Varhaiskasvatuksen kuulumisia - blogi

Kevät ja kesä innostanut lapsia tutkimaan

Heipähei,

Digihankkeen myötä olemme saaneet hankittua varhaiskasvatukseen erilaisia digilaitteita, joiden tarkoituksena on rikastuttaa varhaiskasvatuksen jokapäiväistä toimintaa. Päiväkodin laitteet ovat valikoitu niin, että ne tukevat valtakunnallisen varhaiskasvatussuunnitelman digitaalisen osaamisen tavoitteita. Digitaalisen osaamisen kuvaukset - ePerusteet (opintopolku.fi)

Olemme kevään aikana ehtineet tutustua mm. ohjelmointiin oppimisrobottien avulla (Bee-Bot, KUBO) sekä tutkittu ympäristöä digitaalisen mikroskoopin avulla. Lapset ovat olleet hyvin rohkeita tutkijoita ja erittäin luovia keksijöitä.

Erilaiset oppimispelit ovat tuoneet myös mukavaa vaihtelua varhaiskasvatuksessa. Esimerksiksi Pikku Kakkosella ja Papunetissä on selkeitä pedagogisia pelisovelluksia, joiden avulla pääsee vahvistamaan erilaisia kielellisiä ja muistiin liittyviä taitoja.

Keväällä varhaiskasvatuksesta tehtiin retki naapurikaupunki Harjavaltaan kuuntelemaan Kielinuppu orkesteria. Myös Youtubesta löytyy Kielinuppu-sivusto, jota on käytetty päiväkotiarjen pedagogiikan tilanteissa sekä musiikkituokioilla. Kielinupun lauluissa harjoitellaan muun muassa tunteita ja niiden sanoittamista, värejä, eläimiä ja vuodenaikoja.

Kesän ajaksi Nakkilan liikuntakeskukselle on rakennettu koko perheen Kesäinen QR-koodirata* (vaatii lukutaitoisen henkilön + QR-koodeja lukevan älylaitteen mukaan). Radalla pääsee harjoittelemaan QR-koodien lukua älylaitteen avulla ja samalla ratkaisemaan kesäisiä arvoituksia. 


Ihanaa, lämmintä ja aurinkoista kesää!

VakaDigi -hankkeen koodinaattori Henna 


*Kartta löytyy liikuntakeskuksen ovelta tai saat ladattua sen myös täältä: Kartta ja ohjeet QR-koodin lukuun täältä: Ohjeet.

P.s. Voit vastata alla olevaan fiilimittariin, joko odotat kesää kovasti :)

Varhaiskasvatushenkilökunnan digikoulutukset

Digitaalinen osaaminen

Yhteiskunnan digitalisoituessa myös varhaiskasvatus ja sen oppimisympäristöt digitalisoituvat, ja digitaalisen osaamisen merkitys varhaiskasvatuksen ammattilaisten työssä tulee yhä vain kasvamaan (Opetushallitus 2021). 

Tällä hetkellä varhaiskasvatuksessa meneillään olevan digihankeen yksi tavoitteista on lisätä varhaiskasvatukseen kuuluvan henkilökunnan digitaalista osaamista ja tätä kautta tukea lasten oppimisen edellytyksiä ja edistää elinikäistä oppimista ja koulutuksellisen tasa-arvon toteuttamista.

Koska digitaalisten sovellusten ja laitteiden käyttö voi olla hyvinkin eri tasoista, koulutus on tarpeellista jo ihan sekin takia, että digitaalisen osaamisen vaatimukset ovat osa työelämää ja koulutuksella mahdollistetaan, että työntekijä pysyy osaajana sekä sitä kautta lisääntyvä osaaminen luo lisää motivaatiota työhön.

Henkilöstön koulutukset

Helmi- ja maaliskuun aikana saatiin toteutettua henkilökunnan digikoulutukset niin, että  työntekijöille mahdollistettiin henkilökohtaista koulutusaikaa ja koulutus räätälöitiin siten, että se palveli mahdollisimman hyvin kunkin työntekijän omia tarpeita. Lähtökohdaksi koulutuksessa otettiin nykyisen osaamisen kehittäminen sekä olemassa olevien työvälineiden käytön aktivoiminen jokapäiväiseen käyttöön.

Henkilöstön kouluttaminen mahdollistaa sen, että varhaiskasvatushenkilöstöstä tulee yhä varmempia digitaalisten ympäristön käyttäjiä ja sitä kautta digiteknologia pystytään liittämään yhä luontevammaksi osaksi kokopäiväpedagogiikkaa.

Digitaitojen harjoitteleminen vaatii kuitenkin aikaa ja tämän takia armollisuus omaa osaamistaan kohtaan sekä omien vahvuuksien ja mielenkiinnonkohteiden löytyminen edesauttaa uusien taitojen karttumista. On tärkeää oivaltaa, että myös epäonnistumiset opettavat ja niitä ei pidä pelätä. Kun uskalletaan kokeilla niin myös opitaan!

Saadun palautteen perusteella koulutus koettiin erittäin hyödylliseksi sekä koulutuksesta jäi sellainen olo, että osaaminen kehittyi. Koulutuksia onkin tarkoitus jatkaa koko hankkeen ajan ja kannustaa sekä tukea henkilöstöä päivittäin uusien taitojen kartuttamisessa.

