6.2. Kurssisuorituksen arviointi

6.2. Kurssisuorituksen arviointi

 "Opiskelijalla on oikeus saada tieto arviointiperusteista ja niiden soveltamisesta häneen." (Lukiolaki 629/1998, 17 § 2 mom., muutettu lailla 1116/2008)

Jokaisen kurssin alussa opettaja selvittää opiskelijoille kurssin tavoitteet, arviointiperusteet ja palautteenantotavat. Kurssisuorituksesta annetaan opiskelijalle arvosana kurssin päätyttyä. Opiskelija arvioi oppimistaan kurssin lopuksi opettajan määrittämällä tavalla.

Arvioinnin tulee olla mahdollismman monipuolisesti tietoja ja taitoja mittaavaa: 
- opiskelijan erilaiset tuotokset (kokeet, esseet, kirjoitelmat, esitykset, projektit)
- jatkuva näyttö = opiskelijan oppimisen ja työskentelyn havainnointi
- itse- ja vertaisarvoinnit
- palautekeskustelut opettajan ja opiskelijan kesken

Diagnosoidut vammat ja niihin rinnastettavat vaikeudet tulee ottaa huomioon arvioinnissa tarkoituksenmukaisin erityisjärjestelyin ja tukitoimenpitein.

Opiskelijan oppimista arvioidaan kurssin aikana. Arvioinnilla edistetään opiskelijan oppimista ja annetaan palautetta opiskelijalle kurssin tavoitteiden saavuttamisesta.

 * * *

Opiskelijan kurssisuorituksesta annetaan arvosana kurssin päätyttyä. Annettavan arvosanan tulee perustua monipuoliseen näyttöön oppiaineen ja kurssin tavoitteiden saavuttamisesta. Erilaisten tuotosten lisäksi käytetään opiskelijan oppimisen ja työskentelyn havainnointia. Arvosanan antamisen tukena voidaan käyttää opettajan ja opiskelijan välisiä keskusteluja sekä opiskelijoiden itse- ja vertaisarviointia. Arvioinnin kohteina ovat opiskelijan tiedot ja taidot. Arviointi ei kohdistu opiskelijoiden arvoihin, asenteisiin tai henkilökohtaisiin ominaisuuksiin. Arvioinnin menetelmistä ja käytänteistä päätetään tarkemmin opetussuunnitelmassa.

 

"Opiskelijalla on oikeus saada tieto arviointiperusteista ja niiden soveltamisesta häneen." (Lukiolaki 629/1998, 17 § 2 mom., muutettu lailla 1116/2008)

 

Yleisten arviointiperusteiden lisäksi kunkin kurssin tavoitteet ja arviointiperusteet on selvitettävä opiskelijalle kurssin alussa, jolloin niistä keskustellaan opiskelijoiden kanssa. Arviointiperusteista tiedottaminen parantaa opiskelijoiden ja opettajien oikeusturvaa ja tukee opiskelijaa työskentelyn suunnittelussa.

 

Diagnosoidut vammat tai niihin rinnastettavat vaikeudet, kuten lukemis- ja kirjoittamishäiriö, maahanmuuttajien kielelliset vaikeudet sekä muut syyt, jotka vaikeuttavat osaamisen osoittamista, tulee ottaa huomioon arvioinnissa siten, että opiskelijalla on mahdollisuus erityisjärjestelyihin ja vaihtoehtoisiin tapoihin osoittaa osaamisensa. Kyseiset vaikeudet voidaan ottaa huomioon määrättäessä opiskelijan kurssiarvosanaa.

 

 

6.2.1 Numeroarvosanat ja suoritusmerkinnät

 

Pakolliset kurssit ja valtakunnalliset syventävät kurssit (s-kurssit): arviointi numeroilla 4-10 

Opinto-ohjaus ja teemaopinnot: arviointi suoritusmerkinnällä (S=suoritettu, H=hylätty)

Valtakunnalliset soveltavat kurssit (v-kurssit): arviointi suoritusmerkinnällä (S=suoritettu, H=hylätty)

Paikallinen syventävä kurssi = koulukohtainen kurssi (k-kurssit): arviointi numeroilla 4-10

Paikallinen soveltava kurssi (v-kurssit): arviointi suoritusmerkinnällä (S=suoritettu, H=hylätty)

Kesken oleva, täydennettävä kurssi: arviointi O-merkinnällä (=osallistunut)

Keskeytynyt kurssi: arvionti K-merkinnällä

"Edellä 1 momentissa tarkoitettu arvostelu annetaan numeroin tai muulla opetussuunnitelmassa määrätyllä tavalla. Numeroarvostelussa käytetään asteikkoa 4–10. Arvosana 5 osoittaa välttäviä, 6 kohtalaisia, 7 tyydyttäviä, 8 hyviä, 9 kiitettäviä ja 10 erinomaisia tietoja ja taitoja. Hylätty suoritus merkitään arvosanalla 4…" (Lukioasetus 810/1998, 6 § 2 mom.)

