Varhaiskasvatuksen laatu- ja arviointihanke

Tekijä: Riikka Kurru
Nakkilan kunta on mukana Oikeus oppia -laadun ja tasa-arvon kehittämisohjelmassa. Tähän ohjelmaan kuuluu lisäksi kunnan hakema rahallinen avustus, jolla kehitetään varhaiskasvatuksen laatua, arviointia ja johtamista vuosina 2022-2023. Nakkilan kunta on palkannut tällä avustuksella erillisen varhaiskasvatuksen laatu- ja arviointityön projektikoordinaattorin, joka työllään edistää tätä hanketta.
Hankkeen ja avustuksen avulla luodaan ja vahvistetaan varhaiskasvatukseen käytänteitä arviointi ja laatutyöhön.

Varhaiskasvatuksen laatu

Varhaiskasvatuksen laatu ja sen epätasaisuus on ollut paljon tapetilla tiedotusvälineissä viimeisten kuukausien aikana. Varhaiskasvatuksen laatu- ja arviointityö on verrattaen uusi asia, ja 2020-luvulla siihen on kiinnitetty yhä enenevissä määrin huomiota. Varhaiskasvatus nähdään uuden varhaiskasvatuslain myötä osana oppimisen ja koulutaipaleen jatkumoa, kun varhaiskasvatus on siirtynyt sivistystoimen alaisuuteen. Varhaiskasvatus on tällä vuosituhannella lapsen oikeus, kun aiemmin se on nähty enemmän huoltajien työssäkäynnin mahdollistajana.

Varhaiskasvatustyön arviointi ja huomion kiinnittäminen laatuun ovat siis paikallaan yhä enemmän, sillä myös varhaiskasvatuksen arvo ja merkitys tunnustetaan aiempaa laajemmin. Varhaiskasvatuksen merkityksellisyys lapsen oppimisen kannalta on merkittävä ja on hyvin tärkeää taata lapsille tasa-arvoiset lähtökohdat kohti opinpolkua koulun puolella.

Mitä arvioidaan?

Varhaiskasvatuksen laadun arvioinnissa tarkastellaan laatua kahdesta eri näkökulmasta. Laadun rakennetekijät liittyvät siihen kuka vastaa varhaiskasvatustoiminnasta, missä varhaiskasvatustoiminta tapahtuu ja millaiset puitteet toiminnalle luodaan (Karvi 2018). Näitä rakennetekijöitä ovat mm. lapsiryhmien koko ja tilat sekä henkilökunnan koulutus. 

Laadun prosessitekijät ovat yksikön pedagogista toiminta kulttuuria kuvaavia tekijöitä, joilla on suora yhteys lapsen kokemuksiin. Toisin sanoen prosessitekijöillä arvioidaan aikuisten toimintaa suhteessa lapsiin. Prosessitekijät kuvaavat sitä, miten varhaiskasvatukselle asetettuja tavoitteita käytännössä toteutetaan. 

Varhaiskasvatuksen laatu koostuu näiden tekijöiden yhteisvaikutuksessa ja niitä tuleekin tarkastella toisiaan täydentävinä tekijöinä (Karvi 2018). Laatu- ja arviointityön hankkeen myötä Nakkilan kunnassa tullaan kiinnittämään näihin tekijöihin huomiota ja luodaan omat arviointikäytänteet, joiden avulla voidaan tarkastella rakenne- ja prosessitekijöiden laatua sekä kehittää niitä. 

Miten hanke on käynnistynyt Nakkilassa?

Nakkilan kunnan VakaLaatu -hanke käynnistyi toden teolla syyskuussa 2022, kun kuntaan palkattiin hanketta koordinoiva työntekijä. Hankkeen alkutaipaleella varhaiskasvatuksessa on kartoitettu varhaiskasvatuksen alkutilannetta ja käyty läpi tarkastelua vaativia seikkoja. Projektikoordinaattorin avustuksella on luotu uusia tiimi- ja palaverikäytänteitä tukemaan pedagogisen toiminnan suunnittelua ja arviointityötä.



Syksyn aikana on otettu, yhteistyössä päiväkodinjohtajan kanssa, käyttöön eri ammattikuntien omat ns. "pedakahvilat", joissa voidaan pohtia eri teemoja ja käytännön asioita isommalla porukalla yli tiimirajojen. Hankkeen osalta työ jatkuu tämän vuoden puolella sillä, että kirjaamme ylös varhaiskasvatuksen opettajan ja lastenhoitajan työnkuvat. Tällä toimenpiteellä saadaan selkiytettyä tiimien työnjakoa ja vastuita lasten varhaiskasvatussuunnitelmien toteutumisessa ja arviointityössä.

Marraskuun koulutusillan antia 

Marraskuussa kokoonnuimme sankoin joukoin Päiväkoti Kuperkeikkaan keskustelemaan yleisen tuen vahvistamisesta sekä työyhteisön arvoista yhdessä päiväkodin ja ryhmäperhepäivähoidon henkilöstön kanssa. Nakkilan kunnan veo (varhaiskasvatuksen erityisopettaja) Päivi Kangassalo oli laatinut henkilöstön työn tueksi yleisen tuen "tarkistuslistan", joka toimii työkaluna ryhmien henkilöstölle. Päivi-veo esitteli myös erilaisia mahdollisuuksia yleisen tuen vahvistamisesta kaikille lapsille, joita on esimerkiksi kuvien käyttö päivärytmin havainnollistamisessa, leikinvalintataulun käyttö ja time-timerin käyttö. Osissa ryhmissä nämä ovatkin jo tuttuja juttuja, mutta varmasti näiden käyttö tulee lisääntymään koko varhaiskasvatuksessa. (Näistä saadaan toivottavasti Päivin kirjoitus myöhemmin)



Ilta jatkui yhteisellä arvokeskustelulla, jota veti varhaiskasvatuksen laatu- ja arviointityön koordinaattori Riikka Kurru. Yksi tärkeä asia varhaiskasvatuksen laadulle on yhteinen arvopohja, jonka varaan varhaiskasvatustyö rakentuu. Henkilöstö pääsi pohtimaan yksin ja tiimirajojen yli muodostetuissa porukoissa omia työtä ohjaavia arvojaan. Alla näettekin näistä arvoista koostetun "arvosydämen", josta voi huomata isoimman painoarvon saaneet arvot kuten tasa-arvo ja turvallisuus. Tälle arvopohjalle on todella upea nojata Nakkilan kunnan varhaiskasvatustyö - näiden arvojen ympärillä lasten on hyvä kasvaa ja oppia uutta - turvallisten aikuisten tukemana. 


Kirjoittaja: Riikka Kurru

Toimin varhaiskasvatuksen laatu- ja arviointityön hankkeen projektikoordinaattorina 31.12.2023 asti. Olen koulutukseltani sosionomi (AMK) ja toiminut vuosia varhaiskasvatuksen opettajana. Tällä hetkellä olen työvapaalla varhaiskasvatuksen opettajan työstäni hoitaakseni tätä projektikoordinaattorin mielenkiintoista pestiä. 


Lue lisää: 
Opetus ja kulttuuriministeriön uutinen
Karvi Varhaiskasvatuksen laatuindikaattorit




Kommentit

Kirjaudu sisään lisätäksesi tähän kommentin