8.1.2. Esiopetus

8.1.2. Esiopetus

1) Arvio opiskeluhuollon kokonaistarpeesta ja käytettävissä olevista opiskeluhuoltopalveluista

 

Arvioon opiskeluhuollon kokonaistarpeesta ja käytettävissä olevista opiskeluhuoltopalveluista (ikäryhmälle tarkoitetut neuvolapalvelut sekä kuraattori- ja psykologipalvelut) kootaan tiedot kultakin esiopetusyksiköltä. Tiedot ilmoitetaan opetuksen järjestäjän opiskeluhuoltosuunnitelmassa opiskeluhuoltopalvelujen ammattilaisten henkilötyövuosina. Arvioilla varmistetaan opiskeluhuoltopalvelujen riittävyys huomioiden lasten ja esiopetusyksiköiden tarpeet, terveystarkastusten ja henkilöstömitoitusten toteutuminen sekä palvelujen järjestäminen määräajassa65.

Arvio opiskeluhuollon kokonaistarpeesta

Arvioon kokonaistarpeesta sisältyvät yksilökohtaisessa ja yhteisöllisessä opiskeluhuoltotyössä sekä opiskeluhuollon yhteistyössä tarvittavat resurssit. Kokonaistarpeen arviossa huomioidaan esimerkiksi esiopetusyksiköiden määrä ja esiopetuksen lapsimäärä sekä toimintaympäristön erityispiirteet. Arviossa huomioidaan lisäksi esimerkiksi tehostettua ja erityistä tukea tarvitsevien sekä maahanmuuttotaustaisten lasten lukumäärät ja osuudet. 16 Esiopetuksen opetussuunnitelman perusteet

Esiopetuksen arvio opiskeluhuollon kokonaistarpeesta oli sisällytetty koko kunnan kokonaistarpeeseen.

Arvio käytettävissä olevista opiskeluhuoltopalveluista

Opetuksen järjestäjän arviossa käytettävissä olevista opiskeluhuoltopalveluista ilmoitetaan kaikkien opiskelu-huoltopalvelujen ammattilaisten (ikäryhmälle tarkoitetut neuvolapalvelut sekä kuraattori- ja psykologipalvelut) henkilötyövuodet.

Kaksi koulukuraattoria on jakanut Muuramen esiopetuksen yksikkökohtaisesti. Toiselle kuraattorille kuuluvat Kinkomaan ja Leikarin eskarit ja toiselle Aurinkolahden, Niittyahon, Isolahden ja Rajalan eskarit sekä Rajalan 5-vuotaiaat eli kaksivuotiseen esiopetuksen kokeiluun osallistuvat oppilaat. Esiopetuksen psykologityö on pääasiassa yhdellä psykologilla, lukuun ottamatta sivukoulujen eskareita (Isolahti, Niittyaho ja Kinkomaa), jotka kuuluvat kyseisen koulun psykologille. Eskareiden jakautuminen työntekijöille sen mukaan, millä koululla kukin työskentelee, on ollut järkevää.

Kinkomaan ja Leikarin eskareiden koulukuraattorimitoitus oppilasmäärän mukaan olisi 0.04 työvuotta. Aurinkolahden, Rajalan, Niittyahon ja Isolahden eskareiden koulukuraattorimitoitus oppilasmäärän mukaan olisi 0.13. Näillä yksiköillä ei ole ollut koulukuraattoria 9.1.-26.2.2023 välisenä aikana rekrytointiprosessin haasteiden vuoksi. Yhteensä Muuramen eskareiden koulukuraattorimitoitus oppilasmäärällisesti on 0.17.

Niittyahon ja Kinkomaan eskareiden psykologimitoitus oppilasmäärällisesti olisi ~0.03 huomioiden 70 % työaika. Isolahden eskareiden psykologimitoitus oppilasmäärällisesti olisi 0.01 työvuotta ja muiden eskareiden psykologimitoitus olisi oppilasmäärällisesti 0.14 työvuotta. Yhteensä eskareiden psykologimitoitus on oppilasmäärällisesti 0.18. Isolahden esiopetuksen oppilailla ei ole ollut psykologia joulukuusta 2022 alkaen. 

