VakaDigi -hanke ja Uudet lukutaidot -kehittämisohjelma

Nakkilan kunta on mukana Uudet lukutaidot- kehittämisohjelmassa, joka on osa opetus- ja kulttuuriministeriön laajempaa Oikeus oppia -kehittämisohjelmaa (2020–2022). Tähän kehittämisohjelmaan kuuluu lisäksi kunnan hakema rahallinen avustus, jolla vahvistetaan lasten ja nuorten medialukutaitoa, tieto- ja viestintäteknologia (tvt) osaamista sekä kasvatetaan ohjelmointiosaamista. Nakkilan kunta on palkannut tällä avustuksella erillisen varhaiskasvatuksen projektikoordinaattorin, joka työllään edistää tätä hanketta. 

Uudet lukutaidot -kehittämisohjelmassa julkaistiin keväällä 2021 osaamisen kuvaukset tieto- ja viestintäteknologiselle osaamiselle, medialukutaidolle ja ohjelmointiosaamiselle ja jotka on päivitetty 8.6.2022 versioon 2.0. Osaamisen kuvaukset pohjautuvat varhaiskasvatussuunnitelman ja esi- ja perusopetuksen opetussuunnitelman perusteisiin. Kuvausten kehittämisestä vastaavat yhteistyössä Kansallinen audiovisuaalinen instituutti ja Opetushallitus.

Digitaalinen osaaminen

Opetushallituksen laatiman Varhaiskasvatussuunnitelman perusteet (2022) mukaan digitaalinen osaaminen on enenevässä määrin osa lasten elämää, jota tarvitaan ihmisten välisessä vuorovaikutuksessa, yhteiskunnassa ja erilaisissa digitaalissa ympäristöissä toimimisessa sekä oppimisessa. Digitaalisen osaamisen vahvistaminen edistää lasten koulutuksellista tasa-arvoa.

Digitaalisen osaamisen ja tieto- ja viestintäteknologisen osaamisen kokonaisuus muodostuu neljästä pääalueesta: käytännön taidot ja oma tuottaminen, turvallisuus ja vastuullisuus, tiedonhallinta sekä tutkiva ja luova työskentely sekä vuorovaikutus.



Uudet lukutaidot osaamisen kuvaukset

Varhaiskasvatuksen perusteissa (2022) todetaan, että:

”Lasten kanssa tutkitaan ja havainnoidaan digitaalisuuden roolia arkielämässä. Digitaalisia välineitä, sovelluksia ja ympäristöjä hyödynnetään dokumentoinnissa, leikeissä, vuorovaikutuksessa, peleissä, tutkimisessa, liikkumisessa sekä taiteellisessa kokemisessa ja tuottamisessa. Mahdollisuudet harjoitella, kokeilla ja tuottaa sisältöjä itse ja yhdessä muiden lasten kanssa käyttäen apuna digitaalisia välineitä edistävät lasten luovan ajattelun ja yhteistoiminnan taitoja sekä monilukutaitoa. Henkilöstö ohjaa lapsia digitaalisten ympäristöjen monipuoliseen, vastuulliseen ja turvalliseen käyttöön.” 

Uudet lukutaidot osaamisen kuvauksilla edistetään yhdenvertaisuuden toteutumista lasten ja nuorten digitaalisten taitojen ja osaamisen opetuksessa kautta maan. Kehittämisohjelman, ja sitä kautta myös Nakkilassa meneillään olevan hankkeen, yhtenä tavoitteena on luoda varhaiskasvatukseen pedagogisesti laadukas digitaalinen oppimisympäristö, joka kannustaa oppijaa aktiiviseen toimijuuteen ja vuorovaikutukseen muiden kanssa.

Pedagogisesti laadukas digitaalinen oppimisympäristö

Laitteiden ja tehokkaiden verkkoyhteyksien lisäksi varhaiskasvatukseen tarvitaan laadukkaita digitaalisia palveluita. Opettajien digipedagoginen osaaminen yhdistettynä laadukkaisiin digitaalisiin palveluihin mahdollistaa eri-ikäisille oppijoille mielekkään oppimiskokemuksen. Hankkeen avulla on aloitettu vahvistamaan opettajien digipedagogista osaamista ja hankkeen aikana tehtävät laite- ja sovellushankinnat tulevat tukemaan laadukkaita digitaalisia oppimisympäristöjä.

Digitaalisten palvelujen valintaa ohjaa pedagoginen tarkoituksenmukaisuus, jossa varhaiskasvatuksen erityispiirteet, kuten käyttäjien ikä- ja kehitystaso sekä aktiivisen toiminnan ja leikin merkitys korostuvat. Leikki on varhaiskasvatuksessa keskeinen toimintatapa, myös digitaalisissa ympäristöissä.

On tärkeää huomata ja ymmärtää, että laadukasta digitaalista oppimisympäristöä luodessa ei voida aina saavuttaa tilannetta, että esimerkiksi yksi yksittäinen sovellus itsessään olisi niin laadukas että täyttäisi kaikki laadukkaan oppimisympäristön kriteerit, mutta eri sovellusten ominaisuuksia yhdistämällä ja suunnitelmallisella pedagogiikalla oppimiskokemuksesta voidaan saada sellainen että saavutetaan hyvinkin laadukas oppimisympäristö pidemmällä aikavälillä.