 

Pakollisten ja opetussuunnitelman perusteissa määriteltyjen valtakunnallisten syventävien kurssien arvosana annetaan numeroin lukuun ottamatta teemaopintojen kurssia, josta annetaan suoritusmerkintä (S = suoritettu, H = hylätty). Paikallisista syventävistä kursseista ja muista lukion tehtäviin kuuluvista kursseista voidaan antaa arvosanaksi opetussuunnitelmassa päätettävällä tavalla numeroarvosana tai suoritusmerkintä (S = suoritettu, H = hylätty).

 

Kirjallisesti annettu sanallinen arviointi ja suullisesti arviointikeskustelussa annettu palaute voivat täydentää ja täsmentää arvosanaa. Kesken olevan kurssisuorituksen merkintätavasta ja suorituksen täydentämiskäytännöistä voidaan päättää opetussuunnitelmassa.

 

 

6.2.2 Itsenäisesti suoritettu kurssi

 

"Osa opinnoista voidaan edellyttää opiskeltavaksi itsenäisesti."

(Lukioasetus 810/1998, 4 § 1 mom.)

"Opiskelijalle voidaan hakemuksesta myöntää lupa suorittaa opintoja opetukseen osallistumatta."(Lukioasetus 810/1998, 4 § 2 mom.)

Kurssin tai sen osan suorittaminen opetukseen osallistumatta on sovittava opettajan kanssa ennen luokkaopetuksena toteutuvan kurssin alkua. Opettaja voi olla myöntämättä itsenäisen kurssin opiskeluoikeutta, mikäli siihen on perusteet: kurssi mahtuu opiskelijan työjärjestykseen, aiemmasta itsenäisestä opiskelusta on heikko näyttö, kurssin sisältö ei sovellu itsenäiseen suoritukseen.

Opiskelija ilmoittautuu itsenäisen kurssin opiskelijaksi erillisellä lomakkeella. Opettaja ohjeistaa kurssivaatimukset mahdollisimman pian. Kurssi on saatava valmiiksi ko. jakson aikana. Kurssikoe suoritetaan ensisijaisesti jaksossa, jossa kurssi on meneillään, muussa tapauksessa korotuskoepäivänä, joita lukuvuodessa on kaksi. Kurssin voi suorittaa myös muilla opettajan hyväksymillä näytöillä ilman erillistä koetta.

Kurssin osittaisesta itsenäisestä suorittamisesta ja osittaisesta osallistumisesta luokkaopetukseen sovitaan omat käytänteet opettajan ja opiskelijan kesken.

Mikäli opiskelijan valitsema kurssi ei toteudu liian vähäisten valintojen vuoksi, opiskelija suorittaa kurssin itsenäisesti opiskellen.

Itsenäisesti opiskellusta kurssista edellytetään hyväksytty arvosana. Opetussuunnitelmassa tulee päättää tarkemmin opinnoista, jotka edellytetään itsenäisesti opiskeltaviksi, ja niiden suoritusperiaatteista.

Jos opiskelija opiskelee kurssin kokonaan tai osittain itsenäisesti, noudatetaan soveltuvin osin edellä mainittuja arviointiperiaatteita. Tavoitteiden saavuttamista ja niiden suuntaista edistymistä on myös tällöin arvioitava riittävän laaja-alaisesti kurssin kokonaisuuden kannalta.