Ihanaa kevättä ja kesän odotusta!

Digiterkuin,

VakaDigi -hankkeen koodinaattori Henna Leppänen

Kuva: Mediataitokoulu.fi

Huhtikuun kuulumisia

Iloisia kevätterveisiä Päiväkoti Kuperkeikasta! 

Vaka-Tuike hankkeessa on alkanut uusi projekti, nimittäin tukikuvien käyttö ja niiden tarkoituksen opettaminen lapsille sekä aikuisille. Kuvia on päästy käyttämään päiväkodissa jo joka ryhmässä. Kuvia on lisätty mm. vessojen peileihin, helpottamaan käsien pesua. Tästä olemmekin saaneet positiivista palautetta vanhemmilta. 



Ruokailutilanteissa olemme pystyneet hyödyntämään tukikuvia lasten kanssa, jotka eivät pysty tai osaa ilmaista toivettaan verbaalisesti. 

Tukikuvien käyttö on vasta alussa, joten askeleet kuvien käyttöä kohti ovat pienet. 



Päiväkodilla on päästy myös enemmän järjestämään pienryhmätoimintaa, mikä on sekä aikuisille että lapsille mahtavaa. Pienryhmissä voidaan tehdä erilaisia tehtäviä, katsoa ja lukea satuja, rupatella, ruokailla ja mitä muuta mielikuvitus suo. 


Kovaa vauhtia ollaan jo menossa kesää kohti, ja vihdoin säätilatkin tuntuvat sen mukaisilta. Olemme aloittaneet jo pikkuhiljaa askartelemaan kevätaskarteluja. Teimme lasten kanssa keväisiä perhosia, tämähän oli lapsista huippukivaa sillä askartelussa käytettiin paljon leikkaa-liimaa systeemiä ja värejä. 



Keväisin terveisin

Emilia Marjamäki

Marjo Uusitalo 

Tasa-arvosuunnitelman valmistelua

Varhaiskasvatusta koskevia lakimuutoksia on tulossa voimaan 1.6.2023 lähtien.
Laki naisten ja miesten välisestä tasa-arvosta (609/1986), ns. tasa-arvolaki, tuo varhaiskasvatukseen velvoitteen laatia toiminnallinen tasa-arvosuunnitelma ja yhdenvertaisuuslaki (1325/2014) velvoittaa laatimaan toiminnallisen yhdenvertaisuussuunnitelman.
Tällä hetkellä tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden säännökset ovat jo voimassa muilla koulutusasteilla.
(Lähde: Opetushallitus)

Olemme aloittaneet toiminnallisen tasa-arvosuunnitelman valmistelun ja keskustelun suunnitelman sisältöalueista kuntayhteistyönä Harjavallan ja Kokemäen varhaiskasvatuksen kanssa. Kyselimme taannoin myös huoltajien ajatuksia tasa-arvosta ja saimmekin upeita näkemyksiä siitä, mitä tasa-arvo on varhaiskasvatuksessa.


Kuvat: Otteita huoltajien näkemyksistä siitä, mitä on tasa-arvo varhaiskasvatuksessa. 

Mitä on tasa-arvo?

Tasa-arvolla tarkoitetaan kaikkien sukupuolten yhtäläisiä oikeuksia ja mahdollisuuksia sekä vallan ja resurssien tasapuolista jakautumista. Suomessa tasa-arvolailla ehkäistään sukupuoleen, sukupuoli-identiteettiin ja sukupuolen ilmaisuun perustuvaa syrjintää ja edistetään sukupuolten tasa-arvoa. Varhaiskasvatuksessa tasa-arvo tarkoittaa sitä, että kiinnitämme huomiota siihen, että sukupuoli ei aseta lapsia tai aikuisia eriarvoiseen asemaan varhaiskasvatuksen arjessa. (Lähde: Opetushallitus)

Käsitteiden viidakossa

Tasa-arvoon ja yhdenvertaisuuteen liittyviä käsitteitä on runsaasti ja osa niistä on tullut yleiseen puhekielen käyttöön vasta viime vuosina. Aloitimmekin käsitteistöön tutustumalla yhdessä koko varhaiskasvatuksen henkilöstön voimin. Lisäämme viikottain muutaman termin opeteltavaksi ja keskustelunaiheeksi esimerkiksi tiimi- ja päiväpalavereihin. Myös sinä voit halutessasi tutustua tärkeimpiin termeihin Opetushallituksen sivustolla: Käsitteitä
Vai tiedätkö jo, mitä tarkoittaa esimerkiksi ableismi?



Tasa-arvosuunnitelma

Laki velvoittaa meitä tekemään siis oman toimipaikkakohtaisen tasa-arvosuunnitelman. Työmme jatkuu tasa-arvon parissa ja seuraavana steppinä onkin selvitystyö siitä, miten tasa-arvo Nakkilan kunnan varhaiskasvatuksessa toteutuu. Selvityksen jälkeen voimme nostaa kehityskohteita yleiseen tarkasteluun ja voimme kiinnittää huomiota tarkemmin tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden toteutumiseen kasvattajien jokapäiväisessä työssä.

