2.2 Arvoperusta

2.2 Arvoperusta

Perhon lukion opetussuunnitelman arvoperustaan sisältyvät valtakunnallisen opetussuunnitelman arvojen lisäksi: 
- Luonto 
Perhon kunnan ympäristö monipuolisine luonnonvaroineen ja retkeilymahdollisuuksineen kasvattaa opiskelijoitamme luonnon monimuotoisuuden kunnioittamiseen ja arvostamiseen. Salamajärven kansallispuistoon tehtävät vaellukset ja retket, mahdollisuus yhdistelmätutkintoon ammattiopiston Perhon toimipaikassa sekä erilaiset yhteistyökurssit ja projektit alueen toimijoiden kanssa vahvistavat luontoarvojen läsnäoloa lukion opetuksessa ja toimintakulttuurissa.

- Luonnontieteellis-matemaattisuus
Luonto kytkeytyy arvona myös Perhon lukion luonnontieteellis-matemaattiseen painotukseen. Lukiossa on mahdollisuus suuntautua luma-aineisiin, jotka antavat tieteellistä syvyyttä luonnon ja erilaisten ilmiöiden ymmärtämiseen. Aineissa pyritään tekemään yhteistyötä myös korkeakoulujen kanssa. 

- Yritteliäisyys ja yrittäjyys
Perhon lukiossa yritteliäisyyttä ja yrittäjyyttä tuetaan ja opitaan yhteistyössä paikallisten yritysten kanssa. Lukion toimintakulttuurissa kannustetaan yritteliäisyyteen, mikä ei kuitenkaan tarkoita ainoastaan yritysmaailmaan suuntautumista, vaan laajempaa asennetta - uskomista itseensä ja luottamista omiin kykyihinsä ja siihen, että siivet kantavat tulevaisuudessakin.

- Suvaitsevaisuus
Perhon lukiossa suvaitsevaisuutta edistetään jokapäiväisen toiminnan ja opetuksen ohella erityisten teemaviikkojen tai projektien avulla, joissa opiskelijat pääsevät syventämään tietämystään erilaisista kulttuureista ja ihmisistä. Perhon lukio tarjoaa hyvät puitteet sekä vaihto-opiskelijoille että vaihto-opiskeluun lähtemiselle. Suvaitsevaisuutta edustavat myös erilaisissa ryhmissä toimimisen taidot, joita lukio-opiskelun aikana harjoitellaan.

- Kielitaito ja kansainvälisyys 
Perhon lukiossa on mahdollisuus opiskella kieliä. Perhon lukiossa opiskellaan englannin ja ruotsin lisäksi muun muassa saksaa, venäjää ja ranskaa, etäopetuksena myös muita kieliä. Kielitaitoa on mahdollista kartuttaa myös kansainvälisyyteen keskittyvissä työpajoissa tai teemapäivissä. Kielitaito avaa ovia maailmalle ja erilaisten kulttuurien ymmärtämiseen sekä mahdollistaa suuntautumisen myös jatko-opinnoissa ulkomaille. Lukiosta voi hakeutua opiskelijavaihtoon ja lukio ottaa vastaan myös vieraskielisiä vaihto-opiskelijoita. Lukion päätteeksi tehdään opintomatka ulkomaille.

- Elämänhallinta
Lukion tehtävä on antaa eväitä elämään koulun ulkopuolella ja ylioppilastutkinnon jälkeen. Vastuullisuus ja omista asioista huolehtiminen kuuluvat opetuksen tavoitteisiin. 

