Tasa-arvosuunnitelman valmistelua

Varhaiskasvatusta koskevia lakimuutoksia on tulossa voimaan 1.6.2023 lähtien.
Laki naisten ja miesten välisestä tasa-arvosta (609/1986), ns. tasa-arvolaki, tuo varhaiskasvatukseen velvoitteen laatia toiminnallinen tasa-arvosuunnitelma ja yhdenvertaisuuslaki (1325/2014) velvoittaa laatimaan toiminnallisen yhdenvertaisuussuunnitelman.
Tällä hetkellä tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden säännökset ovat jo voimassa muilla koulutusasteilla.
(Lähde: Opetushallitus)

Olemme aloittaneet toiminnallisen tasa-arvosuunnitelman valmistelun ja keskustelun suunnitelman sisältöalueista kuntayhteistyönä Harjavallan ja Kokemäen varhaiskasvatuksen kanssa. Kyselimme taannoin myös huoltajien ajatuksia tasa-arvosta ja saimmekin upeita näkemyksiä siitä, mitä tasa-arvo on varhaiskasvatuksessa.


Kuvat: Otteita huoltajien näkemyksistä siitä, mitä on tasa-arvo varhaiskasvatuksessa. 

Mitä on tasa-arvo?

Tasa-arvolla tarkoitetaan kaikkien sukupuolten yhtäläisiä oikeuksia ja mahdollisuuksia sekä vallan ja resurssien tasapuolista jakautumista. Suomessa tasa-arvolailla ehkäistään sukupuoleen, sukupuoli-identiteettiin ja sukupuolen ilmaisuun perustuvaa syrjintää ja edistetään sukupuolten tasa-arvoa. Varhaiskasvatuksessa tasa-arvo tarkoittaa sitä, että kiinnitämme huomiota siihen, että sukupuoli ei aseta lapsia tai aikuisia eriarvoiseen asemaan varhaiskasvatuksen arjessa. (Lähde: Opetushallitus)

Käsitteiden viidakossa

Tasa-arvoon ja yhdenvertaisuuteen liittyviä käsitteitä on runsaasti ja osa niistä on tullut yleiseen puhekielen käyttöön vasta viime vuosina. Aloitimmekin käsitteistöön tutustumalla yhdessä koko varhaiskasvatuksen henkilöstön voimin. Lisäämme viikottain muutaman termin opeteltavaksi ja keskustelunaiheeksi esimerkiksi tiimi- ja päiväpalavereihin. Myös sinä voit halutessasi tutustua tärkeimpiin termeihin Opetushallituksen sivustolla: Käsitteitä
Vai tiedätkö jo, mitä tarkoittaa esimerkiksi ableismi?



Tasa-arvosuunnitelma

Laki velvoittaa meitä tekemään siis oman toimipaikkakohtaisen tasa-arvosuunnitelman. Työmme jatkuu tasa-arvon parissa ja seuraavana steppinä onkin selvitystyö siitä, miten tasa-arvo Nakkilan kunnan varhaiskasvatuksessa toteutuu. Selvityksen jälkeen voimme nostaa kehityskohteita yleiseen tarkasteluun ja voimme kiinnittää huomiota tarkemmin tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden toteutumiseen kasvattajien jokapäiväisessä työssä.

Kirjoittaja:
Varhaiskasvatuksen laatu- ja arviointityön projektikoordinaattori
Riikka Kurru