Kirjoittaja:
Varhaiskasvatuksen laatu- ja arviointityön projektikoordinaattori
Riikka Kurru

Maaliskuun terveiset

Hei,

Kevätterveisiä Päiväkoti Kuperkeikasta! 

Varhaiskasvatuksen hankkeet ovat olleet käynnissä koko syksyn ajan ja nyt menemme kovaa vauhtia kohti kesää. Hankkeiden tiimoilta on myös pieniä henkilöstömuutoksia, kun varhaiskasvatuksen tuen hankkeen ohjauspuikkoihin hyppäsi Marjo Uusitalo. Marjon työparina toimii varhaiskasvatuksen lastenhoitaja Emilia Marjamäki. Marjo ja Emilia työskentelevät molemmat kaikissa Päiväkoti Kuperkeikan lapsiryhmissä viikottain, joten tulevat olemaan tämän vuoden ajan tuttu pari ryhmissä. 

Yksi iso alkuvuoden asia on ollut Wilman käyttöönotto kaikille varhaiskasvatuksen lasten huoltajille. Wilmaan tullaan jatkossa kirjaamaan kaikki lasten varhaiskasvatussuunnitelmat, tuen arvioinnit ja tukipäätökset. Tämän lisäksi Wilma toimii ensisijaisena tiedotuskanavana huoltajien ja varhaiskasvatuksen henkilöstön välillä. Tärkeää on kuitenkin muistaa, että kiireelliset tiedotukset (esim. sairaspoissaolot) on hyvä laittaa jatkossakin tekstiviestillä/whatsappissa tai soittaa suoraan lapsen päiväkotiryhmään.

Wilmasta voit viestiä kenelle tahansa Nakkilan varhaiskasvatuksen työntekijälle ja näet ne aikuiset, jotka työskentelevät lapsenne ryhmässä. Wilman käyttö helpottaa arjen viestintää, kun saamme kerralla tietoon tärkeitä asioita kaikille huoltajille. Jos teillä ilmenee ongelmia Wilman käytössä, niin saatte apua digikoordinaattori Hennalta tai laatuhankkeen Riikalta. 



Talven aikana olemme päivittäneet digihankkeen tiimoilta myös päiväkodin laitteistoa. Jokaiseen ryhmään olemme saaneet toimivat läppärit ja Ipadit. Lisääntyvä digitaalisten laitteiden käyttö on vaatinut henkilöstöltä myös uuden oppimista, johon meillä on onneksi ollut apu lähellä, kun digikoordinaattori Henna on kouluttanut päiväkodin henkilöstöä käyttämään sujuvasti tarvittavaa laitteistoa. Pienin ripauksin olemme lisänneet siis myös henkilöstön osaamista digiasioissa ja onhan välillä myös meidän päiväkodin diginatiivit lapsiasiakkaat opettaneet aikuisille esim. tabletin käyttöä. Henkilöstön koulutukset jatkuvat koko hankkeen ajan ja teidän huoltajien on mahdollista saada digiapua Hennalta esimerkiksi Wilman käytön ongelmissa. Olkaa siis matalalla kynnyksellä yhteydessä, jos tarvitsette apua.

Osana varhaiskasvatuksen laatuhanketta teetimme asiakastyytyväisyyskyselyt tammikuussa 2023. Saimme hienon määrän vastauksia kyselyyn, kiitos niistä kaikista! Julkaisemme asiakastyytyväisyyskyselyn tulokset vielä kevään aikana. Jatkossa asiakastyytyväisyyskyselyt teetetään joka toinen vuosi parittomina vuosina, mutta toivomme, että laitatte aina palautetta, kun sille on aihetta. Palautteen anto on helppoa esimerkiksi suoraan päiväkodinjohtajalle Wilman kautta. Keväällä teemme lisäksi asiakastyytyväisyyttä mittaavat haastattelut lapsille ja kysymme heidän ajatuksiaan päiväkodin toiminnasta. Asiakastyytyväisyyskyselyn lisäksi teemme huhtikuun loppuun mennessä myös itsearvioinnin, jossa arvioidaan tänä keväänä lasten osallisuutta ja fyysisiä oppimistiloja.

Hanketerveisin,
Henna Leppänen
Riikka Kurru
Marjo Uusitalo
Emilia Marjamäki

Ota yhteyttä Nakkilan Wilman kautta tai etunimi.sukunimi(at)nakkila.fi

Hyvää alkanutta vuotta 2023!

Terveisiä päiväkoti Kuperkeikasta!

Vuosi on vaihtunut vauhdikkaasti ja lapset ovat iloinneet valtavasta lumimäärästä, joka tänne Nakkilaan satoi vuoden ensimmäisenä tiistaina (mikä tuuri!). Osa porukasta vielä lomailee ja olemme saaneet välipäiville vierailijoita niin eskarista kuin koulun puoleltakin - sekä aikuisia että lapsia. Mukavaa vaihtelua siis tavalliseen arkeen! 