Käytännössä opiskeluhuollon työpanos esiopetukseen on toteutunut yksilöllisen opiskeluhuoltotyötarpeen mukaisella tavalla. Työntekijät ovat antaneet tarpeen mukaan keskustelutukea yksittäisille oppilaille. Esiopetuksen oppilaiden ikä ja kehitystaso huomioon ottaen opiskeluhuollon yksilökohtainen työ on toteutettu pääasiassa antamalla konsultaatiota oppilaan kanssa työskenteleville esiopetuksen henkilöstölle tai oppilaan vanhemmille. Koulukuraattorit ovat tarjonneet yhdessä psykologin kanssa kahdesta kolmeen 1,5 tunnin konsultaatio/yksilön opiskeluhuoltotapaamista yksikkökohtaisesti sekä syys- että kevätlukukaudelle, joihin on ollut mahdollisuus varata kaksi eri oppilasasiaa. Tapaamiset on toteutettu tarpeen mukaan. Työntekijöiden vaihtuessa kaikkia aikoja ei ole voitu toteuttaa. Lisäksi molemmat koulukuraattorit ovat osallistuneet esiopetuksen yhteisiin yhteisöllisiin opiskeluhuoltoryhmiin, joita on ollut yksi syys- ja yksi kevätlukukaudella. Psykologit eivät ole pystyneet osallistumaan näihin tapaamisiin.

Oppilas- ja opiskelijahuoltolain mukaisen 670 oppilaan oppilasmitoituksen mukaan eskareiden kuraattorimitoitus tulisi kasvattaa vähintään 0.23 työvuotteen ja psykologimitoitus 0.2 työvuoteen (780 oppilasta/psykologi). Lain mukaisen oppilasmäärän lisäksi on tärkeää huomioida työntekijöiden mahdolliset lyhennetyt työajat ja se, että esiopetuksen yksiköitä on useita (6 kpl). Myös lasten tuen tarpeiden määrä vaihtelee vuosittain paljon, mikä pitäisi huomioida opiskeluhuoltopalveluiden mitoituksessa. Mikäli opiskeluhuollon mitoitusta saataisi kasvatettua lainmukaiseksi, antaisi se paremman mahdollisuuden esimerkiksi yhteisöllisen oppilashuollon rakenteiden luomiseen. 

Neuvolapalvelut huolehtivat lasten ikätasoisen tarkastuksesta, mikä esiopetusikäisten lasten osalta tarkoittaa 6-vuotiaan lapsen tarkastusta. Kouluterveydenhuolto vastaa kouluun lähtevien terveystarkastuksesta.

 

2) Esiopetuksen toimenpiteet yhteisöllisen opiskeluhuollon edistämiseksi

 

Yhteisöllinen opiskeluhuolto on tärkeä osa esiopetuksen toimintakulttuuria ja sen kehittäminen edellyttää johtamista. Lasten terveyden ja hyvinvoinnin edistäminen kuuluu oppilas- ja opiskelijahuoltolain 6 §:n (opetussuunnitelman mukainen ja opetuksen järjestäjän opiskeluhuolto) mukaisesti yhteisöllisen työn kokonaisuuteen. Tällä tarkoitetaan toimintaa, jonka avulla seurataan ja kehitetään yhteisöllistä ja yksilöllistä hyvinvointia sekä terveellisen, turvallisen ja esteettömän oppimisympäristön syntymistä, edistetään mielenterveyttä ja oppimista sekä ehkäistään syrjäytymistä.66 Esiopetuksen henkilökunnalla on ensisijainen vastuu esiopetusyhteisön hyvin-voinnista67.