* * *

Aikuisten lukiokoulutuksen opetussuunnitelman perusteiden arvoperusta rakentuu suomalaiselle sivistysperinteelle, jonka mukaan opiskelu ja oppiminen uudistavat yhteiskuntaa ja kulttuuria. Sivistys on yksilöiden ja yhteisöjen taitoa tehdä ratkaisuja eettisen pohdinnan, toisen asemaan asettumisen ja tietoon perustuvan harkinnan avulla. Sivistykseen kuuluu taito ja tahto käsitellä inhimillisten pyrkimysten ja vallitsevan todellisuuden välisiä ristiriitoja eettisesti, myötätuntoisesti ja ratkaisuja etsien. Sivistys ilmenee huolenpitona, avarakatseisuutena, laaja-alaisena todellisuuden hahmottamisena ja sitoutumisena toimintaan myönteisten muutosten puolesta. Sivistysihanteena on pyrkimys totuuteen, inhimillisyyteen ja oikeudenmukaisuuteen. Lukio-opetus kehittää arvo-osaamista käsittelemällä julkilausuttujen arvojen ja todellisuuden välisiä jännitteitä.

Aikuisten lukiokoulutuksen perustana on elämän ja ihmisoikeuksien kunnioitus sekä ihmisarvon loukkaamattomuus. Opetus pohjautuu YK:n ihmisoikeuksien julistukseen ja keskeisiin ihmisoikeussopimuksiin. Opiskelija muodostaa lukioaikanaan jäsentyneen käsityksen perus- ja ihmisoikeuksien taustalla olevista arvoista, keskeisistä perus- ja ihmisoikeusnormeista sekä näitä oikeuksia edistävistä toimintatavoista.

Aikuisten lukiokoulutus edistää tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta sekä hyvinvointia ja demokratiaa. Opetus on opiskelijoita uskonnollisesti, katsomuksellisesti ja puoluepoliittisesti sitouttamatonta, eikä sitä saa käyttää kaupallisen vaikuttamisen välineenä. Opetus kannustaa pohtimaan suomalaisen yhteiskunnan ja kansainvälisen kehityksen mahdollisuuksia, vaihtoehtoja ja epäkohtia. Osallisuus, toimijuus ja yhteisöllisyys korostuvat kaikessa oppilaitoksen toiminnassa.

Aikuisten lukiokoulutuksessa ymmärretään kestävän elämäntavan ja ekososiaalisen sivistyksen välttämättömyys sekä rakennetaan osaamisperustaa ympäristön ja kansalaisten hyvinvointia edistävälle taloudelle. Opiskelija ymmärtää oman toimintansa ja globaalin vastuun merkityksen luonnonvarojen kestävässä käytössä, ilmastonmuutoksen hillinnässä ja luonnon monimuotoisuuden säilyttämisessä. Opetus kannustaa kansainväliseen yhteistyöhön ja maailmankansalaisuuteen YK:n kestävän kehityksen tavoitteiden suunnassa.

Jokainen aikuisten lukiokoulutusta järjestävä oppilaitos on yhteisö, jossa monista kieli-, katsomus- ja uskontotaustoista tulevilla ihmisillä on mahdollisuus tunnistaa yhteisiä hyvän elämän arvoja ja periaatteita sekä harjaantua yhteistyöhön. Oppilaitoksessa kannustetaan keskinäiseen välittämiseen ja huolenpitoon. Luovuutta, aloitteellisuutta, rehellisyyttä ja sisua arvostetaan. Inhimillinen ja kulttuurinen moninaisuus nähdään rikkautena ja luovuuden lähteenä. Kulttuuriperintöjä vahvistetaan välittämällä, arvioimalla ja uudistamalla niihin liittyvää tietoa ja osaamista.

Opetussuunnitelmassa arvoperustaa konkretisoidaan oman oppilaitoksen kannalta olennaisissa asioissa. Arvoperusta toteutuu toimintakulttuurissa, kaikkien oppiaineiden opetuksessa ja työskentelyn organisoinnissa. Arvoperustaa syventävät näissä aikuisten lukiokoulutuksen opetussuunnitelman perusteissa kuvatut aihekokonaisuudet, jotka ovat arvokannanottoja ajankohtaisiin koulutus- ja sivistyshaasteisiin.