2.3.1 Älykkyyden monet muodot

Löydä omat vahvuutesi

Ihmiset ovat kaikki yksilöitä, joilla on erilaisia, yksilöllisiä ominaisuuksia, kykyjä ja taitoja. Olet saanut vanhemmiltasi perimän mukana osan kykyjäsi, mutta kaikkia älykkyyden osa-alueita voit itse laajentaa ja kehittää. Jonkun taidon oppiminen vaatii toisilta vain enemmän työtä kuin toisilta. On mahdollista etteivät vanhempasi ole yhtään musikaalisia tai erityisen hyviä laulajia, sinä voit silti löytää tulevaisuutesi musiikin parista. Sama koskee kielitaitoa tai matemaattista lahjakkuutta. Ei ole olemassa mitään matikkapäätä! Toisille ihmisille on vain helpompaa loogis-matemaattinen ajattelu.

Älykkyyttä tutkinut psykologi Howard Gardner luokitteli älykkyyden seuraavasti:

  • kinesteettis-liikunnallinen
  • loogis-matemaattinen
  • visuaalis-spatiaalinen (avaruudellinen päättelykyky)
  • kielellinen
  • musiikillinen
  • intrapersoonallinen (kyky ymmärtää ja tuntea itsensä)
  • interpersoonallinen (kyky tulla toimeen ihmisten kanssa).

Opiskelussasi sinun tulee kehittää kaikkia älykkyydenlajeja. Tästä syystä myös koulussa harjoitellaan ja opiskellaan monipuolisesti eri taitoja, mm. musiikki, käsityö ja liikunta auttavat teoreettisten aineiden opiskelua. Opettele aivojumppaa.

Löydä omat vahvuutesi ja kehitä muita.

Ihmistyyppejä

Sveitsiläinen psykiatri Carl Jung jakoi ihmiset tunteviin, ajatteleviin, aistiviin ja intuitiivisiin. Hän luokitteli ihmiset myös introverteiksi ja ekstroverteiksi. Jungin mukaan siis ihmiset kuuluivat johonkin seuraavista ryhmistä: tunteva ekstrovertti, tunteva introvertti, ajatteleva ekstrovertti, ajatteleva introvertti, aistiva ekstrovertti, aistiva introvertti, intuitiivinen ekstrovertti ja intuitiivinen introvertti.

On tärkeää ymmärtää se, että me ihmiset olemme hyvin erilaisia niin ulkoisesti kuin sisäisestikin. Meillä jokaisella on oma tapamme oppia, järjestää ja käsitellä informaatiota. Erilaisten oppimistapojen tunnistamiseen on kehitelty useita eri menetelmiä.

Lahjakkuutta on monenlaista

Monet ammatinvalintatestit pohjautuvat Howard Gardnerin luokittelemien seitsemän lahjakkuuden pohjalle.

Loogis-matemaattisesti lahjakkaille matemaattisten aineiden opiskelu on helppoa ja innostavaa. Heillä on hyvä päättelykyky ja looginen ajattelu. Tee ongelmanratkaisupelejä, pelaa shakkia, sudokua, analysoi ja tulkitse tietoa, tee käytännön kokeita, järjestä kaikelle oma paikkansa, tee tehtävät vaiheittain ja käytä tietokonetta taulukoiden ja laskelmien tekoon. Monia loogis-matemaattisesti älykkäitä kiinnostavat erilaiset koneet ja moottorit.

Kielellinen lahjakkuus tulee esille jo varhain, oppilas oppii lukemaan helposti. Hän pitää lukemisesta ja kirjoittamisesta ja siksi hän oppii helposti uusia kieliä. Hänellä voi olla hyvä hahmotuskyky ja päättelykyky, järjestelmällinen ja säntillinen. Vahvista kykyjäsi kertomalla tarinoita, pelaa muistipelejä, pidä päiväkirjaa, kirjoita blogeja, ratko sanaristikoita, keskustele ja väittele, kirjoita ja lue sketsejä ja tee haastatteluja.