Opetuksen järjestäjän opiskeluhuoltosuunnitelmassa kuvataan

- yhteisöllisen opiskeluhuollon toimintatavat esiopetuksessa

- esiopetusyksikkökohtaisten opiskeluhuoltoryhmien johtaminen, kokoonpano ja toimintatavat68

 

Muuramessa yksikkökohtainen opiskeluhuoltoryhmä käsittää sekä kunnallisen että yksityisen esiopetuksen. Esiopetuksen opiskeluhuoltoryhmän keskeinen tehtävä on yhteisön hyvinvoinnin ja turvallisuuden edistäminen sekä muun yhteisöllisen opiskeluhuollon toteuttaminen ja kehittäminen.

Esiopetuksen opiskeluhuoltoryhmä kartoittaa opiskeluhuollon tarpeita ja organisoi yhteisöllistä opiskeluhuoltoa. Se arvioi ja seuraa koko esiopetusyhteisön, yksittäisten ryhmien hyvinvointia sekä huolehtii siitä, että lasten kasvuun, kehitykseen ja oppimiseen liittyvät tarpeet otetaan huomioon esiopetuksen arjessa. Esiopetuksen opiskeluhuoltoryhmä kokoontuu vähintään kerran lukukaudessa. Yksikkökohtaisissa opiskeluhuoltoryhmissä on mukana kunkin yksikön päiväkodin johtaja ja apulaisjohtaja tai vastuuopettaja, esiopetuksen opettaja(t), yksikön varhaiskasvatuksen erityisopettaja ja opiskeluhuoltohenkilöstö hyvinvointialueelta. Tarvittaessa tapaamisiin kutsutaan myös muita asiantuntijoita ja yhteiskumppaneita.

Esiopetuksesta vastuussa oleva varhaiskasvatuksen esihenkilö kutsuu koolle sekä johtaa yhteisöllistä opiskeluhuoltoryhmää. Esiopetuksen yhteisölliseen opiskeluhuoltoryhmään kuuluvat päiväkodin johtajien lisäksi esiopetuksen opettajat, varhaiskasvatuksen erityisopettajat sekä tarpeen mukaan lasten ja huoltajien edustajia, opiskeluhuollon työntekijöitä sekä muita alueella toimivia asiantuntijoita. Opiskeluhuoltoryhmän tapaamisista pidetään muistiota, joka jaetaan kaikkiin esiopetusryhmiin. Muistio on vanhemmille ryhmän tiloissa luettavissa.

 

3) Toimenpiteet tarvittavien tukitoimien järjestämiseksi (yksilökohtainen opiskeluhuolto)

 

Yksilökohtaisella opiskeluhuollolla tarkoitetaan ikäryhmälle tarkoitetuttuja neuvolapalveluja, opiskeluhuollon kuraattori- ja psykologipalveluja sekä yksittäistä lasta koskevaa monialaista yksilökohtaista opiskeluhuoltoa, jota toteutetaan monialaisessa asiantuntijaryhmässä69. Yksilökohtaisessa opiskeluhuollossa seurataan ja edistetään lapsen kokonaisvaltaista terveyttä, hyvinvointia, osallisuutta ja oppimista, ehkäistään ongelmia ja tarjotaan varhaista tukea.

Yksilökohtainen opiskeluhuolto perustuu esiopetuksessa huoltajan suostumukseen70. Lapsen osallisuus ja toivomukset otetaan huomioon toimenpiteissä ja ratkaisuissa hänen ikänsä ja kehitystasonsa mukaisesti71. Yksilö-kohtaisessa työssä noudatetaan tietojen luovuttamista, saamista ja salassapitoa koskevia säännöksiä72. 17 Esiopetuksen opetussuunnitelman perusteet

Opetuksen järjestäjän opiskeluhuoltosuunnitelmassa kuvataan

- lapsen ohjaaminen opiskeluhuoltopalveluihin (ikäryhmälle tarkoitetut neuvolapalvelut, kuraattori- ja psykologipalvelut)73

