Kuvataiteen opetuksen tavoitteet, sisällöt ja arviointi vuosiluokalla 3

Kuvataiteen tavoitteet vuosiluokalla 3

Visuaalinen havaitseminen ja ajattelu

T1
Kannustaa oppilasta havainnoimaan taidetta, ympäristöä ja muuta visuaalista kulttuuria moniaistisesti ja erilaisia kuvallisia välineitä hyödyntäen.

Tavoitteeseen liittyvä laaja-alainen osaaminen: Ajattelu ja oppimaan oppiminen (L1); Itsestä huolehtiminen ja arjen taidot (L3); Monilukutaito (L4); Tieto- ja viestintäteknologinen osaaminen (L5)


T2 rohkaista oppilasta keskustelemaan havainnoistaan ja ajatuksistaan sekä harjoittelemaan näkemystensä perustelemista

Tavoitteeseen liittyvä laaja-alainen osaaminen: Kulttuurinen osaaminen, vuorovaikutus ja ilmaisu (L2), Monilukutaito (L4), Tieto-ja viestintäteknologinen osaaminen (L5), Työelämätaidot ja yrittäjyys (L6)

T3 innostaa oppilasta ilmaisemaan havaintojaan ja ajatuksiaan kuvallisesti ja muita tiedon tuottamisen tapoja käyttäen

Tavoitteeseen liittyvä laaja-alainen osaaminen: Kulttuurinen osaaminen, vuorovaikutus ja ilmaisu (L2), Itsestä huolehtiminen ja arjen taidot (L3), Monilukutaito (L4), Tieto- ja viestintäteknologinen osaaminen (L5)


Kuvallinen tuottaminen

T4 ohjata oppilasta käyttämään monipuolisesti erilaisia materiaaleja, tekniikoita ja ilmaisun keinoja sekä harjaannuttamaan kuvan tekemisen taitojaan

Tavoitteeseen liittyvä laaja-alainen osaaminen: Kulttuurinen osaaminen, vuorovaikutus ja ilmaisu (L2), Itsestä huolehtiminen ja arjen taidot (L3), Tieto- ja viestintäteknologinen osaaminen (L5), Työelämätaidot ja yrittäjyys (L6)

T5 ohjata oppilasta tavoitteelliseen kuvallisten taitojen kehittämiseen yksin ja yhteistyössä muiden kanssa

Tavoitteeseen liittyvä laaja-alainen osaaminen: Ajattelu ja oppimaan oppiminen (L1); Kulttuurinen osaaminen, vuorovaikutus ja ilmaisu (L2); Itsestä huolehtiminen ja arjen taidot (L3); Monilukutaito (L4); Tieto- ja viestintäteknologinen osaaminen (L5)

T6 kannustaa oppilasta tarkastelemaan kuvallisen vaikuttamisen keinoja omissa ja muiden kuvissa Tavoitteeseen liittyvä laaja-alainen osaaminen: Ajattelu ja oppimaan oppiminen (L1); Kulttuurinen osaaminen, vuorovaikutus ja ilmaisu (L2); Monilukutaito (L4), Osallistuminen, vaikuttaminen ja kestävän tulevaisuuden rakentaminen (L7)

Visuaalisen kulttuurin tulkinta

T7 ohjata oppilasta käyttämään kuvataiteen käsitteistöä sekä tarkastelemaan erilaisia kuvatyyppejä

Tavoitteeseen liittyvä laaja-alainen osaaminen: Ajattelu ja oppimaan oppiminen (L1); Monilukutaito (L4); Tieto- ja viestintäteknologinen osaaminen (L5); Työelämätaidot ja yrittäjyys (L6)

T8 kannustaa oppilasta tunnistamaan erilaisia taiteen ja muun visuaalisen kulttuurin tuotteita lähiympäristössään

Tavoitteeseen liittyvä laaja-alainen osaaminen: Kulttuurinen osaaminen, vuorovaikutus ja ilmaisu (L2), Itsestä huolehtiminen ja arjen taidot (L3), Työelämätaidot ja yrittäjyys (L6), Osallistuminen, vaikuttaminen ja kestävän tulevaisuuden rakentaminen (L7)

T9 innostaa oppilasta tekemään kuvia oman elinympäristön, eri aikojen ja eri kulttuurien tarkastelun pohjalta Tavoitteeseen liittyvä laaja-alainen osaaminen: Ajattelu ja oppimaan oppiminen (L1); Kulttuurinen osaaminen, vuorovaikutus ja ilmaisu (L2); Tieto- ja viestintäteknologinen osaaminen (L5); Työelämätaidot ja yrittäjyys (L6)

Esteettinen, ekologinen ja eettinen arvottaminen

T10 ohjata oppilasta tunnistamaan taiteessa, ympäristössä ja muussa visuaalisessa kulttuurissa ilmeneviä arvoja

