Esiopetuksen järjestäminen Jyväskylässä

Esiopetuksesta vastaa sivistyksen toimialan varhaiskasvatuspalvelut. Esiopetusta järjestetään kunnallisissa päiväkodeissa ja joidenkin koulujen tiloissa sekä ostopalveluna yksityisissä päiväkodeissa. Esiopetuksen järjestämiseen liittyen sivistyslautakunnassa on hyväksytty 18.12.2018 Jyväskylän esiopetuksen linjaukset. Linjausten mukaan esiopetuksen järjestämisessä tavoitteena on seitsemän lapsen minimimäärä yksikkötasolla, jotta lapsi saa mahdollisuuden toimia ja oppia vertaisryhmässä. Suurin osa esiopetusikäisistä lapsista osallistuu samassa päiväkodissa myös varhaiskasvatukseen aamuisin ennen esiopetuksen alkamista ja/tai esiopetusajan jälkeen iltapäivisin/iltaisin. Tämän vuoksi esiopetuksen lapsiryhmän minimikoko perustuu varhaiskasvatuslain mukaiseen ryhmäkoon määrittelyyn 1:7 suhdeluvusta yli kolmevuotiaiden lasten ryhmissä. Tavoitteellisesta seitsemän lapsen minimimäärästä yksikkötasolla voidaan poiketa vain perustelluista syistä. Tällaisia syitä voivat olla esimerkiksi lapsen ympärivuorokautisen hoidon tarve, maantieteelliset erityissyyt tai ruotsinkieliseen toimintaan osallistuminen. 

Opetusministeriö on antanut suosituksen esiopetusryhmän koosta, mikäli esiopetusryhmä koostuu enintään viisi tuntia päivässä esiopetuksessa olevista lapsista. Tällöin yhden opettajan esiopetusryhmässä saa olla enintään 13 lasta tai 20 lasta, jos ryhmässä on toinen koulutettu aikuinen. Muuten noudatetaan valtioneuvoston asetuksen varhaiskasvatuksesta (753/2018) mukaista henkilöstörakennetta. Asetuksen mukaan päiväkodissa tulee olla vähintään yksi kasvatusvastuullinen henkilö, jolla on varhaiskasvatuslain (540/2018) 26–28 §:ssä säädetty ammatillinen kelpoisuus, enintään seitsemää enemmän kuin viisi tuntia päivässä varhaiskasvatuksessa olevaa kolme vuotta täyttänyttä lasta kohden. Jyväskylän jokaisessa esiopetusryhmässä pitää olla vähintään yksi esiopetuskelpoisuuden omaava varhaiskasvatuksen opettaja. Esiopetuspäivän aikana lapset jaetaan erilaisiin toiminnallisiin pienryhmiin. Pienryhmässä toimiessa lapsen osallisuus mahdollistuu. Pienessä ryhmässä lapsen on turvallinen opetella niitä taitoja, joita hän tarvitsee isommassa ryhmässä työskennellessään.
 
Lapsen esiopetuspaikka järjestetään lähialueperiaatteen mukaisesti mahdollisimman läheltä kotia. Tällä pyritään takaamaan opinpolun jatkumo lapselle. Tiettyä koulua ei luvata lapselle esiopetuksen alkaessa, vaan lapselle osoitetaan koulupaikka jossain lähialueen kouluista. Esiopetus ja koulut tekevät kiinteää yhteistyötä esiopetusvuoden aikana.

Esiopetuksen päivittäinen aika vaihtelee yksiköittäin ollen joko klo 8.30–12.30 tai klo 9.00–13.00. Vuorohoitoa tarjoavissa päiväkodeissa esiopetusta järjestetään lasten hoitoaikojen mukaisesti. Esi- ja alkuopetuksessa joustavia opetusjärjestelyjä on useissa päiväkotikouluissa. Lapsella on oikeus esiopetukseen (yhteensä 700 tuntia) ja osallistumisen tulee olla säännöllistä. Muista kuin sairauspoissaoloista sovitaan suullisesti esiopetusryhmän henkilökunnan kanssa.

Esiopetuskielinä ovat suomi ja ruotsi. Ruotsinkielinen esiopetus järjestetään Onnimannin päiväkodissa. Monikieliset esiopetusikäiset lapset voivat osallistua opetustoimen järjestämään oman äidinkielen tai ylläpitokielen opetukseen kaksi tuntia viikossa. Opetusryhmä muodostetaan, jos siihen kuuluu vähintään neljä oppilasta ja kieleen löytyy opettaja.

Jokaiselle esiopetusikäiselle lapselle laaditaan lapsen yksilöllinen oppimissuunnitelma yhdessä lapsen ja huoltajien kanssa. Lasta koskevia esiopetuskeskusteluja käydään vähintään kaksi kertaa vuodessa ja lapsi osallistuu niihin soveltuvin osin. Huoltajille tiedotetaan esiopetuksen tavoitteista ja toimintatavoista sähköisillä tiedotteilla ja niistä kesksutellaan huoltajien tapaamisissa. Esiopetuksesta kerrotaan myös esiopetusta järjestävien päiväkotien nettisivuilla.