- yksittäisen lapsen tueksi koottavan monialaisen asiantuntijaryhmän kokoaminen, huoltajan suostumuksen hankkiminen ja työskentelyyn osallistuminen74

- opiskeluhuoltokertomusten laatiminen, säilytys ja vastuuhenkilön nimeäminen opetuksen järjestäjän opiskeluhuoltorekisterille75

- lapsen erityisruokavalion tai lääkityksen ilmoittamisen käytänteet esiopetuksessa

Esiopetuksen opiskeluhuollon tavoitteena Muuramessa on ennaltaehkäisevä työote sekä varhainen puuttuminen huolta aiheuttavissa tilanteissa. Opiskeluhuollollisen huolen herätessä huoli otetaan puheeksi huoltajan kanssa. Huolen puheeksi ottaja voi olla kuka tahansa esiopetuksen henkilöstöstä. Huolen puheeksi ottaja voi ottaa jo tässä vaiheessa varhaiskasvatuksen erityisopettajan työparikseen asiasta keskusteluun huoltajien kanssa. Huoltajan kanssa sovitaan, kutsutaanko asian johdosta koolle monialainen opiskeluhuoltoryhmä. Yksilön opiskeluhuoltoryhmän kokoonpano perustuu aina huoltajan yksilöityyn kirjalliseen suostumukseen. Suostumus kirjataan opiskeluhuoltokertomukseen.

Asian vireille laittanut työntekijä kutsuu koolle yksittäisen lapsen tueksi koottavan asiantuntijaryhmän. Muuramessa ryhmää kutsutaan yksilön opiskeluhuoltoryhmäksi. Yksilön opiskeluhuollon prosessi on kuvattu, Kun huoli herää esiopetuksessa - prosessikuvauksessa.

Yksilön opiskeluryhmä tukee lapsen kasvua, kehitystä ja oppimista ja etsii ratkaisuja ongelmatilanteisiin monialaisesti yhteistyössä huoltajan ja lapsen kanssa. Yksilön opiskeluhuoltoryhmän tavoite on kasvun ja oppimisen esteiden, oppimisvaikeuksien sekä muiden ongelmien ehkäiseminen, tunnistaminen, lieventäminen ja poistaminen mahdollisimman varhain.

Yksilön opiskeluhuoltoryhmän tapaamisista laaditaan opiskeluhuoltokertomus. Kirjaamisen vastuuhenkilö sovitaan jokaisessa ryhmän tapaamisessa erikseen.

Opiskeluhuoltokertomus säilytetään lain vaatimalla tavalla opiskeluhuoltorekisterissä. Rekisterinpitäjänä toimii Muuramen kunnan Hyvinvoinnin ja palveluiden lautakunta ja vastuuhenkilönä toimii sivistysjohtaja. Rekisteriasioita hoitavina henkilöinä toimivat varhaiskasvatuksen esihenkilöt. Opiskeluhuollon rekisteriseloste löytyy Muuramen kunnan verkkosivuilta. 

Yksilökohtaisen opiskeluhuollon toteutumisesta vastaa esiopetusyksikön esihenkilö.

 

4) Yhteistyön järjestäminen lasten ja heidän perheidensä sekä esiopetuksessa työskentelevien ja muiden lasten hyvinvointia tukevien tahojen kanssa

 

Opiskeluhuolto on kaikkien esiopetuksessa työskentelevien ja opiskeluhuoltopalvelujen ammattilaisten yhteinen tehtävä76. Lasten, huoltajien, esiopetuksen henkilöstön ja opiskeluhuoltopalvelujen työntekijöiden sekä yhteistyötahojen osallisuus opiskeluhuollon toimintatapojen suunnittelussa, toteuttamisessa ja arvioinnissa on opiskeluhuollossa keskeistä. Tämä edellyttää yhteisiä toimintatapoja ja erityisesti opetuksen järjestäjän ja hyvinvointialueen yhteistyötä.