Joulunalusaika toi jännitystä varmasti jokaisen lapsen elämään ja ihana joulun tunnelma välittyi päiväkotimme ikkunoista myös ohikulkijoille. Ryhmissä valmistauduttiin joulun tuloon kukin tyylillään. Meillä oli erilaisia joulukalentereita, tontut kurkkivat yhtenä aamuna ikkunoissa ja pääsivätpä Kuperkeikan lapset sytyttämään Nakkilan kunnan jouluvalotkin! Jouluun kuuluu monenlaisia perinteitä ja ryhmissä onkin tutustuttu joulun perinteisiin ikätasoisesti.

Yksi varhaiskasvatussuunnitelman oppimisalueista onkin Minä ja meidän yhteisömme, johon kuuluu osana lähiyhteisön menneisyys, nykyisyys ja tulevaisuus. Varhaiskasvatus tekee osaltaan tärkeää työtä luodessaan perinteitä Nakkilan lapsille sekä pitäessään yllä jo perinteeksi muodostuneita tapoja. Varmasti on myös keskusteltu siitä, millaista joulu oli "ennen vanhaan". Lapsille tosin tuo ennen vanhaan voi tarkoittaa vaikka viisi vuotta sitten. ;) 




Yksi menneen syyskauden tähtihetkiä olikin varmasti varhaiskasvatusryhmien joulujuhlat, joita pääsimme viettämään pitkästä aikaa ns. vanhaan tyyliin esittämällä harjoiteltuja lauluja ja taisi siellä joku tanssiesityskin olla. Harjoitukset nauhoitettiin oikein paikalliseen mediaankin, kun Satakunnan kansan toimittaja taltioi Päiväkoti Kuperkeikan lasten joulujuhlaharjoitukset Maailman sympaattisimpaan joulukalenteriin mukaan. Upea kokemus mediakasvatuksen näkövinkkelistä, kun oma esitys löytyy paikallisesta mediasta!

Katso esitykset täältä:
Päiväkoti Kuperkeikka: Suomalainen metsä
Tonttulan aamujumppa

Kiitos kaikille huoltajille ja yhteistyökumppaneille kuluneesta syyskaudesta!
Paljon onnea ja oppimiseniloa vuoteen 2023! 

VakaDigi -hanke ja Uudet lukutaidot -kehittämisohjelma

Nakkilan kunta on mukana Uudet lukutaidot- kehittämisohjelmassa, joka on osa opetus- ja kulttuuriministeriön laajempaa Oikeus oppia -kehittämisohjelmaa (2020–2022). Tähän kehittämisohjelmaan kuuluu lisäksi kunnan hakema rahallinen avustus, jolla vahvistetaan lasten ja nuorten medialukutaitoa, tieto- ja viestintäteknologia (tvt) osaamista sekä kasvatetaan ohjelmointiosaamista. Nakkilan kunta on palkannut tällä avustuksella erillisen varhaiskasvatuksen projektikoordinaattorin, joka työllään edistää tätä hanketta. 

Uudet lukutaidot -kehittämisohjelmassa julkaistiin keväällä 2021 osaamisen kuvaukset tieto- ja viestintäteknologiselle osaamiselle, medialukutaidolle ja ohjelmointiosaamiselle ja jotka on päivitetty 8.6.2022 versioon 2.0. Osaamisen kuvaukset pohjautuvat varhaiskasvatussuunnitelman ja esi- ja perusopetuksen opetussuunnitelman perusteisiin. Kuvausten kehittämisestä vastaavat yhteistyössä Kansallinen audiovisuaalinen instituutti ja Opetushallitus.

Digitaalinen osaaminen

Opetushallituksen laatiman Varhaiskasvatussuunnitelman perusteet (2022) mukaan digitaalinen osaaminen on enenevässä määrin osa lasten elämää, jota tarvitaan ihmisten välisessä vuorovaikutuksessa, yhteiskunnassa ja erilaisissa digitaalissa ympäristöissä toimimisessa sekä oppimisessa. Digitaalisen osaamisen vahvistaminen edistää lasten koulutuksellista tasa-arvoa.

Digitaalisen osaamisen ja tieto- ja viestintäteknologisen osaamisen kokonaisuus muodostuu neljästä pääalueesta: käytännön taidot ja oma tuottaminen, turvallisuus ja vastuullisuus, tiedonhallinta sekä tutkiva ja luova työskentely sekä vuorovaikutus.



Uudet lukutaidot osaamisen kuvaukset

Varhaiskasvatuksen perusteissa (2022) todetaan, että:

”Lasten kanssa tutkitaan ja havainnoidaan digitaalisuuden roolia arkielämässä. Digitaalisia välineitä, sovelluksia ja ympäristöjä hyödynnetään dokumentoinnissa, leikeissä, vuorovaikutuksessa, peleissä, tutkimisessa, liikkumisessa sekä taiteellisessa kokemisessa ja tuottamisessa. Mahdollisuudet harjoitella, kokeilla ja tuottaa sisältöjä itse ja yhdessä muiden lasten kanssa käyttäen apuna digitaalisia välineitä edistävät lasten luovan ajattelun ja yhteistoiminnan taitoja sekä monilukutaitoa. Henkilöstö ohjaa lapsia digitaalisten ympäristöjen monipuoliseen, vastuulliseen ja turvalliseen käyttöön.” 

