kansalaistoiminta ja ympäristön terveysriskit. Tietolähteitä, erilaisia terveysmarkkinoinnin ja vaikuttamisen keinoja tarkastellaan erityisesti tiedon luotettavuuden ja terveysvaikutusten näkökulmasta. Terveyden edistämisen sisällöissä otetaan huomioon kulttuurin terveyttä edistävä merkitys ja kulttuurinen herkkyys, kestävä elämäntapa, kansalaisten yhdenvertaisuus ja osallisuus sekä ihmisoikeuksien kunnioittaminen. Sisältöjä käsiteltäessä otetaan huomioon eri näkökulmia kuten lapsuus ja lasten oikeudet, vanhuus, vammaisuus tai pitkäaikaissairaus.
  • Turvallisuus
  • Liikenneturvallisuus (jalankulkijan ja pyöräilijän turvallinen liikennekulttuuri)
  • Mediataitoja

TERVEYSTIEDON ARVIOINTI VUOSILUOKALLA 7

Oppimisen arviointiin liittyvät mahdolliset erityispiirteet vuosiluokalla 7.
Osaaminen arvioidaan numerolla. Opettaja antaa monipuolista palautetta oppilaan työskentelystä ja tukee kehittymistä.