7.-9. lk

Vuosiluokat 7.-9.

Kulttuuriretket ovat osa laajempaa oppimiskokonaisuutta. Ilmiöitä tarkastellaan laaja-alaisesti useasta eri näkökulmasta ennen retkeä, retkellä ja retken jälkeen.
7.-9. -luokkien Kompassi sisältää: elokuva, teatteri, konsertti, taidetyöpajat (media ym)

Kulttuuriopetussuunnitelman retkien myötä erilaiset oppimisympäristöt innostavat oppilaita oppimaan.
Oppilaat aktivoituvat yhdessä tutkimaan, kyseenalaistamaan ja havainnoimaan erilaisissa toimintaympäristöissä monipuolisia tietolähteitä käyttäen. Retket ja työpajat antavat mahdollisuuden oppimiseen erilaisille oppijoille. Oppilaita ohjataan huomaamaan, että tieto rakentuu eri tavoin, esim. moniaistisen kokemuksen kautta, tietoisesti päättelemällä tai intuitivisesti. (L1)

Toiminnallinen oppiminen vahvistaa/ohjaa oppilaita uudenlaiseen vuorovaikutukseenkoulun ulkopuolella. (L1)

Eri taidemuodot ja pelit houkuttavat oppilaita luovaan ajatteluun ja etsimään omaa tapaansa ilmaista. Taiteet syventävät eettistä ja esteettistä ajattelua herättämällä tunteita ja luomalla uusia oivalluksia. (L1)

"Oppilaille avataan mahdollisuuksia tutustua kulttuuriperintöön sekä taiteeseen ja muuhun kulttuuritarjontaan ja saada kokemuksia myös kansainvälisyydestä. Tärkeätä on pohtia yhdessä, miten omaan ympäristöön ja sen kulttuuriin voi vaikuttaa. (L2)

Koulutyössä oppilaat voivat ilmaista itseään ja itselleen merkityksellisiä asioita monipuolisia esittämisen tapoja käyttäen. Oppilaita kannustetaan nauttimaan käden ja koko kehon taitojen kehittymisestä ja harjoittelemaan monenlaista esiintymistä. Mielikuvitus, kekseliäisyys ja ilmaisutaidot kehittyvät muun muassa leikkien, seikkailujen, musiikin, draaman, saduttamisen, mediaesitysten, kuvallisen ja käsityöllisen ilmaisun sekä rakentelun ja muiden käden töiden keinoin." (L2)

Kulttuuriretket ja -työpajat vahvistavat oppilaan kulttuurista osaamista, vuorovaikutus- ja ilmaisutaitoja. (L2)

Oppilas saa välineitä oman taustansa ja kulttuurinsa ymmärtämiseen. Sitä kautta hän alkaa arvostaa omaa ja muita kulttuureita. (L2)

Kirjastovierailuilla ja sanataidepajoissa tuetaan oppilaiden kasvua monipuolisiksi ja taitaviksi kielenkäyttäjiksi. (L4)

Oppilaat saavat mahdollisuuksia kokea ja tulkita taidetta, kulttuuria ja kulttuuriperintöä ja oppivat huomaamaan niiden merkityksen yksilöiden ja yhteisöjen hyvinvoinnille. (L3)

Mediapajassa tutustutaan tiedonvälittämiseen uutisen ja dokumentin keinoin itse tehden ja valmista analysoiden. Oppilaita ohjataan kehittämään kuvanlukutaitoa käyttämällä erilaisia kuvatulkinnan menetelmiä ja esittämisen tapoja. Medialukutaitoa syvennetään osallistumalla ja työskentelemällä eri medioiden parissa. Mediapajassa katsotaan esimerkkejä dokumenteista ja tehdään omat lyhyet dokumenttielokuvat. (L5)

Oppilas harjoittelee analyyttistä, kriittistä ja kulttuurista lukutaitoa Hurmos-elokuvatapahtumissa ja media- ja monikulttuurisuustyöpajoissa. (L4)

Mediapajassa harjoitellaan kuvaamista uutta teknologiaa hyödyntäen ja editointiohjelman käyttöä oman näkökulman esiintuomiseksi. (L5)

Tutustutaan erilaisiin kulttuurialan ammatteihin työpajoissa ja kulttuuriretkillä. (L6)

Kulttuuriretket tarjoavat oppilaille mahdollisuuden olla mukana pohtimassa ja arvioimassa omaa ja ryhmän työskentelyn tavoitteita ja toimintatapoja. (L7)

Kompassi takaa kaikille mahdollisuuden osallistua monipuolisesti kulttuurikokemuksiin. (L7