Uudet lukutaidot osaamisen kuvauksilla edistetään yhdenvertaisuuden toteutumista lasten ja nuorten digitaalisten taitojen ja osaamisen opetuksessa kautta maan. Kehittämisohjelman, ja sitä kautta myös Nakkilassa meneillään olevan hankkeen, yhtenä tavoitteena on luoda varhaiskasvatukseen pedagogisesti laadukas digitaalinen oppimisympäristö, joka kannustaa oppijaa aktiiviseen toimijuuteen ja vuorovaikutukseen muiden kanssa.

Pedagogisesti laadukas digitaalinen oppimisympäristö

Laitteiden ja tehokkaiden verkkoyhteyksien lisäksi varhaiskasvatukseen tarvitaan laadukkaita digitaalisia palveluita. Opettajien digipedagoginen osaaminen yhdistettynä laadukkaisiin digitaalisiin palveluihin mahdollistaa eri-ikäisille oppijoille mielekkään oppimiskokemuksen. Hankkeen avulla on aloitettu vahvistamaan opettajien digipedagogista osaamista ja hankkeen aikana tehtävät laite- ja sovellushankinnat tulevat tukemaan laadukkaita digitaalisia oppimisympäristöjä.

Digitaalisten palvelujen valintaa ohjaa pedagoginen tarkoituksenmukaisuus, jossa varhaiskasvatuksen erityispiirteet, kuten käyttäjien ikä- ja kehitystaso sekä aktiivisen toiminnan ja leikin merkitys korostuvat. Leikki on varhaiskasvatuksessa keskeinen toimintatapa, myös digitaalisissa ympäristöissä.

On tärkeää huomata ja ymmärtää, että laadukasta digitaalista oppimisympäristöä luodessa ei voida aina saavuttaa tilannetta, että esimerkiksi yksi yksittäinen sovellus itsessään olisi niin laadukas että täyttäisi kaikki laadukkaan oppimisympäristön kriteerit, mutta eri sovellusten ominaisuuksia yhdistämällä ja suunnitelmallisella pedagogiikalla oppimiskokemuksesta voidaan saada sellainen että saavutetaan hyvinkin laadukas oppimisympäristö pidemmällä aikavälillä.

Miten hanke on käynnistynyt Nakkilassa?

Nakkilan kunnan VakaDigi -hanke käynnistyi syyskuussa 2022. Hankkeen alussa on kartoitettu varhaiskasvatuksen alkutilannetta. Projektikoordinaattorin avustuksella on käyty läpi tämänhetkistä digitaalisen osamisen tasoa sekä laitekannan riittävyyttä ja sen toimintaa. VakaDigi -hanke on tehnyt myös yhteistyötä muiden varhaiskasvatuksen hankkeiden kanssa. Esimerkiksi henkilöstöä on koulutettu VakaLaatu -hankkeeseen liittyvien uusien tiimi- ja palaverikäytänteiden käyttöönottamisessa (Varhaiskasvatuksen laatu- ja arviointihanke​). Varhaiskasvatuksen digihanke tekee myös tiivistä yhteistyötä perusopetuksen digihankkeen kanssa. Tämä eri hankkeitten välinen yhteistyö on tärkeää, jotta saadut kokemukset leviävät mahdollisimman laajalle.

Lokakuussa 2022 hankkeen puitteissa jaettiin tietoa kansallisen digiturvaviikon innoittamana muun muassa lasten digiturvataitojen merkityksestä sekä pohdittiin myös omaa digiturvallista työskentelyä. Koska yhä nuoremmat käyttävät verkkoon liitettyjä laitteita on hyvä tiedostaa yleisiä käyttösääntöjä, käyttäytymisohjeita sekä kriittisyyttä.

Aikuisen ei tarvitse olla mediataituri, riittää että aikuinen osaa kertoa digimaailmaan liittyvistä hienoista puolista sekä myös vaaroista. Lasten kanssa kannattaa yhdessä harjoitella medialaitteiden käyttöä ja erilaisten sovellusten ja pelien käyttöä. Näin myös aikuinen oppii samalla ja pysyy perässä lasten digimaailmasta.



Marraskuussa toteutettiin Lapsen oikeuksien viikko joka huipentui lapsen oikeuksien discoon, jossa hankkeen puitteissa päästiin testaamaan päiväkodin liikuntasalin musiikki- ja äänentoistolaitteita sekä vanhemmat pääsivät osallistumaan discon soittolistan luomiseen sähköisen kyselyn avulla. Disco oli menestys ja lasten mielestä "jopa parempi kuin viime vuoden Halloween-bileet". Voit lukea lisää tästä viikosta aiemmasta blogi päivityksestä Lapsen oikeuksien viikko​.

Marras-joulukuun vaihteessa Opetushallitus järjesti Digioppimisen areenan 2022, johon osallistuimme molempien digihankkeiden kautta.
Tämän vuoden teemoina olivat mm:

  • Eurooppalainen perusdigitaitojen viitekehys ja kansallinen digitaalisen osaamisen kuvaus (julkaistu Uudet lukutaidot -kehittämisohjelmassa)
  • Digiosaamisen edistäminen
  • Erilaisia oppimisympäristöjä ja -ratkaisuja uuden osaamisen hankkimiseen
  • Digitalisaation johtaminen

Digioppimisen areenan anti oli mielenkiintoista, saimme tietoa digioppimisen ajankohtaisista asioista alan parhailta asiantuntijoilta ja tutustuimme käytännön esimerkkeihin digioppimisesta sekä pääsimme vaihtamaan ajatuksia ja kokemuksia muiden kollegoiden kanssa.