Opetuksen järjestäjän opiskeluhuoltosuunnitelmassa kuvataan

- lasten, huoltajien, esiopetuksen henkilöstön ja opiskeluhuoltopalvelujen osallisuus opetuksen järjestäjän opiskeluhuoltosuunnitelman laatimisessa ja yhteisöllisen opiskeluhuollon toteuttamisessa77

- esiopetuksen ja muun henkilöstön perehdytys ja osaamisen varmistaminen yhteisöllisessä työssä

- opiskeluhuollon moniammatillinen yhteistyö tehostetun ja erityisen tuen sekä sairaalaopetuksen yhteydessä78

- yhteistyö esiopetuksen ja muiden lasten hyvinvointia tukevien tahojen kanssa kuten perheneuvola, lastensuojelu ja erikoissairaanhoito

- yhteisöllisen ja yksilökohtaisen opiskeluhuollon periaatteista ja toiminnasta tiedottaminen lapsille, huoltajille, henkilöstölle ja yhteistyötahoille79

Yhteisöllisen ja yksilökohtaisen opiskeluhuollon periaatteet ja menettelytavat käydään läpi esiopetuksen opettajien kanssa uuden toimintakauden ensimmäisessä esiopetustyöryhmässä tai muussa vastaavassa yhteisessä kokoontumisessa. Esiopetuksen opettajat perehdyttävät ryhmänsä muun henkilökunnan.

Opiskeluhuollosta tiedottaminen huoltajille ja yhteistyökumppaneille on varhaiskasvatuksen esihenkilöiden ja opiskeluhuollon toimijoiden vastuulla. Huoltajia informoidaan yhteisöllisen ja yksilökohtaisen opiskeluhuollon periaatteista ja menettelytavoista esiopetuksen syksyn vanhempainillassa. Opiskeluhuoltohenkilöstö osallistuu vanhempainiltoihin erityisesti nivelvaiheissa.

 

5) Suunnitelmat lasten suojaamiseksi väkivallalta, kiusaamiselta ja häirinnältä sekä kriisisuunnitelma

 

Lapsella on oikeus turvalliseen opiskeluympäristöön, johon kuuluu fyysinen, psyykkinen, sosiaalinen ja pedagoginen turvallisuus80. Turvallisuuden varmistaminen edellyttää opetuksen järjestäjältä suunnitelmallista 18 Esiopetuksen opetussuunnitelman perusteet

toimintakulttuurin kehittämistä, yhteistä valmistelua ja yhteisten toimintatapojen luomista esiopetusyksiköiden kanssa. Opetuksen järjestäjä perehdyttää henkilöstönsä ja opiskeluhuoltopalvelujen ammattilaiset toimintatapoihin erilaisissa ongelmatilanteissa sekä huolehtii tiedottamisesta ja suunnitelmien päivityksestä.

Suunnitelmat lasten suojaamiseksi väkivallalta, kiusaamiselta ja häirinnältä

Opetuksen järjestäjän opiskeluhuoltosuunnitelmassa kuvataan erikseen toimenpiteet väkivallan, kiusaamisen ja häirinnän ehkäisemiseksi, niiden esiintyvyyden seuraamiseksi ja ongelmatilanteisiin puuttumiseksi sekä jälkiseurannan edellyttämät käytänteet. Suunnitelmassa kuvataan opettajan, päiväkodin johtajan tai rehtorin velvoite ilmoittaa tietoonsa tulleesta oppimisympäristössä tai matkalla esiopetukseen tai kotiin tapahtuneesta häirinnästä, kiusaamisesta, syrjinnästä tai väkivallasta niistä epäillyn ja niiden kohteena olevan lapsen huoltajalle tai muulle lailliselle edustajalle81. Lisäksi kuvataan toimintatavat tukea tarvitsevan lapsen (teon kohde ja tekijä) ohjaamiseksi opiskeluhuoltopalveluihin. Kuvaus yhteistyöstä huoltajien kanssa sekä viranomaisyhteistyö ml. toimintatavat koskien ilmoitusvelvollisuutta sosiaalitoimeen ja/tai poliisille ovat osa suunnitelmia82.

