1.3 Paikallisen opetussuunnitelman arviointi ja kehittäminen

Koulutuksen arviointi

Opetuksen järjestäjän tehtävänä on arvioida antamaansa koulutusta ja sen vaikuttavuutta sekä osallistua toimintansa ulkopuoliseen arviointiin. Arvioinnin tarkoitus on koulutuksen kehittäminen ja oppimisen edellytysten parantaminen. (Perusopetuslaki 21 § 1 ja 2 mom. (32/2003) Paikallisen opetussuunnitelman ja lukuvuosisuunnitelman toteutumisen seuranta, säännöllinen arviointi ja kehittäminen ovat osa tätä tehtävää.

Koulutoimen arvioinnista tarkemmin alaluvuissa.

Koulutuksen itsearviointi

Opetuksen järjestäjän ja koulujen itsearvioinnissa voidaan hyödyntää kansallisten arviointien ja kehittämishankkeiden tuloksia sekä perusopetuksen valtakunnallisia laatukriteereitä. Yhteistyö oppilaiden, huoltajien ja muiden toimijoiden kanssa edistää avointa ja rakentavaa itsearviointia.


Kts.Myrskylän Koulutoimen ja varhaiskasvauksen laatukäsikirja.

Opetussuunnitelman päivittäminen

Muutokset opetussuunnitelman perusteissa edellyttävät vastaavien muutosten tekemistä paikalliseen opetussuunnitelmaan ja viemistä käytäntöön. Opetuksen järjestäjä voi tarkistaa opetussuunnitelmaansa ja parantaa sen laatua ja toimivuutta myös paikallisista tarpeista lähtien ja kehittämistyön tuloksia hyödyntäen.

Myrskylässä opetussuunnitelman toteutumista seurataan ja sitä kehitetään vuosittain koulun ja varhaiskasvatuksen yhteisessä arviointipäivässä sekä lukuvuoden arviointipäivässä koulun henkilökunnan kesken. Vanhempaintilaisuuksissa käsitellään vuosittain opetussuunnitelman niitä osia, jotka huoltajien kannalta ovat oleellisia ja arvioidaan näitä sisältöjä.

Koulujaoston suorittama lukuvuosittainen seuranta

Rehtori laatii toimintakertomuksen lukuvuosittain tiedoksi koulujaostolle elokuun kokoukseen. Toimintakertomuksessa seurataan ja arvioidaan opetussuunnitelman ja lukuvuosisuunnitelman toteutumista menneen lukuvuoden osalta. Toimintakertomus koostuu opetussuunnitelman lukuvuoden painopisteiden toteutumisen arvioinnista sekä tilasto-osuudesta.

Asiakastyytyväisyyskyselyt

Perheiden tyytyväisyyttä koulunkäyntiin kysellään kolmen vuoden välein kaikkien vuosiluokkien perheiltä. Tulokset käsitellään myös koulujaostossa.

Koulutyytyväisyyskysely järjestetään oppilaille kolmen vuoden välein. Tulokset käsitellään henkilökunnan kanssa sekä koulujaostossa. Kyselyn tuloksista tiedotetaan myös huoltajia.

Opetussuunnitelman jatkuva lukuvuosittainen päivittäminen

Kirkonkylän koulun henkilökunta arvioi mennyttä lukuvuotta aina keväisin. Henkilökunta kokoaa mahdolliset ehdotukset opetussuunnitelman kehittämiseksi tai muuttamiseksi. Muutosehdotukset käsitellään koulutoimenjohtajan kanssa. Jos tarvetta, koulutoimenjohtaja vie muutokset hyväksyttäväksi koulujaoston kokoukseen.