1.4 Paikallisen opetussuunnitelman laadinta ja keskeiset opetusta ohjaavat ratkaisut

1.4 Paikallisen opetussuunnitelman laadinta ja keskeiset opetusta ohjaavat ratkaisut

 

Paikallinen opetussuunnitelma, sitä tarkentavat lukuvuosisuunnitelmat sekä muut suunnitelmat laaditaan opetuksen järjestäjän päättämällä tavalla edellä kuvattuja tavoitteita ja periaatteita noudattaen. Opetuksen järjestäjä voi päättää opetussuunnitelmaan sisältyvien ratkaisujen delegoinnista kouluille ja koulukohtaisen opetussuunnitelman laadinnasta.

Tässä alaluvussa määrätään ne paikallisesti päätettävät opetussuunnitelmaratkaisut sekä opetussuunnitelmassa kuvattavat asiat, joita ei käsitellä muissa luvuissa. Opetussuunnitelman perusteiden kussakin pääluvussa määrätään tarkemmin, mitä paikallisessa opetussuunnitelmassa tulee kyseisessä luvussa käsitellyn kokonaisuuden osalta päättää ja kuvata.

 

Myrskylän opetussuunnitelma on laadittu sekä Myrskylän koulun opettajien toimesta että yhteistyönä Orimattilan kaupungin opetustoimen kanssa. Orimattilan kaupungin kanssa on laadittu lähinnä 1.8.2023 käyttöönotetut oppiainekohtaiset osuudet, arviointi sekä opiskeluhuollon osuudet. Orimattila on ollut mukana myös Päijät-Hämeen seudullisessa OPS-työssä. Myrskylän oppilaiden yläkoulu on Orimattilan Yhteiskoulu, joten opetussuunnitelma on laadittu yhdessä yläkoulun edustajien kanssa. Esiopetuksen opetussuunnitelmaa on ollut valmistelemassa myös Myrskylän koulun luokanopettajia, joten yhteinen linja opetussuunnitelmien välillä on näkyvä.

Opetussuunnitelma on laadittu Myrskylän kunnan suomenkieliseen opetukseen. Myrskylässä on yksi kunnan oma koulu, Myrskylän koulu. Kunnan ruotsinkieliset oppilaat opiskelevat Loviisan ruotsinkielisissä oppilaitoksissa.

Opetussuunnitelma noudattaa rakenteeltaan perusopetuksen opetussuunnitelman perusteita ja julkaistaan peda.netissä. Mahdollisesti opetussuunnitelmasta tehdään myös word- ja/tai pdf-dokumentti.

Opetussuunnitelmaa on ollut laatimassa Myrskylän kaikki opettajat ja koulunkäynninohjaajat (2016). Oppilaiden huoltajat ovat olleet mukana mm. luomassa koulumme arvoja. Lisäksi huoltajille on annettu kommentointimahdollisuus opetussuunnitelman viimeistelyvaiheessa. Oppilaita on ollut mukana koulun sääntöjen luomisessa.

Myrskylän kunnan opetussuunnitelmaa (esiopetuksen ja perusopetuksen opetussuunnitelmaa) täydentää aamu- ja iltapäivätoiminnan suunnitelma sekä erilaiset kunnan asiakirjat (mm.tasa-arvosuunnitelma, turvallisuussuunnitelmat).

Vuoden 2023 päivitykset on tehty Myrskylän koulun opettajien voimin.

Tämän opetussuunnitelman opiskeluhuoltoon sekä kodin ja koulun yhteistyöhön liittyvät osuudet on valmisteltu yhteistyössä opiskeluhuollon henkilöstön kanssa. Opiskeluhuolto on vuoden 2023 alusta alkaen Itä-uudenmaan hyvinvointialueen järjestämää.

Myrskylässä esiopetus on Myrskylän koulun toimintaa. Siirtyminen esiopetuksesta koulun puolelle on luontevaa ja sujuvaa. Esiopetus on mukana kaikessa koulun toiminnassa.

Yhteistyötä varhaiskasvatuksen kanssa tehdään säännöllisesti. Yhteistyötä arvioidaan ja kehitetään vuosittain koulun ja varhaiskasvatuksen yhteisessä arviointipäivässä. Myrskylän oppilaat siirtyvät yläkouluun Orimattilan yhteiskouluun. Tässä siirtymävaiheessa ja sen suunnittelussa ja toteutuksessa ovat mukana nuorisopalvelut, koulujen erityisopettajat, opiskeluhuoltohenkilöstö, rehtorit sekä oppilaiden huoltajat.

Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma laaditaan kolmeksi vuodeksi kerrallaan ja on opetussuunnitelman erillisenä liitteenä.

Myrskylän kunnan kieliohjelma:

Myrskylässä A1 kieli on englanti. Sen opetus aloitetaan 1.luokalta.

Ruotsin kielen opetus aloitetaan Myrskylässä 6.luokalla.