Muuramen varhaiskasvatuksen kiusaamisen ehkäisemisen ja puuttumisen suunnitelma: https://muuramenkunta.sharepoint.com/:w:/s/Esiopetus/EXq6ItI86CxJtrhVJ6ki3RcBTVFrV54bP9RrgktTdfd5_g?e=aDepsN

 

Kriisisuunnitelma (suunnitelma kriisi-, uhka- ja vaaratilanteiden varalle)

Opetuksen järjestäjän opiskeluhuoltosuunnitelmaan sisältyy kriisisuunnitelma, jossa kuvataan toiminta äkillisissä kriiseissä, uhka- ja vaaratilanteissa. Suunnitelmassa kuvataan kriisitilanteiden ehkäisy, niihin varautuminen ja toimintatavat kriisitilanteissa sekä toimintavalmiuksien harjoittelu. Lisäksi suunnitelmassa kuvataan tämän kokonaisuuden johtamisen periaatteet, yhteistyö sekä työn- ja vastuunjako. Suunnitelmassa kuvataan sisäisen ja ulkoisen viestinnän sekä opetuksen järjestäjän ja esiopetuksen välisen tiedottamisen periaatteet. Suunnitelma valmistellaan yhteistyössä hyvinvointialueen ja muiden tarvittavien viranomaisten kanssa ottaen huomioon muut uhka-, vaara ja kriisitilanteita koskevat ohjeistukset sekä psykososiaalisen tuen järjestämisen periaatteet.83

 

66 Oppilas- ja opiskelijahuoltolaki 6 §

67 Oppilas- ja opiskelijahuoltolaki 4 §

68 Oppilas- ja opiskelijahuoltolaki 14 § (1501/2016)

69 Oppilas- ja opiskelijahuoltolaki 5 §

70 Eduskunnan sivistysvaliokunnan mietintö 14/2013 vp.

71 Oppilas- ja opiskelijahuoltolaki 18 §

72 EU:n tietosuoja-asetus (679 /2016), tietosuojalaki (1050/2018), laki viranomaisten toiminnan julkisuudesta (621/1999), oppilas- ja opiskelijahuoltolaki 22 § (377/2022) ja 23 §, perusopetuslaki 40 § (1288/2013), laki potilaan asemasta ja oikeuk-sista (1992/785) ja laki sosiaalihuollon asiakkaan asemasta ja oikeuksista (2000/812)

73 Oppilas- ja opiskelijahuoltolaki 16 § (377/2022)

74 Oppilas- ja opiskelijahuoltolaki 19 §

75 Oppilas- ja opiskelijahuoltolaki 20 § (377/2022) ja 21 §

76 Oppilas- ja opiskelijahuoltolaki 4 §

77 Oppilas- ja opiskelijahuoltolaki 13 § (377/2022)

78 Perusopetuslaki 16 a § ja 17 § (1288/2013)

79 Oppilas- ja opiskelijahuoltolaki 11 §

80 Perusopetuslaki 29 § (1267/2013)

81 Perusopetuslaki 29 § (163/2022)

82 Perusopetuslaki 40 §, oppilas- ja opiskelijahuoltolaki 23 §, lastensuojelulaki (417/2007) 25 § ja sosiaalihuoltolaki (1301/2014) 35 §

Peda.net käyttää vain välttämättömiä evästeitä istunnon ylläpitämiseen ja anonyymiin tekniseen tilastointiin. Peda.net ei koskaan käytä evästeitä markkinointiin tai kerää yksilöityjä tilastoja. Lisää tietoa evästeistä