 

6.2.3 Suullisen kielitaidon kurssien arviointi

 

Kielten opetuksessa opiskelijalta arvioidaan kielitaidon muiden osa-alueiden lisäksi suullinen kielitaito. Suullista kielitaitoa arvioidaan erillisellä kokeella, jonka laatimisesta vastaa opetushallitus. Suullisen kielitaidon kokeen sisällöstä säädetään valtioneuvoston asetuksella.” (Lukiolaki 629/1998, 17 § 3 mom., muutettu lailla 1116/2008)

Lukiolain 17 §:n 3 momentissa tarkoitettu suullisen kielitaidon koe koostuu tehtävistä, joissa arvioidaan opiskelijan ääntämistä sekä kerronta- ja keskustelutaitoa. Koe arvioidaan numeroin käyttäen 2 momentissa tarkoitettua asteikkoa. Suullisen kielitaidon kurssin arvosana perustuu suullisen kielitaidon kokeeseen sekä muihin kurssin aikaisiin näyttöihin.” (Lukioasetus 810/1998, 6 § 4 mom., muutettu valtioneuvoston asetuksella 1117/2008)

Opetushallitus tuottaa valtakunnallisen, suullisen kielitaidon kokeen. Pohjana ovat opiskelijan suorittamat suullisen kielitaidon syventävät kurssit A- ja B1-kielten oppimäärissä. Kursseista annetaan numeroarvosana asteikolla 4-10, myös kielitaidon koe arvioidaan samalla asteikolla. 

Kurssin arvioinnin edellytykset täyttyvät, kun opiskelija on antanut kurssin suorittamiseksi sovitut näytöt ja suorittanut kurssiin kuuluvan suullisen kielitaidon kokeen.

Toisen kotimaisen kielen A-oppimäärän syventävän kurssin 8, B1-oppimäärän syventävän kurssin 6 ja äidinkielenomaisen oppimäärän syventävän kurssin 8 sekä vieraiden kielten A-oppimäärän syventävän kurssin 8 ja B1-oppimäärän syventävän kurssin 6 suorituksen arviointi perustuu Opetushallituksen tuottamasta suullisen kielitaidon kokeesta saatuun arvosanaan ja muihin kurssin aikaisiin näyttöihin. Kursseista annetaan numeroarvosana käyttäen asteikkoa 4–10. Myös kurssiin kuuluvasta suullisen kielitaidon kokeesta annetaan numeroarvosana käyttäen asteikkoa 4–10.

 * * *

Kielten opetuksessa opiskelijalta arvioidaan kielitaidon muiden osa-alueiden lisäksi suullinen kielitaito. Suullista kielitaitoa arvioidaan erillisellä kokeella, jonka laatimisesta vastaa opetushallitus. Suullisen kielitaidon kokeen sisällöstä säädetään valtioneuvoston asetuksella.” (Lukiolaki 629/1998, 17 § 3 mom., muutettu lailla 1116/2008)

 

Lukiolain 17 §:n 3 momentissa tarkoitettu suullisen kielitaidon koe koostuu tehtävistä, joissa arvioidaan opiskelijan ääntämistä sekä kerronta- ja keskustelutaitoa. Koe arvioidaan numeroin käyttäen 2 momentissa tarkoitettua asteikkoa. Suullisen kielitaidon kurssin arvosana perustuu suullisen kielitaidon kokeeseen sekä muihin kurssin aikaisiin näyttöihin.” (Lukioasetus 810/1998, 6 § 4 mom., muutettu valtioneuvoston asetuksella 1117/2008)

 

Kurssiin kuuluvan suullisen kielitaidon kokeen suoritus ja muut kurssin aikaiset näytöt arvioidaan asianomaiselle kielelle ja oppimäärälle opetussuunnitelman perusteissa asetettuja tavoitteita vasten. Kurssin arvioinnin edellytykset täyttyvät, kun opiskelija on antanut kurssin suorittamiseksi sovitut näytöt ja suorittanut kurssiin kuuluvan suullisen kielitaidon kokeen.

 

 

6.2.4 Opinnoissa edistyminen

 "Opiskelijan työskentelystä ja opintojen edistymisestä on annettava riittävän usein tietoa opiskelijalle ja hänen huoltajalleen. Tietojen antamisesta määrätään tarkemmin opetussuunnitelmassa." (Lukioasetus 810/1998, 6 § 1 mom.)

"Opetussuunnitelmassa määrätään oppiaineittain tai aineryhmittäin kursseista, joiden suorittaminen hyväksytysti on edellytyksenä asianomaisen aineen tai aineryhmän opinnoissa etenemiseen. Opiskelijalle, joka ei ole suorittanut edellä mainittuja opintoja hyväksytysti, tulee varata mahdollisuus osoittaa saavuttaneensa sellaiset tiedot ja taidot, jotka mahdollistavat opinnoissa etenemisen." (Lukioasetus 810/1998, 7 § 1 mom.)