Alla seminaarin vastauksista luotu sanapilvi, joka on muodostettu seminaarissa esitetystä kysymyksestä "Kuvaile kahdella sanalla digiosaamisen merkitystä koulutuksessa". Vastauksista näkyy miten tärkeäksi asiakasi digiosaaminen koetaan.

Digioppimisen areena 2022

Joulukuussa jatketaan tutustumista digitaalisuuteen sekä harjoitellaan digitaalissa ympäristöissä toimimista ja oppimista. Näistä taas lisää seuraavassa blogikirjoituksessa.

Oikein ihanaa
joulunaikaa ja
hyvää uutta vuotta
kaikkiin koteihin!

Kirjoittaja: Henna Leppänen

Toimin VakaDigi -hankkeen projektikoordinaattorina 31.12.2023 asti. Olen koulutukseltani tietotekniikan insinööri (AMK) ja hyvinvointeknologian insinööri (YAMK). Olen toiminut vuosia ohjelmistojen kehitys- ja ylläpitotehtävissä sekä suunnittelijana että team leaderina monimuotoisissa projektiympäristöissä laivanrakennusalalla. Nykyinen tehtäväni varhaiskasvatuspuolen projektikoordinaattorina on hyppäys uuteen ja ihmeelliseen, mutta otan mahdollisuuden avoimin mielin vastaan ja odotan innolla yhteistyötä alan ammattilaisten kanssa. 

Lue lisää:

Varhaiskasvatussuunnitelman perusteet 2022 | Opetushallitus (oph.fi)
Pedagogisesti laadukas digitaalinen ympäristö Laatumäärittely 2021
Uudet lukutaidot
Turvallisesti digiliikenteessä | Suojellaan Lapsia
Lapsen oikeuksien viikko 2022 - Lapsenoikeudet.fi


Varhaiskasvatuksen laatu- ja arviointihanke

Tekijä: Riikka Kurru
Nakkilan kunta on mukana Oikeus oppia -laadun ja tasa-arvon kehittämisohjelmassa. Tähän ohjelmaan kuuluu lisäksi kunnan hakema rahallinen avustus, jolla kehitetään varhaiskasvatuksen laatua, arviointia ja johtamista vuosina 2022-2023. Nakkilan kunta on palkannut tällä avustuksella erillisen varhaiskasvatuksen laatu- ja arviointityön projektikoordinaattorin, joka työllään edistää tätä hanketta.
Hankkeen ja avustuksen avulla luodaan ja vahvistetaan varhaiskasvatukseen käytänteitä arviointi ja laatutyöhön.

Varhaiskasvatuksen laatu

Varhaiskasvatuksen laatu ja sen epätasaisuus on ollut paljon tapetilla tiedotusvälineissä viimeisten kuukausien aikana. Varhaiskasvatuksen laatu- ja arviointityö on verrattaen uusi asia, ja 2020-luvulla siihen on kiinnitetty yhä enenevissä määrin huomiota. Varhaiskasvatus nähdään uuden varhaiskasvatuslain myötä osana oppimisen ja koulutaipaleen jatkumoa, kun varhaiskasvatus on siirtynyt sivistystoimen alaisuuteen. Varhaiskasvatus on tällä vuosituhannella lapsen oikeus, kun aiemmin se on nähty enemmän huoltajien työssäkäynnin mahdollistajana.

Varhaiskasvatustyön arviointi ja huomion kiinnittäminen laatuun ovat siis paikallaan yhä enemmän, sillä myös varhaiskasvatuksen arvo ja merkitys tunnustetaan aiempaa laajemmin. Varhaiskasvatuksen merkityksellisyys lapsen oppimisen kannalta on merkittävä ja on hyvin tärkeää taata lapsille tasa-arvoiset lähtökohdat kohti opinpolkua koulun puolella.

Mitä arvioidaan?

Varhaiskasvatuksen laadun arvioinnissa tarkastellaan laatua kahdesta eri näkökulmasta. Laadun rakennetekijät liittyvät siihen kuka vastaa varhaiskasvatustoiminnasta, missä varhaiskasvatustoiminta tapahtuu ja millaiset puitteet toiminnalle luodaan (Karvi 2018). Näitä rakennetekijöitä ovat mm. lapsiryhmien koko ja tilat sekä henkilökunnan koulutus. 

Laadun prosessitekijät ovat yksikön pedagogista toiminta kulttuuria kuvaavia tekijöitä, joilla on suora yhteys lapsen kokemuksiin. Toisin sanoen prosessitekijöillä arvioidaan aikuisten toimintaa suhteessa lapsiin. Prosessitekijät kuvaavat sitä, miten varhaiskasvatukselle asetettuja tavoitteita käytännössä toteutetaan. 

