Osallisuus oppilashuollossa

Oppilaiden ja huoltajien osallisuus ja kuulluksi tuleminen on yhteisöllisessä oppilashuollossa tärkeää ja hyvinvointia vahvistavaa. Oppilaiden osallisuuden edistäminen on opetuksen järjestäjän tehtävä. Oppilashuolto luo kouluyhteisössä edellytyksiä yhteenkuuluvuudelle, huolenpidolle ja avoimelle vuorovaikutukselle. Osallisuutta lisäävät toimintatavat edesauttavat myös ongelmien ennalta ehkäisyä, niiden varhaista tunnistamista ja tarvittavan tuen järjestämistä.

Lapsen/oppilaan ja huoltajan osallisuus yhteisöllisen ja yksilökohtaisen oppilashuollon suunnittelussa, toteuttamisessa ja arvioinnissa

Oppilashuoltoa toteutetaan yhteistyössä lasten/oppilaiden ja huoltajien kanssa. Oppilashuoltosuunnitelmassa kuvataan oppilashuollon toimintatavat lasten/oppilaiden osallisuuden edistämiseksi sekä yhteistyön järjestämiseksi.

Yhteisöllistä oppilashuoltotyötä suunnitellaan yhteistyössä huoltajien ja lasten/oppilaiden kanssa ja heitä voidaan kutsua mukaan yhteisölliseen oppilastyöhön sekä oppilashuoltoryhmään. Yhteisöllisen oppilashuoltoryhmän tulee pohtia toiminnallisia tapoja, joilla lasten/oppilaiden ja huoltajien osallisuutta voidaan vahvistaa koulussa. Oppilaskuntatoiminta sekä vanhempainyhdistyksen toiminta ovat esimerkkejä tällaisista toimintamalleista.

Huoltajien osallisuutta voidaan vahvistaa keräämällä tietoa ja mielipiteitä opetusryhmien ja koko yhteisön toiminnasta vanhempainilloissa, arviointikeskusteluissa, huoltajien tapaamisissa sekä kyselyiden avulla. Jokaisen yksikön oppilashuoltosuunnitelman runkoon tehdään lukuvuoden alussa tarkennukset/lisäykset yhteistyössä huoltajien kanssa.

Yksilökohtaisen oppilashuoltotyön suunnittelu tapahtuu aina yhdessä huoltajan ja lapsen/oppilaan kanssa. Huoltaja, opettaja ja/tai oppilashuollon palveluiden edustaja sopivat yhdessä, ketkä osallistuvat monialaisen asiantuntijaryhmän kokoukseen.

Kommentit

Kirjaudu sisään lisätäksesi tähän kommentin