Opiskelijan opinnoissa edistymistä seuraavat erityisesti aineenopettaja, ryhmänohjaaja ja opinto-ohjaaja. Opiskelija on ensisijaisesti vastuussa opinnoistaan, mutta opettajien ohjaus- ja tukitoimia tarjotaan ja tarvitaan, jotta opiskelija pääsee tavoitteisiinsa. Vuosittaiset, säännölliset ohjaustuokiot ryhmänohjaajan ja opinto-ohjaajan kanssa toteutetaan; aineenopettajan ohjauksen mahdollisuus on meneillään olevan kurssin yhteydessä. 

Opiskelijat saavat tiedot opintomenestyksestään mm. Wilman kautta Opinnot-sivulta. 

Oppimäärän arvosana muodostuu Perhon lukiossa pakollisten, valtakunnallisten ja koulukohtaisten syventävien kurssien aritmeettisesta keskiarvosta. Arvosana annetaan kokonaislukuna ja 0.50 pyöristetään aina ylöspäin. Aikuisten lukion oppimäärän on 44.

Opiskelijan on suoritettava hyväksytysti kunkin aineen oppimäärän kursseista vähintään 2/3. 
Vastaavuusasteikko:

Opintosuunnitelman mukaisesti opiskeltuja pakollisia
ja opetussuunnitelman perusteissa määriteltyjä valta-
kunnallisia ja koulukohtaisia syventäviä kursseja
joista voi olla hylättyjä kurssiarvosanoja
enintään
1-2 kurssia 0
3-5 kurssia 1
6-8 kurssia 2
9 kurssia tai enemmän 3



Kurssit arvioidaan numeroilla 4-10 (kaikki pakolliset ja syventävät kurssit), soveltavat kurssit suoritusmerkinnällä S (=suoritettu), H (=hylätty), merkinnällä O (=osallistunut, osasuorituksia puuttuu) tai merkinnällä K (=kurssi on keskeytynyt). Lukuvuoden kurssisuoritukset on pyrittävä saamaan valmiiksi lukuvuoden loppuun mennessä opiskelijan opintosuunnitelman mukaisesti, muussa tapauksessa suoritukset vanhenevat, ellei ole perusteltua syytä muuhun järjestelyyn.

Hylätyn kurssiarvosanan saanut tai kurssikokeesta luvalla poissa ollut opiskelija voi ilmoittatua kirjallisella lomakkeella ao. opettajalle kurssin uusintakokeeseen, joka järjestetään heti seuraavan jakson alussa, viidennen jakson jälkeen kesäkuussa/elokuussa. Ennen koetta opiskelijan on mahdollisuus saada esimerkiksi tukiopetusta kokeen läpimenon varmistamiseksi. Hylätyn kurssin voi suorittaa myös osallistumalla kurssille uudelleen, kun kurssi on tarjolla.

Hyväksyttyä kurssia kurssia saa yrittää korottaa ensisijaisesti kolme kertaa vuodessa järjestettävinä korotuskoepäivinä. Kurssiarvosanaa on mahdollista korottaa myös osallistumalla ko. kurssin opetukseen ja kokeeseen uudelleen, suorittamalla kurssi uudelleen itsenäisesti tai erityisin lisänäytöin, joista sovitaan opettajan kanssa. Parempi arvosana kurssisuorituksesta jää aina voimaan.

Aineen oppimäärän kokonaisarvosanaa (päättötodistusarvosanaa) voi yrittää korottaa abiturienttivaiheessa osallistumalla korotustenttiin, suullista ja kirjallista koemateriaalia sisältävään kuulusteluun. Tentin tarkoitus on valmentaa opiskelijaa ylioppilaskoetta varten. Samalla tarjoutuu mahdollisuus osoittaa hyvää oppiaineen hallintaa kaikkien oppiaineen kurssien osalta. Opettajan harkinnan mukaan arvosana voi tällöin nousta, milloinkaan se ei laske tenttimenestyksen vuoksi.

Osallistumismerkintä (O)
Opiskelija voi saada kesken olevasta kurssista arviontiin merkinnän O, jolloin opiskelijalla on seuraavan jakson loppuun saakka aikaa suorittaa ja palauttaa kurssin rästitehtävät. Muussa tapauksessa kurssimerkintä vaihtuu hylätyksi (4 tai H).