Miten hanke on käynnistynyt Nakkilassa?

Nakkilan kunnan VakaDigi -hanke käynnistyi syyskuussa 2022. Hankkeen alussa on kartoitettu varhaiskasvatuksen alkutilannetta. Projektikoordinaattorin avustuksella on käyty läpi tämänhetkistä digitaalisen osamisen tasoa sekä laitekannan riittävyyttä ja sen toimintaa. VakaDigi -hanke on tehnyt myös yhteistyötä muiden varhaiskasvatuksen hankkeiden kanssa. Esimerkiksi henkilöstöä on koulutettu VakaLaatu -hankkeeseen liittyvien uusien tiimi- ja palaverikäytänteiden käyttöönottamisessa (Varhaiskasvatuksen laatu- ja arviointihanke​). Varhaiskasvatuksen digihanke tekee myös tiivistä yhteistyötä perusopetuksen digihankkeen kanssa. Tämä eri hankkeitten välinen yhteistyö on tärkeää, jotta saadut kokemukset leviävät mahdollisimman laajalle.

Lokakuussa 2022 hankkeen puitteissa jaettiin tietoa kansallisen digiturvaviikon innoittamana muun muassa lasten digiturvataitojen merkityksestä sekä pohdittiin myös omaa digiturvallista työskentelyä. Koska yhä nuoremmat käyttävät verkkoon liitettyjä laitteita on hyvä tiedostaa yleisiä käyttösääntöjä, käyttäytymisohjeita sekä kriittisyyttä.

Aikuisen ei tarvitse olla mediataituri, riittää että aikuinen osaa kertoa digimaailmaan liittyvistä hienoista puolista sekä myös vaaroista. Lasten kanssa kannattaa yhdessä harjoitella medialaitteiden käyttöä ja erilaisten sovellusten ja pelien käyttöä. Näin myös aikuinen oppii samalla ja pysyy perässä lasten digimaailmasta.



Marraskuussa toteutettiin Lapsen oikeuksien viikko joka huipentui lapsen oikeuksien discoon, jossa hankkeen puitteissa päästiin testaamaan päiväkodin liikuntasalin musiikki- ja äänentoistolaitteita sekä vanhemmat pääsivät osallistumaan discon soittolistan luomiseen sähköisen kyselyn avulla. Disco oli menestys ja lasten mielestä "jopa parempi kuin viime vuoden Halloween-bileet". Voit lukea lisää tästä viikosta aiemmasta blogi päivityksestä Lapsen oikeuksien viikko​.

Marras-joulukuun vaihteessa Opetushallitus järjesti Digioppimisen areenan 2022, johon osallistuimme molempien digihankkeiden kautta.
Tämän vuoden teemoina olivat mm:

  • Eurooppalainen perusdigitaitojen viitekehys ja kansallinen digitaalisen osaamisen kuvaus (julkaistu Uudet lukutaidot -kehittämisohjelmassa)
  • Digiosaamisen edistäminen
  • Erilaisia oppimisympäristöjä ja -ratkaisuja uuden osaamisen hankkimiseen
  • Digitalisaation johtaminen

Digioppimisen areenan anti oli mielenkiintoista, saimme tietoa digioppimisen ajankohtaisista asioista alan parhailta asiantuntijoilta ja tutustuimme käytännön esimerkkeihin digioppimisesta sekä pääsimme vaihtamaan ajatuksia ja kokemuksia muiden kollegoiden kanssa.

Alla seminaarin vastauksista luotu sanapilvi, joka on muodostettu seminaarissa esitetystä kysymyksestä "Kuvaile kahdella sanalla digiosaamisen merkitystä koulutuksessa". Vastauksista näkyy miten tärkeäksi asiakasi digiosaaminen koetaan.

Digioppimisen areena 2022

Joulukuussa jatketaan tutustumista digitaalisuuteen sekä harjoitellaan digitaalissa ympäristöissä toimimista ja oppimista. Näistä taas lisää seuraavassa blogikirjoituksessa.

Oikein ihanaa
joulunaikaa ja
hyvää uutta vuotta
kaikkiin koteihin!

Kirjoittaja: Henna Leppänen

Toimin VakaDigi -hankkeen projektikoordinaattorina 31.12.2023 asti. Olen koulutukseltani tietotekniikan insinööri (AMK) ja hyvinvointeknologian insinööri (YAMK). Olen toiminut vuosia ohjelmistojen kehitys- ja ylläpitotehtävissä sekä suunnittelijana että team leaderina monimuotoisissa projektiympäristöissä laivanrakennusalalla. Nykyinen tehtäväni varhaiskasvatuspuolen projektikoordinaattorina on hyppäys uuteen ja ihmeelliseen, mutta otan mahdollisuuden avoimin mielin vastaan ja odotan innolla yhteistyötä alan ammattilaisten kanssa. 

Lue lisää:

Varhaiskasvatussuunnitelman perusteet 2022 | Opetushallitus (oph.fi)
Pedagogisesti laadukas digitaalinen ympäristö Laatumäärittely 2021
Uudet lukutaidot
Turvallisesti digiliikenteessä | Suojellaan Lapsia
Lapsen oikeuksien viikko 2022 - Lapsenoikeudet.fi


Kommentit

Kirjaudu sisään lisätäksesi tähän kommentin