2.1. Halu oppia

Oppiminen ja motivaatio

Motivaatio eli halu oppia on lähtökohtana tehokkaaseen oppimiseen.
Motivaatio voidaan määritellä haluksi toimia tavoitteen suuntaisesti ja päämäärähakuisesti. Opiskelumotivaatioon vaikuttavat asenteet, ennakkokäsitykset asiasta ja opettajastakin, tavoitteet, sitoutuneisuus, ympäristön tuki ja henkilökohtaiset ominaisuudet.

Motivaatiostakin voi ottaa kiinni ja siitä voi tehdä oman oppimisensa ravintoainetta. Motivaatio voi olla joko sisäistä tai ulkoista.

  • Ulkoinen motivaatio on tyypillisesti oppijalla, joka opiskelee vain numeroiden, muiden huomion, kiitoksen, palkkion tai velvollisuuden takia, joskus myös rangaistuksen tai menettämisen pelosta.

  • Sisäinen motivaatio lähtee oppijan omista kiinnostuksista, tarpeista ja haaveista. Palkitseminen on myös tärkeää ulkoapäin tulevaa motivointia. Sisäinen motivaatio on oppimiselle hyvä pohja, ulkoinen taas auttaa eteenpäin oppimisen vaativissa kohdissa, kummatkin ovat siis tarpeen oppimisen tuloksen kannalta.
  • Tunnetaidoista ja sisäisestä motivaatiosta löydät artikkelin www.mielenterveysseura.fi sivustolta.
Lisätietoa löytyy esimerkiksi tästä.

Haluatko oppia?

Kaikesta monimutkaisuudestaan huolimatta ihmismieli on melko yksinkertainen. Jos meidän täytyy tehdä jotain ilman, että oikeasti haluamme, se tuntuu meistä lähtökohtaisesti epämiellyttävältä. Ja kun jokin tuntuu meistä ikävältä, mitä saamme aikaan?

Haluatko siis oikeasti sitä, mitä olet itsellesi luvannut? Voit aina muuttaa suunnitelmia ja aikatauluja. Hyvä lupaus tai suuri haave voi tuntua ylivoimaiselta tavoitteelta. Mikäli opit jakamaan ison tavoitteen pienempiin välitavoitteisiin, niin suuri tavoite tuntuu jo paljon helpommalta.

Entä pitääkö sinun onnistua vai haluatko onnistua lupaamassasi asiassa? Jos vastaat, että sinun pitää onnistua, tavoitteesi ei ehkä sittenkään ole oikea.

Jos taas vastaat itsellesi rehellisesti, että haluat onnistua, sinulla on kaikki edellytykset lupauksesi pitämiseen ja tavoitteidesi saavuttamiseen. Tällöin voitkin hyvillä mielin keskittyä nauttimaan asioista, joihin lupauksesi sinut johdattavat ihan joka päivä!

Pilko suuri lupauksesi pienempiin arkeen sopiviin tekoihin

Iso lupaus voi ottaa aikansa toteutuakseen lopullisessa muodossaan. Se voi olla jopa niin haastava, että alat epäillä koko juttua ja lipsua lupauksen pitämisestä. Mutta mitä jos ensin tavoittelisitkin vain puolta tai jotain osaa siitä mitä alun perin lupasit ja kasvatat tavoitettasi sitä mukaa kun etenet?

Kokonainen lukuvuosi voi tuntua pitkältä ajanjaksolta, mutta työviikoiksi tai jaksoiksi jaettuna se tuntuu huomattavasti helpommalta.

Vastaavasti voit jakaa työpäiväsi pienempiin jaksoihin. Työskentele tehokkaasti 25 minuuttia, käy aikaansaannoksesi läpi, pidä 5 minuutin tauko. Tauon aikana tee mitä haluat! Nauti ja iloitse. Sitten jälleen voit jatkaa 25 minuutin tehokkaalla opiskelulla. Neljän jakson jälkeen pidetään pidempi puolen tunnin tauko. Tämän menetelmän tarkoituksena on oppia hahmottamaan työn laajuus ja se auttaa myös ajanhallinnan suunnittelussa.

Ryhtymällä toimeen, harjoittelemalla monipuolisesti, vaihtelemalla eri opiskelutekniikoita ja ajankäytön suunnittelulla helpotat oppimistasi ja samalla motivoidut parempiin suorituksiin!

Seuraavassa kappaleessa tutustut erilaisiin oppimistyyleihin.
Tee testit huolella ja mieti miten voisit vahvistaa eri tapoja opiskella, ettet jää yhden aistikanavan varaan. Mikäli olet ainoastaan kinesteettisesti tai taktiilisesti lahjakas, sinun pitää erityisen huolella miettiä omaa tapaasi opiskella ja selviytyä koulussa opettajajohtoisilla oppitunneilla tai tilanteissa, joissa pitää istua hiljaa paikoillaan kuten koulun juhlissa. Toki tämä taito on todella tarpeen sinulle myöhemmin elämässäsi.