Keskeytynyt kurssi -merkintä (K)
Laiminlyöntien ja poissaolojen (1/3 kurssista) vuoksi kurssi voi jäädä arvioimatta. Mikäli on perusteluja (esim. sairaus) kurssilla jatkamiseen, aineenopettaja ja ryhmänohjaaja ratkaisevat, voiko kurssin opiskeluoikeus jatkua ja millä tavoin. Keskeytyneet kurssit eivät kartuta kurssimäärää. 

"Opiskelijan työskentelystä ja opintojen edistymisestä on annettava riittävän usein tietoa opiskelijalle ja hänen huoltajalleen. Tietojen antamisesta määrätään tarkemmin opetussuunnitelmassa." (Lukioasetus 810/1998, 6 § 1 mom.)
 

"Opetussuunnitelmassa määrätään oppiaineittain tai aineryhmittäin kursseista, joiden suorittaminen hyväksytysti on edellytyksenä asianomaisen aineen tai aineryhmän opinnoissa etenemiseen. Opiskelijalle, joka ei ole suorittanut edellä mainittuja opintoja hyväksytysti, tulee varata mahdollisuus osoittaa saavuttaneensa sellaiset tiedot ja taidot, jotka mahdollistavat opinnoissa etenemisen." (Lukioasetus 810/1998, 7 § 1 mom.)

 

Opiskelijan opintojen etenemistä tulee seurata. Menettelystä, kuten esimerkiksi mahdollisen etenemisesteen käytöstä, päätetään opetussuunnitelmassa. Opintojen etenemisen määrittelyllä ei voida kuitenkaan tiukentaa näissä aikuisten lukiokoulutuksen opetussuunnitelman perusteissa määrättyä oppiaineen oppimäärän suoritusvaatimusta.

 

Opiskelijalle tulee pyynnöstä antaa mahdollisuus hylätyn kurssiarvosanan korottamiseen osoittamalla osaamista kurssin keskeisissä tiedoissa ja taidoissa. Opetussuunnitelmassa määrätään tarkemmin uusimisen tavoista.

 

Opetussuunnitelmassa määrätään, millä tavoin opiskelijalle annetaan mahdollisuus korottaa myös hyväksyttyä kurssiarvosanaa. Arvioinnin tulee olla tällöinkin monipuolista. Lopulliseksi kurssiarvosanaksi tulee kyseisistä suorituksista parempi.

 

 

6.2.5 Osaamisen tunnustaminen ja opintojen hyväksilukeminen

 

"Opiskelijalla on oikeus saada opetussuunnitelman tavoitteita ja keskeisiä sisältöjä vastaavat aikaisemmin suorittamansa opinnot tai muutoin hankittu osaaminen arvioiduksi ja tunnustetuksi. Osaamisen tunnustamisella voidaan opiskelijalle lukea hyväksi ja korvata lukion oppimäärään kuuluvia pakollisia, syventäviä tai soveltavia opintoja. Opiskelijan osaamisen tunnustamisessa noudatetaan, mitä 17 ja 17 a §:ssä säädetään opiskelijan arvioinnista ja siitä päättämisestä. Tarvittaessa osaaminen on osoitettava koulutuksen järjestäjän päättämällä tavalla.”

(Lukiolaki 629/1998, 23 § 1 mom., muutettu lailla 1116/2008)

Päätös osaamisen tunnustamisesta tehdään sitä erikseen pyydettäessä ennen mainittujen opintojen tai hyväksiluettavaa osaamista koskevan opintokokonaisuuden alkamista.” (Lukiolaki 629/1998, 23 § 2 mom., muutettu lailla 1116/2008)

Muualla suoritetut opinnot voidaan hyväksyä lukion oppimäärään pakollisiksi, syventäviksi tai soveltaviksi kursseiksi; näin vältetään mahdollista opintojen päällekkäisyyttä ja ja lyhennetään opiskeluaikaa sekä mahdollistetaan kurssikertymää. Muissa oppilaitoksissa suoritetut kurssit, opiskelu ulkomailla, yrityksissä ja yhteisöissä hyväksytään oppimääriin kursseiksi, mikäli ne tavoitteiltaan ja keskeisiltä sisällöiltään vastaavat oman koulun opetussuunnitelman sisältöä. Hyväksymisen perusteeksi opiskelijan on esitettävä kirjallinen todiste ja selvitys opinnoistaan ja osaamisestaan. Lukio voi pyytää opiskelijaa täydentämään näyttöä osaamisestaan. Rehtori ja aineenopettaja hyväksyvät opintojen mukaantuomisen oppimäärään.

