Palautettavat tehtävät 2023
Palautettavat tehtävät
Tentti 4.5.2023
Salitentti järjestetään 4.5.2023 klo 17:00–19:00 samassa tilassa, jossa luennot ovat. Tentin voi tehdä Moodlessa tai paperille. Tentti koostuu neljästä tehtävästä à 6 pistettä, yhteensä 24 pistettä. Tentin läpäiseminen tarkoittaa vähintään 12 pisteen saavuttamista. Lisätietoa tentistä ja kurssin viimeisestä viikosta on päivittynyt Moodleen 24.4.2023.
Voit tutustua vanhoihin tenttikysymyksiin peda.net-materiaalissa Palautettavat tehtävät. Tentissä saa ja tulee käyttää opetusalaan liittyvää materiaalia verkosta (mm. Finlex.fi, OPH.fi). Viestintä luonnollisten henkilöiden kanssa tentin aikana ei ole sallittua.
Voit vastata tenttiin suomeksi tai ruotsiksi. Jos toivot ruotsinkielisiä kysymyksiä, ilmoitathan tästä pikimmiten sähköpostitse: janne.rytkonen(at)helsinki.fi
Palautettava tehtävä to 20.4.2023
Tehtävä. Etsi kotoasi joko WC-rullan tai talouspaperirullan hylsy. Tehtävänäsi on rakentaa hylsyn kanssa samanpohjainen ja yhtä korkea kartio ja perustella tämän mitat oikeiksi välivaiheittain laskemalla.
Palautettava tehtävä ti 18.4.2023
Koska opettajan kuin opettajan arkeen kuuluu tehtävien nyhtäminen tyhjästä, pääset suunnittelemaan kolme luennon aiheeseen liittyvää tehtävää tehtävää. Tällä kertaa vaihdamme tosin viitekehyksen päättöarvioinnin arvosanojen kriteeristöstä toiseen. Haastetason suhteen vain taivas ja Maan keskipiste ovat rajana, kunhan noudatat seuraavia perusperiaatteita:
- tehtävä 1: symbolis-symbolinen (numeraalinen tehtävänanto, numeraalinen vastaus)
- tehtävä 2: kuvallis-symbolinen (kuvallinen tehtävänanto, numeraalinen vastaus)
- tehtävä 3: verbaalis-verbaalinen (sanallinen tehtävänanto, sanallinen vastaus)
Palautettava tehtävä to 13.4.2023
Palautettava tehtävä ti 4.4.2023
- Keksi mahdollisimman monta erilaista väärää tapaa ratkaista seuraavat yhtälöt. Yritä sanallistaa jokainen keksimäsi virhekäsitys. Yritä siis perustella väärä vastauksesi oikeaksi – oppilastyyliin.
- 2x = 6
- 3(x – 8) = 28
- x² = 16
- Toimi samoin kuin edellisessä tehtävässä: yritä siis keksiä mahdollisimman monta väärää vastausta ajatusketjuineen, tällä kertaa sanallisiin tehtäviin.
- "Maila ja pallo maksavat yhteensä 1,10 €, ja maila maksaa 1,00 € enemmän kuin pallo. Kuinka monta euroa pallo siis maksaa?"
- "Jos viideltä laitteelta kestää viisi minuuttia valmistaa viisi tuotetta, kuinka kauan sadalta samanlaiselta laitteelta kuluu sadan tuotteen valmistamiseen?"
- "Järven lumpeet kasvavat joka päivä niin, että ne peittävät seuraavana päivänä kaksi kertaa niin suuren alan kuin edellisenä. Jos järvi peittyy 48 päivässä, kuinka monessa päivässä järvi oli peittynyt puoliksi?"
Palautettava tehtävä to 30.3.2023
Lause. Olkoot n ja m kokonaislukuja. Jos on olemassa sellainen k, että k | n ja k | m, niin k | (n+m).
Palautettava tehtävä ti 28.3.2023
Laadi luennon jälkitehtävänä noin sivun mittainen erittely ja pohdinta seuraavista seikoista:
Palautettava tehtävä to 23.3.2023
Ensi kerralla luvassa reaaliluvut ja rationaaliluvut, yläkoulukielelle dubatussa muodossa "murtoluvut" ja "kaikki luvut, joita oppilas voi keksiä".
- Määrittele reaaliluvut. Anna esimerkki luvusta, joka ei ole reaaliluku – perustelua unohtamatta.
- Määrittele ekvivalenssirelaatio. Anna vapaavalintainen esimerkki peruslaskutoimituksiin liittyvästä, funktioihin liittyvästä sekä joukkoihin liittyvästä ekvivalenssirelaatiosta, siis kolme yhteensä.
- Määrittele rengas. Anna esimerkki renkaasta, jossa tulon nollasääntö toimii, ja renkaasta, jossa se ei toimi.
Palautettava tehtävä ti 21.3.2023
Luokan kokous lyhyesti selitettynä: https://www.menti.com/alo63cg226de
Palautettavana tehtävänä luonnehdi lyhyesti enintään noin yhden sivun tekstissä:
- millaista on oppilaan hyvä matematiikan osaaminen luokkien 1 ja 2 päätteeksi
- millaisia ylöspäin eriyttämisen keinoja ja menetelmiä voidaan hyödyntää
- millaisia alapäin eriyttämisen keinoja ja menetelmiä voidaan hyödyntää
Opetuskerta to 16.3.2023
Palautettava tehtävä ti 14.3.2023
Haluan kuulla sinulta vielä pohdintaa opettajan työstä. Voit lähestyä esimerkiksi luentomateriaalin ja seuraavien apukysymysten näkökulmista:
- Mitkä ovat opettajan tärkeimmät työkalut?
- Mitkä tekijät ohjaavat opettajan työtä?
- Mitkä toimijat ohjaavat opettajan työtä?
- Mitkä dokumentit ohjaavat opettajan työtä?