Varhaiskasvatuksen laatu koostuu näiden tekijöiden yhteisvaikutuksessa ja niitä tuleekin tarkastella toisiaan täydentävinä tekijöinä (Karvi 2018). Laatu- ja arviointityön hankkeen myötä Nakkilan kunnassa tullaan kiinnittämään näihin tekijöihin huomiota ja luodaan omat arviointikäytänteet, joiden avulla voidaan tarkastella rakenne- ja prosessitekijöiden laatua sekä kehittää niitä. 

Miten hanke on käynnistynyt Nakkilassa?

Nakkilan kunnan VakaLaatu -hanke käynnistyi toden teolla syyskuussa 2022, kun kuntaan palkattiin hanketta koordinoiva työntekijä. Hankkeen alkutaipaleella varhaiskasvatuksessa on kartoitettu varhaiskasvatuksen alkutilannetta ja käyty läpi tarkastelua vaativia seikkoja. Projektikoordinaattorin avustuksella on luotu uusia tiimi- ja palaverikäytänteitä tukemaan pedagogisen toiminnan suunnittelua ja arviointityötä.



Syksyn aikana on otettu, yhteistyössä päiväkodinjohtajan kanssa, käyttöön eri ammattikuntien omat ns. "pedakahvilat", joissa voidaan pohtia eri teemoja ja käytännön asioita isommalla porukalla yli tiimirajojen. Hankkeen osalta työ jatkuu tämän vuoden puolella sillä, että kirjaamme ylös varhaiskasvatuksen opettajan ja lastenhoitajan työnkuvat. Tällä toimenpiteellä saadaan selkiytettyä tiimien työnjakoa ja vastuita lasten varhaiskasvatussuunnitelmien toteutumisessa ja arviointityössä.

Marraskuun koulutusillan antia 

Marraskuussa kokoonnuimme sankoin joukoin Päiväkoti Kuperkeikkaan keskustelemaan yleisen tuen vahvistamisesta sekä työyhteisön arvoista yhdessä päiväkodin ja ryhmäperhepäivähoidon henkilöstön kanssa. Nakkilan kunnan veo (varhaiskasvatuksen erityisopettaja) Päivi Kangassalo oli laatinut henkilöstön työn tueksi yleisen tuen "tarkistuslistan", joka toimii työkaluna ryhmien henkilöstölle. Päivi-veo esitteli myös erilaisia mahdollisuuksia yleisen tuen vahvistamisesta kaikille lapsille, joita on esimerkiksi kuvien käyttö päivärytmin havainnollistamisessa, leikinvalintataulun käyttö ja time-timerin käyttö. Osissa ryhmissä nämä ovatkin jo tuttuja juttuja, mutta varmasti näiden käyttö tulee lisääntymään koko varhaiskasvatuksessa. (Näistä saadaan toivottavasti Päivin kirjoitus myöhemmin)



Ilta jatkui yhteisellä arvokeskustelulla, jota veti varhaiskasvatuksen laatu- ja arviointityön koordinaattori Riikka Kurru. Yksi tärkeä asia varhaiskasvatuksen laadulle on yhteinen arvopohja, jonka varaan varhaiskasvatustyö rakentuu. Henkilöstö pääsi pohtimaan yksin ja tiimirajojen yli muodostetuissa porukoissa omia työtä ohjaavia arvojaan. Alla näettekin näistä arvoista koostetun "arvosydämen", josta voi huomata isoimman painoarvon saaneet arvot kuten tasa-arvo ja turvallisuus. Tälle arvopohjalle on todella upea nojata Nakkilan kunnan varhaiskasvatustyö - näiden arvojen ympärillä lasten on hyvä kasvaa ja oppia uutta - turvallisten aikuisten tukemana. 


Kirjoittaja: Riikka Kurru

Toimin varhaiskasvatuksen laatu- ja arviointityön hankkeen projektikoordinaattorina 31.12.2023 asti. Olen koulutukseltani sosionomi (AMK) ja toiminut vuosia varhaiskasvatuksen opettajana. Tällä hetkellä olen työvapaalla varhaiskasvatuksen opettajan työstäni hoitaakseni tätä projektikoordinaattorin mielenkiintoista pestiä. 


Lue lisää: 
Opetus ja kulttuuriministeriön uutinen
Karvi Varhaiskasvatuksen laatuindikaattorit




Lapsen oikeuksien viikko

Kansainvälistä Lapsen oikeuksien päivää vietetään vuosittain 20. marraskuuta. Lapsen oikeuksien viikko on Lapsen oikeuksien päivän yhteydessä vietettävä teemaviikko, jonka tavoitteena on lisätä Lapsen oikeuksien sopimuksen tunnettuutta ja lapsen oikeuksien toteutumista.



Tänä vuonna Lapsen oikeuksien päivä ajoittuu sunnuntaille, joten päätimme laajentaa lapsen oikeuksien päivän juhlintaa koko viikon ajaksi. Lapsen oikeuksista nostimme erityisesti teemaksi "Lapsella on oikeus sanoa mielipiteensä ja vaikuttaa". Päiväkoti-ikäisillä oman mielipiteen kertominen vaatii yleensä henkilökunnalta osaamista toteuttaa toimintaansa niin, että kaikista pienimmänkin ääni saadaan kuuluviin. 

