Luonto-ja ympäristöalan perustutkinto

Ympäristönhoitaja, luonto-ohjaaja, luonnonvaratuottaja, luonto-ja ympäristöneuvoja, poronhoitaja

Luonto- ja ympäristöala tarjoaa työtä mm. taajamien ja maaseutualueiden ympäristönhoidon, luontomatkailun ja poronhoidon tehtävissä. Luonto- ja ympäristöyrittäjyydellä on huomattavaa kasvupotentiaalia maaseudulla.

Luonto- ja ympäristöneuvojien opinnoissa keskitytään tietoihin ja taitoihin, jotka antavat valmiudet ohjata ihmisiä niin lähiluonnon tarjoamiin luontoelämyksiin, kädentaitoihin kuin vastuulliseen kuluttamiseenkin. Opinnoissa opitaan hyödyntämään ryhmien ohjaamisessa luonto- ja ympäristökasvatuksen sekä seikkailukasvatuksen menetelmiä sekä kädentaidoissa luonnon- ja kierrätysmateriaaleja. Opinnot antavat valmiudet suunnitella ja toteuttaa ympäristöneuvontaa ja valmistaa neuvontamateriaalia.

Luonto- ja ympäristöneuvoja toimii esim. järjestöissä, hyvinvointi- ja virkistyspalveluissa, matkailuyrityksissä, opastuskeskuksissa, maatilamatkailuyrityksissä, luontokouluissa, kerho- ja leiritoiminnassa.

 

Luontoalan osaamisala

Luontoyrittäjä on suorittanut luontoalan koulutusohjelman. Hän voi työskennellä luonto-opastuksessa ja luontomatkailussa tai suunnitella ja rakentaa ulkoilureittejä. Luonnonvaratuottajat opiskelevat luonnontuotekasvien (esim. luonnonyrttien, -marjojen ja -sienien) keruuta ja jatkojalostamista elintarvikkeiksi. Luonnontuotteita opitaan hyödyntämään myös erilaisten hoito- ja hyvinvointituotteiden valmistuksessa. Opinnot tutustuttavat luonnontuotekasvien viljelyyn ja viljelysuunnitelmien laadintaan. Luonnonmateriaalien työstäminen tarjoaa mahdollisuuksia kädentaitojen kehittämiseen ja ohjaamiseen.

Porotalouden osaamisala

Porotalouden osaamisalaan suuntautuneet valmistuvat poronhoitajiksi. Porotalousyrittäjä työskentelee itsenäisenä yrittäjänä tai toisen palveluksessa.

Luontaistalousyrittäjä voi suuntautua muun muassa kalastukseen, poronhoitoon, metsien monikäyttöön, lampaanhoitoon tai riistanhoitoon ja metsästysretkien järjestämiseen. Hän hankkii toimeentulonsa yhdistämällä eri ansiotulon lähteitä.

Ympäristöalan osaamisala

Ympäristöalan osaamisalasta valmistuu ympäristönhoitajaksi. Ympäristönhoitaja voi työskennellä esimerkiksi energianeuvojana, kierrätysneuvojana tai ympäristöterveyden ja jätehuollon tehtävissä.Ympäristönhoitajat opiskelevat ympäristökohteiden käytännön kunnostus- ja hoitotöitä, työvälineiden käyttöä, hoitosuunnitelmien laatimista sekä ympäristövaikutusten arviointia. Opinnoissa painottuvat luonnonsuojelu- ja erityiskohteiden sekä kulttuuriperinneympäristöjen ennallistamiseen, kunnostukseen ja hoitoon liittyvät erityspiirteet. Käytännön hoitotöiden yhteydessä opitaan kasvillisuusinventoinnin tekemistä, hoitoluokkien määrittämistä sekä perinteisiä työmenetelmiä niin kasvillisuusalueiden hoidossa kuin pienimuotoisten rakenteiden kunnostamisessa.

Ympäristönhoitaja pystyy suuntautumaan myös elinympäristöjen, vesistöjen tai maaperän kunnostukseen ja hoitoon tai ympäristöterveysriskien arviointiin.



Lähteet:

www.ammattinetti.fi
www.ammattiosaaja.fi
www.livia.fi
www.opintopolku.fi
Ympäristönhoitaja, Järviseudun ammatti-instittuutti