Kerhotoimintaan ja valinnaisen aineen tunneille voidaan järjestää kerhonomaista vieraan kielen opetusta.

Painotukset:

Myrskylän kunnan strategiaan on kirjattu "Myrskylän koulu on aktiivinen ja ajanmukainen alakoulu". Koulu pyrkii hyödyntämään opetuksessa teknologiaa, hakeutumaan kehittämishankkeisiin ja pysymään kehityksessä mukana mm. henkilöstöä kouluttamalla.

Liikunnallisuus on leimallinen piirre Myrskylän koulun toimintakulttuurissa. Fyysistä aktiivisuutta ja toiminnallisuutta pyritään tuomaan opetukseen sekä välitunteihin monipuolisesti. Välkkäritoiminta, liikunnalliset teemapäivät ja -viikot, oppilaskunnan tempaukset jne. ovat osa "liikkuvaa koulua". Myrskylän koulussa on 3.-6.luokilla 3 tuntia liikuntaa/vko (Myrskylän tuntijako).

Kansainvälisyys näkyy Kirkonkylän koululla mm. kansainvälisinä hankkeina. Vuodesta 2002 lähtien koulu on ollut mukana Comenius- ja Erasmus-hankkeissa. Myrskylän koulu pyrkii olemaan jatkossa mukana mm. Erasmus+-hankkeissa.

Ohjaussuunnitelmassa kuvataan oppilaanohjauksen järjestämisen rakenteet, toimintatavat, työn ja vastuunjako sekä työskentely monialaisissa verkostoissa, kodin ja koulun yhteistyö ohjauksessa, työelämäyhteistyö sekä työelämään tutustumisen järjestelyt (katso myös vuosiluokkakokonaisuuksiin sisältyvä oppilaanohjauksen tehtäväkuvaus).

 

Opetussuunnitelman laadintaan ja kehittämiseen liittyvät asiat:

Opiskeluhuoltohenkilöstö osallistuu opetussuunnitelman laadintaan rehtorin ohjeen mukaan. Opiskeluhuoltohenkilöstö laatii omaan tehtävään liittyviä tekstejä opetussuunnitelmatyötä varten.

Opetussuunnitelman toteutumista seurataan vähintään lukuvuosittain opetushenkilöstön lukuvuosiarvioinnin yhteydessä. Lisäksi varhaiskasvatuksen ja koulun yhteisessä, vuosittain järjestetyssä arviointipäivässä arvioidaan opetussuunnitelman toteutumista. Vanhempaintilaisuuksissa voidaan käsitellä opetussuunnitelman niitä osia, jotka huoltajien kannalta ovat oleellisia ja arvioidaan näitä sisältöjä. Opetuksen järjestäjä voi tarkistaa opetussuunnitelmaa ja parantaa sen laatua ja toimivuutta myös paikallisista tarpeista lähtien ja kehittämistyön tuloksia hyödyntäen.

Rehtori laatii koulun toimintakertomuksen lukuvuosittain tiedoksi sivistyslautakunnalle. Toimintakertomuksessa seurataan ja arvioidaan opetussuunnitelman ja lukuvuosisuunnitelman toteutumista menneen lukuvuoden osalta. Toimintakertomukseen sisältyy myös tilasto-osuus, jossa tiivistetään lukuvuoden tärkeimpiä arviointien ja kyselyjen tuloksia.

 

Opetussuunnitelmaa täydentävät paikalliset suunnitelmat:

-Esiopetuksen suunnitelma

-Aamu- ja iltapäivätoiminnan suunnitelma

-Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma

-Digistrategia

Myrskylän koulussa opetus järjestetään vuosiluokittain etenevänä, ainejakoisena opetuksena.

Taito- ja taideaineiden valinnaisuus:

Myrskylän koulussa valinnaisia taito- ja taideaineen tunteja tarjotaan 1 vvk, luokilla 4.-6. Myrskylän koulun opettajat luovat valinnaisainetarjottimen, josta oppilas valitsee lukuvuodelle 2 valinnaista lukukauden mittaista valinnaiskurssia. Valinnainen taito ja taide-aineiden tunti sijoitetaan lukujärjestykseen siten, että valinnaisia kursseja opettavat kaikki luokanopettajat samanaikaisesti.

Ohjaussuunnitelmassa (luku 14.4.14) kuvataan oppilaanohjauksen järjestämisen rakenteet, toimintatavat, työn ja vastuunjako sekä työskentely monialaisissa verkostoissa, kodin ja koulun yhteistyö ohjauksessa, tehostettu henkilökohtainen oppilaanohjaus, jatko-ohjaus perusopetuksen jälkeisiin opintoihin, työelämäyhteistyö sekä työelämään tutustumisen järjestelyt (katso myös vuosiluokkakokonaisuuksiin sisältyvä oppilaanohjauksen tehtäväkuvaus).