Välipalaäänestys
Lapsen oikeuksien viikolla Päiväkoti Kuperkeikan 0-5 -vuotiaat saivat äänestää ennakkoon valikoidusta valikoimasta välipalat. Kaikki ryhmät äänestivät ykkösvalinnakseen jäätelön. Onneksi myös pizza, murot, kiisseli ja banaani sekä päärynä saivat ääniä.

Tämän tyylinen vaikuttaminen vaatii aikuisilta pienen panostuksen, mutta tuo jo pienellekin lapselle kokemuksen siitä, että hän voi vaikuttaa häntä koskeviin asioihin. 

Välipalaruokalista oli seuraavanlainen:
Maanantaina: Murot ja mehukeitto (11 ääntä)
Tiistaina: Pizza (8 ääntä)
Keskiviikkona: Mansikkakiisseli (5 ääntä)
Torstaina: Jäätelö (40 ääntä)
Banaani ja päärynä (24 ääntä)

Lasten oikeudet ja niiden käsittely

3-5 -vuotiaiden päiväkotiryhmissä käsiteltiin myös leikin avulla lapsen oikeuksia. Leikimme lasten kanssa suosittua KIM-leikkiä, jossa aina poistetaan esineistä yksi ja lapset arvaavat mikä esineet on piilossa. Leikkiin valikoidut esineet kuvastivat lapsen oikeuksia.

Laastari: Lapsella on oikeus saada hoitoa ja apua, jos sairastuu tai loukkaantuu
Lelu: Lapsella on oikeus leikkiin ja vapaa-aikaan
Omena: Lapselle pitää turvata ruokaa
Vaate: Lapselle pitää turvata riittävästi vaatteita
(Nukke)Vanhemmat: Lapsella on oikeus vanhempiensa ja muiden turvallisten aikuisten suojeluuun, tukeen ja hoitoon.
Kuva kodinomaisesta talosta: Lapselle pitää turvata koti
Aapinen: Lapsella on oikeus käydä koulua 

Lapset kertoivat hienosti omista asioistaan, kenen lempiruokaa on nuudelit ja kenellä heistä oli omassa sängyssä vaaleanpunaiset lakanat. Lisäksi keskustelimme tärkeistä aikuisista ja siitä, kuka kotona tekee ruokaa ja kenen isoveljellä on jo aapinen. 



Jokaisessa ryhmässä lapset askartelivat lapsen oikeuksien viirin. Lapset pääsivät itse vaikuttamaan valitseman viirin värin ja koristelemalla haluamallaan tavalla. Tässä tapauksessa sanonta "more is more" toteutui, kun paljetit ja glitterit saatiin käyttöön.

Viikko huipentui lapsen oikeuksien Discoon, johon lapset saivat yhdessä aikuisen kanssa toivoa haluamaansa biisiä soitettavaksi. Disco oli menestys ja lasten mielestä "jopa parempi kuin viime vuoden Halloween-bileet". 



Lapsen oikeuksista voit lukea lisää täältä


Blogitekstin ja viikon toteuttivat
VakaLaatu - varhaiskasvatuksen laatu- ja arviointityön projektikoordinaattori Riikka 
VakaDigi hankkeen projektikoordinaattori Henna


Tervetuloa!

Tervetuloa seuraamaan Nakkilan kunnan varhaiskasvatuksen uutta blogia!

Blogi on perustettu osana käynnissä olevia Oikeus oppia -hankkeita, joista
kunnassa on käynnissä VakaDigi eli varhaiskasvatuksen digiosaamista lisäävä hanke sekä VakaLaatu, jossa kiinnitetään huomiota varhaiskasvatuksen laatuun ja arviointiin.

Blogissa pääset lukemaan kuulumisia arjesta, hankkeista sekä johdon vieraskynäkirjoituksia. 

Tutustutaan ensimmäisessä blogipostauksessa päiväkodin johtajaan.

Hei, 

Olen Päiväkoti Kuperkeikan uusi päiväkodin johtaja Merja Sjöblom ja aloitin tehtävässäni 1.8.2022. Vaikka olen täällä Nakkilassa tehtävässäni uusi, olen ehtinyt toimia päiväkodin johtajana jo Harjavallassa, Eurassa ja nyt viimeiseksi Kokemäellä. 

Minut tavoittaa Marjo Uusitalon vanhasta numerosta 044 747 5871 tai sähköpostitse merja.sjoblom(at)nakkila.fi. 
Kaikki lapsenne varhaiskasvatusjärjestelyihin liittyvät asiat kulkevat nyt kauttani, paitsi maksuasioihin liittyvissä kysymyksissä kannattaa olla yhteydessä suoraan Eija Leskiseen (puhelinnumero 040 727 5850). 



Tapaamisiin, 
Yhteistyöterveisin Memmu

Peda.net käyttää vain välttämättömiä evästeitä istunnon ylläpitämiseen ja anonyymiin tekniseen tilastointiin. Peda.net ei koskaan käytä evästeitä markkinointiin tai kerää yksilöityjä tilastoja. Lisää tietoa evästeistä