Visuaalis-spatiaalinen älykkyys tulee esille kykynä tehdä maalauksia ja veistoksia, he osaavat ottaa hienoja valokuvia tai navigoida pelkästään tähtitaivaan avulla. He ajattelevat kuvin, he luovat mielikuvia asioista, käyttävät vertauksia, he piirtävät, maalaavat ja muotoilevat mielellään, heillä on hyvä värisilmä. Visuaalis-spatiaalisesti lahjakkaat käyttävät kaikkia aisteja kuvittelussaan. Tätä kykyä ja oppimistaitoa voi vahvistaa yhdistämällä kuvataide muihin oppiaineisiin. Piirtele ja luo symboleja, tee asiakarttoja, katsele videoita tai tee omia, käytä pantomiimia, piirrä kaavioita ja karttoja, esitä asiat ja tavoitteet visuaalisessa muodossa. Ryhmittele asioita yhteen, käytä värejä ja hyödynnä tietokonegrafiikkaa.

Ruumillis-kinesteettisesti älykkäät hallitsevat vartalonsa poikkeuksellisen hyvin, he käsittelevät esineitä taitavasti, hallitsevat ajoitukset, hyvät refleksit ja reaktiot. He oppivat parhaiten liikkumalla, pitävät kontaktilajeista, koskettavat mielellään, ovat taitavia käsitöissä, näyttelevät mielellään. Oppiminen tapahtuu aktiivisella toiminnalla, he muistavat paremmin toiminnan kuin sanotun tai kuullun asian, he ovat hyvin herkkiä fyysiselle ympäristölle, he sormeilevat esineitä kuunnellessaan. Kinesteettisesti lahjakas tulee yleensä rauhattomaksi, jos taukoja on harvoin.

Paranna oppimistasi käyttämällä tanssia ja liikettä apuna, näyttele opittava asia, käytä manuaalisia apuvälineitä luonnontieteissä ja matematiikassa, kertaa asioita mielessäsi kun liikut, käytä karatea tai joogaa keskittymisen apuna, pelaa pelejä, tee opintoretkiä ja käytä apuna sormien napsuttelua, käsien taputusta, jalkojen tömistystä, hyppelyä tai kiipeilyä.

Musiikillinen älykkyys tulee esille kykynä laulaa, soittaa ja säveltää. Heillä on herkkä sävelkorva, tuntevat musiikin emotionaalisen voiman, tunnistavat musiikin eri rakenteet. Sinua oppimistasi vahvistaa jonkun instrumentin soittaminen, opettele asioita laulun avulla, kuuntele opiskellessasi barokkimusiikkia, liity kuoroon, integroi musiikki muihin aineisiin, muuta mielialaasi musiikin avulla, helpota oppimistasi rap-tyylisellä puhelaululla.

Interpersoonallinen älykkyys on kyky olla vuorovaikutuksessa muiden kanssa, he ovat sosiaalisesti lahjakkaita. He ovat todennäköisesti hyviä neuvottelijoita, heillä on hyvät vuorovaikutustaidot, he viihtyvät muiden seurassa, heillä on laaja ystäväpiiri, joskus he manipuloivat muita. Toisinaan he toimivat mielellään riitojen välittäjänä, pitävät auttamisesta ja yhteistyöstä, he ovat taitavia tulkitsemaan sosiaalisia tilanteita.

Sinulle sopii opiskelu yhdessä muiden kanssa. Pidä yhteyttä muihin puhelimen ja tietokoneen kanssa, tee oppimisesta hauskaa, opeta ja opasta muita. Integroi sosiaaliset taidot kaikkiin oppiaineisiin. Opi auttamalla ja palvelemalla muita.

Intrapersoonallinen älykkyys on kyky käsitellä omia sisäisiä tunteitaan. Heillä on todennäköisesti hyvä itsetuntemus, he ovat tietoisia arvomaailmastaan ja tunteistaan, intuitiivinen kyvykkyys, vahva itsemotivointi, he ovat syvästi tietoisia omista vahvuuksistaan ja heikkouksistaan, korostavat yksityisyyttään ja haluavat erottua valtavirrasta. Voit parantaa kykyäsi ja oppimistasi käymällä syviä kahdenkeskisiä keskusteluja, arvioi toimintaasi mielessäsi jälkikäteen, pohdi ajatteluasi, varaa aikaa sisäiseen pohdiskeluun, opiskele itsenäisesti, seuraa intuitiotasi, pohdi tai kirjoita tai keskustele siitä, mitä olet kokenut ja miltä sinusta on tuntunut. Salli erilaisuus ryhmässä, kirjoita lukemistasi kirjoista ja pidä päiväkirjaa, ohjaa tietoisesti oppimistasi, kysy ja epäile. Olet ihminen, jolla on syvä itseymmärrys.