Tavoitteeseen liittyvä laaja-alainen osaaminen: Kulttuurinen osaaminen, vuorovaikutus ja ilmaisu (L2); Itsestä huolehtiminen ja arjen taidot (L3); Työelämätaidot ja yrittäjyys (L6); Osallistuminen, vaikuttaminen ja kestävän tulevaisuuden rakentaminen (L7)

T11 kannustaa oppilasta ottamaan kuvailmaisussaan huomioon kulttuurinen moninaisuus ja kestävä kehitys

Tavoitteeseen liittyvä laaja-alainen osaaminen: Ajattelu ja oppimaan oppiminen (L1); Kulttuurinen osaaminen, vuorovaikutus ja ilmaisu (L2): Monilukutaito (L4), Osallistuminen, vaikuttaminen ja kestävän tulevaisuuden rakentaminen (L7)

Kuvataiteen sisällöt vuosiluokalla 3

S1 Omat kuvakulttuurit, S2 Ympäristön kuvakulttuurit ja S3 Taiteen maailmat


Visuaalinen havaitseminen ja ajattelu


Harjoitellaan havainnoimaan ympäröivää maailmaa. Käytetään erilaisia havaintovälineitä tarkastelun apuna (esim peili, kamera, kiikari, luonnoksen piirtäminen, taideteoksen historia ja taustatiedot jne). Harjoitellaan kertomaan havainnoista ja niiden herättämistä ajatuksista. Opetellaan tietoisesti valitsemaan monipuolisia menetelmiä kuvien tuottamiseen.


Visuaalisen kulttuurin tulkinta

Tutkitaan kuvakulttuuria, joka liittyy lapsen omaan maailmaan (esim. valokuvat, pelit, kirjat, elokuvat, logot, esineet, rakennukset, värit).

Tutkitaan ympäröivää visuaalista maailmaa eri aistien avulla. Tutustutaan esim. lähiympäristön rakennuksiin, erilaisissa käyttötarkoituksissa oleviin rakennuksiin sekä lähiympäristön luontoon. Tarkastellaan sekä historiallisia kuvia että tämän hetken nopeasti muuttuvaa kuvakulttuuria. Tutkitaan ympäristön merkkikieltä esim. liikennemerkkejä ja logoja ja luodaan omia.

Tutkitaan taiteen maailmaa eläytyen. Tutustutaan monipuolisesti sekä perinteiseen että nykytaiteeseen. Keskustellaan taidekuvien tunnelmista ja niiden herättämistä tunteista. Rinnastetaan teoksia omaan kokemuspiiriin. Käydään taidenäyttelyissä (oikeissa ja/tai virtuaalisissa) ja tavataan mahdollisuuksien mukaan myös taiteilijoita.

Tehdään havaintojen pohjalta kuvia eri menetelmillä ja kootaan niitä näyttelyiksi. Opetellaan arvostamaan sekä omaa että toisen työtä.


Kuvallinen tuottaminen

Kuvia tuotetaan eri menetelmillä. Käytetään tietotekniikkaa monipuolisesti hyväksi.
Integroidaan kuvataidetta muihin oppiaineisiin ja muita oppiaineita kuvataiteeseen. Tutkitaan erilaisia ilmiöitä yli oppiainerajojen ja eri näkökulmista.

Piirtäminen
  • Mielikuva- ja havaintopohjainen piirtäminen eri piirtimillä (esim. kynät, hiili, liitu)
  • Pinnat, viivat, rytmi


Maalaaminen
  • Erilaisia värejä ja siveltimiä
  • Pää- ja välivärit


Muovailu ja rakentelu
  • Savi (esim. peukalotekniikka, makkaratekniikka)
  • Erilaiset massat ja materiaalit (esim. lumi, pahvi, paperi)


Grafiikka
  • Erilaisia painomenetelmiä (esim. leimasinpainanta ja sabluunapainanta)


Mediataidot
  • Tutustutaan kuvan käsittelyyn ja tuottamiseen teknisin apuvälinein.
  • Etsitään kuvia sähköisestä maailmasta, muokataan niitä omiin töihin.
  • Perehdytään tekijänoikeuksiin, yksityisyyden suojaan ja turvataitoihin sähköisessä maailmassa.




Kuvataiteen arviointi vuosiluokalla 3

Oppimisen arviointi kuvataiteessa on luonteeltaan kannustavaa, ohjaavaa ja oppilaiden yksilöllisen edistymisen huomioivaa. Arvioinnilla tuetaan sekä itsearvioinnin että vertaisarvioinnin kehittymistä.

Oppimisprosessin kannalta keskeisiä arvioinnin ja palautteen antamisen kohteita kuvataiteessa ovat

  • edistyminen tavoitteiden asettamisessa omalle toiminnalle
  • edistyminen materiaalien kokeilemisessa ja tekniikoiden harjoittelussa
  • edistyminen kuvataiteen ilmaisukeinojen käyttämisessä ja niistä keskustelemisessa
  • edistyminen omista ja muiden kuvista keskustelemisessa