Muualla suoritetutn kurssin arvosana määräytyy oppiaineen arviointiperusteen mukaan. Numeroin arvioitavissa kursseissa käytetään seuraavaa muuntotaulukkoa:

asteikko 1-5 lukioasteikko asteikko 1-3
1 (tyydyttävä) 5 (välttävä) 1
2 (tyydyttävä) 6 (kohtalainen) 1
3 (hyvä) 7 (tyydyttävä) 2
4 (hyvä) 8 (hyvä) 2
5 (kiitettävä) 9 (kiitettävä),
10 (erinomainen)
3


Opiskelijalla voi olla päättötodistuksessaan oppiaineesta vain yhden laajuinen oppimäärä. Opiskelijan siirtyessä oppiaineen pitkästä oppimäärästä lyhyempään hänen suorittamansa pitkän oppimäärän opinnot luetaan hyväksi lyhyemmässä oppimäärässä siinä määrin kuin niiden tavoitteet ja keskeiset sisällöt vastaavat toisiaan. Vastaavuudet määritellään tarkemmin oppiaineiden oppimäärien yhteydessä.

* * *

"Opiskelijalla on oikeus saada opetussuunnitelman tavoitteita ja keskeisiä sisältöjä vastaavat aikaisemmin suorittamansa opinnot tai muutoin hankittu osaaminen arvioiduksi ja tunnustetuksi. Osaamisen tunnustamisella voidaan opiskelijalle lukea hyväksi ja korvata lukion oppimäärään kuuluvia pakollisia, syventäviä tai soveltavia opintoja. Opiskelijan osaamisen tunnustamisessa noudatetaan, mitä 17 ja 17 a §:ssä säädetään opiskelijan arvioinnista ja siitä päättämisestä. Tarvittaessa osaaminen on osoitettava koulutuksen järjestäjän päättämällä tavalla.”

(Lukiolaki 629/1998, 23 § 1 mom., muutettu lailla 1116/2008)

 

Päätös osaamisen tunnustamisesta tehdään sitä erikseen pyydettäessä ennen mainittujen opintojen tai hyväksiluettavaa osaamista koskevan opintokokonaisuuden alkamista.” (Lukiolaki 629/1998, 23 § 2 mom., muutettu lailla 1116/2008)

 

Sen lisäksi, mitä lukiolaissa (629/1998, 23 §, muutettu lailla 1116/2008) säädetään, tulee opintojen hyväksilukemisella ja muutoin hankitun osaamisen tunnustamisella välttää opintojen päällekkäisyyttä ja lyhentää opiskeluaikaa.

 

Opiskelija hakee muualla suorittamiensa opintojen tai muutoin hankkimansa osaamisen tunnustamista. Opiskelijan tulee esittää selvitys opinnoistaan tai osaamisestaan. Oppilaitos voi pyytää opiskelijaa täydentämään näyttöä suhteessa lukiokoulutuksen tavoitteisiin. Myös opintojen laajuuteen kiinnitetään huomiota. Opiskelijoille annetaan tietoa osaamisen tunnustamisen käytännöistä.

 

Muualla suoritettuja opintoja tai muutoin hankittua osaamista voidaan lukea hyväksi lukio-opintoihin pakollisiksi, syventäviksi tai muiksi lukion tehtävään kuuluviksi kursseiksi. Mikäli opinnot tai muutoin hankittu osaaminen luetaan hyväksi opetussuunnitelman perusteiden mukaan numerolla arvioitavaan kurssiin, tulee kurssista antaa numeroarvosana. Arvosanan määrittelyn tueksi voidaan tarvittaessa edellyttää lisänäyttöjä. Muutoin hankitun osaamisen arvioinnissa menetellään kuten opetussuunnitelman perusteissa ja opetussuunnitelmassa kurssien ja oppimäärän arvioinnista määrätään.

