Pidennetty oppioikeus Äänekoskella

Jos perusopetukselle säädettyjä tavoitteita ei oppilaan vammaisuuden tai sairauden vuoksi ole mahdollista saavuttaa yhdeksässä vuodessa, alkaa oppivelvollisuus sinä vuonna kun lapsi täyttää kuusi vuotta. Pidennetty oppioikeus edellyttää opetus- ja kasvatusjohtajan tekemän hallinnollisen päätöksen. Päätöksen edellytyksenä on lääketieteellinen tai psykologinen lausunto, huoltajan hakemus sekä monialainen pedagoginen selvitys, jonka laadintaan osallistuu myös kasvun- ja oppimisen toimialan koordinaattori. Oppioikeus kestää 11 vuotta, jollei perusopetuksen oppimäärää ole sitä ennen suoritettu. Lapsella on oikeus aloittaa maksuttomassa esiopetuksessa sinä vuonna, kun hän täyttää viisi vuotta.

Äänekoskella ensimmäinen esiopetusvuosi järjestetään varhaiskasvatuksen ryhmässä. Sen jälkeen oppilas yleensä siirtyy opiskelemaan koulun puolelle ensimmäiselle luokalle. Poikkeuksena tästä ovat vaikeasti vammaiset lapset, jotka siirtyvät ensimmäisen esiopetusvuoden jälkeen koulun puolelle perusopetukseen.

Pidennetyn oppioikeuden oppilaille on laadittava henkilökohtainen opetuksen järjestämistä koskeva suunnitelma.


Monialaiset yhteistyökäytännöt Äänekoskella

Lasten kuntoutustyöryhmä


Lasten kuntoutustyöryhmä on monialainen asiantuntijaryhmä, jossa ovat mukana lapsen huoltajat, ryhmän varhaiskasvatuksen opettaja, varhaiskasvatuksen erityisopettaja, lääkäri, lastenneuvolan terveydenhoitaja ja tarpeen mukaan terapeutteja (fysio-, puhe- ja / tai toimintaterapeutti) sekä muita lapsen arjessa toimivia henkilöitä.

Aloite lapsen asioiden käsittelyyn voi tulla keneltä tahansa toimijalta, mikäli huoli lapsen kehityksestä herää. Myös lapsen huoltajat voivat tehdä aloitteen lapsen asioiden käsittelystä kuntoutustyöryhmässä. Asioiden käsittelyy tarvitaan aina lapsen huoltajan kirjallinen suostumus.

Työryhmä toimii konsultoivana tahona ensisijaisesti alle kouluikäisten lasten kehityksen ja oppimisen vaikeuksissa. Tarpeen mukaan lapselle suunnitellaan tarvittavat tukitoimet ja mahdolliset jatkotutkimukset. Tavallisimpia lasten kuntoutustyöryhmässä käsiteltäviä asioita ovat erilaiset puheen ja karkeamotoriset viiveet, tarkkaavaisuuteen ja keskittymiseen liittyvät ongelmat sekä muut oppimisen ja sosiaalisen vuorovaikutuksen haasteet.