 

Luettaessa opiskelijalle hyväksi opintoja muista oppilaitoksista pitäydytään suoritusoppilaitoksen antamaan arviointiin. Jos kyseessä on lukion opetussuunnitelmassa numeroin arvioitava kurssi, sen arvosana muutetaan lukion arvosana-asteikolle seuraavan vastaavuusasteikon mukaisesti:

 

asteikko 1–5 lukioasteikko asteikko 1–3
1 (tyydyttävä) 5 (välttävä) 1
2 (tyydyttävä) 6 (kohtalainen) 1
3 (hyvä) 7 (tyydyttävä) 2
4 (hyvä) 8 (hyvä) 2
5 (kiitettävä) 9 (kiitettävä), 10 (erinomainen) 3

 

Tapauksissa, joissa lukio ei voi päätellä, kumpaa lukion arvosanaa toisessa oppilaitoksessa suoritettu kurssi vastaa, ylempää vai alempaa, on vastaavuus määriteltävä opiskelijan eduksi.

Ulkomailla suoritettujen opintojen hyväksilukemisessa ja osaamisen tunnustamisessa noudatetaan samoja periaatteita kuin kotimaassa suoritettujen opintojen osalta.

Lukiolain 34 §:n mukaan muualla suoritettujen opintojen hyväksi lukemista koskevaan päätökseen saa vaatia oikaisua aluehallintovirastolta siten kuin hallintolaissa säädetään. Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa siitä, kun päätös on annettu opiskelijalle tiedoksi. (Lukiolaki 629/1998, 34 § ja 34 b §, muutettu lailla 958/2015)

Lukiolain 34 §:ssä tarkoitettuun oikaisuvaatimukseen annettuun päätökseen saa hakea muutosta valittamalla hallinto-oikeuteen siten kuin hallintolainkäyttölaissa säädetään, jollei muualla laissa toisin säädetä. Valitus tulee tehdä 14 päivän kuluessa siitä, kun päätös on annettu opiskelijalle tiedoksi. (Lukiolaki 629/1998, 34 a § 2 mom. ja 34 b §, muutettu lailla 958/2015)

Opiskelijalla voi olla päättötodistuksessaan oppiaineesta vain yhden laajuinen oppimäärä. Opiskelijan siirtyessä oppiaineen pitkästä oppimäärästä lyhyempään hänen suorittamansa pitkän oppimäärän opinnot luetaan hyväksi lyhyemmässä oppimäärässä siinä määrin kuin niiden tavoitteet ja keskeiset sisällöt vastaavat toisiaan. Näitä vastaavuuksia on määritelty tarkemmin oppiaineiden oppimäärien yhteydessä. Tällöin pitkän oppimäärän kurssien arvosanat siirtyvät suoraan lyhyiden kurssien arvosanoiksi. Muut pitkän oppimäärän mukaiset opinnot voivat olla lyhyen oppimäärän syventäviä tai muita lukion tehtävään kuuluvia kursseja opetussuunnitelmassa päätettävällä tavalla. Jos opiskelija pyytää, tulee hänelle järjestää mahdollisuus lisänäyttöihin osaamistason toteamiseksi. Siirryttäessä kesken oppimäärän lyhyemmästä pitempään oppimäärään menetellään edellä olevien periaatteiden mukaisesti. Tällöin voidaan edellyttää lisänäyttöjä, ja tässä yhteydessä myös arvosana harkitaan uudelleen.

Jos opiskelijan äidinkieli ja kirjallisuus ‑oppiaineen oppimääränä on suomi/ruotsi toisena kielenä ja kirjallisuus, häntä arvioidaan tämän oppimäärän mukaan huolimatta siitä, onko hänelle järjestetty erillistä suomi/ruotsi toisena kielenä ja kirjallisuus ‑oppimäärän mukaista opetusta vai ei tai onko oppilaitos voinut tarjota vain osan suomi/ruotsi toisena kielenä ja kirjallisuus ‑oppimäärän kursseista. Suomen/ruotsin kieli ja kirjallisuus ‑oppimäärän mukaisesti suoritetut kurssit luetaan hyväksi täysmääräisesti suomi/ruotsi toisena kielenä ja kirjallisuus ‑oppimäärän kursseihin, ja niistä saatu arvosana siirtyy suomi/ruotsi toisena kielenä ja kirjallisuus ‑kurssin arvosanaksi. Suomi/ruotsi toisena kielenä ja kirjallisuus -kurssit korvaavat suomen/ruotsin kielen ja kirjallisuuden oppimäärän kurssit siinä määrin kuin niiden tavoitteet ja keskeiset sisällöt vastaavat toisiaan. Opiskelijalla voi olla todistuksessaan arvosana vain joko suomen/ruotsin äidinkielen ja kirjallisuuden oppimäärästä tai suomi/ruotsi toisena kielenä ja kirjallisuus ‑oppimäärästä, mutta ei molemmista.