Kouluruokailu

Kouluruokailun tehtävä

Kouluruokailun tehtävänä on oppilaiden terveen kasvun ja kehityksen, opiskelukyvyn sekä ruokaosaamisen tukeminen. Opetukseen osallistuvalle on annettava jokaisena työpäivänä täysipainoinen maksuton ateria. Ateria nautitaan tarkoituksenmukaisesti järjestettynä ja ohjattuna ruokailuna. Kouluruokailun järjestämisessä otetaan huomioon ruokailun terveydellinen, sosiaalinen ja kulttuurinen merkitys. Ruokailuhetkillä on tärkeä virkistystehtävä ja niillä edistetään kestävää elämäntapaa, kulttuurista osaamista sekä ruoka- ja tapakasvatuksen tavoitteita. Oikea-aikainen ja kiireetön ruokailu ja mahdolliset välipalat varmistavat jaksamisen koulupäivän aikana. Viihtyisä ruokailuhetki lisää hyvinvointia koko kouluyhteisössä.

Kirkonkylän koululla on oma valmistuskeittiö, joka valmistaa laadukkaan koululounaan jokaisena koulupäivänä.

Oppilaille tarjotaan välipala iltapäivän välitunnilla klo 13.15 niille oppilaille, joilla koulupäivä jatkuu pidempään.

Kouluruokailun toteuttaminen

Kouluruokailu on oppilaille tärkeä osa koulupäivää. Kirkonkylän koulun kaikki oppilaat osallistuvat kouluruokailuun ja myös ruokailuhetkien suunnitteluun, toteuttamiseen ja arviointiin. Opettajat ja koulunkäynninohjaajat huolehtivat ruokailun yhteydessä annettavasta ohjauksesta ja kasvatuksesta yhdessä keittiöhenkilökunnan kanssa.

Täysipainoiseen kouluateriaan kuuluu kaikki aterian osat. Oppilaat maistavat päivittäin salaatteja ja muita ruoan lisukkeita totutellen näin erilaisiin ruoka-aineisiin ja makuihin. Oppilaat nauttivat jokaisella kouluateriallaan vettä tai maitoa.

Hyvät ruokailutavat on viihtyisän ruokailuhetken perusta. Ruokailuun saavutaan rauhallisesti ja ruokaillessa keskusteluääni pidetään matalana. Ruokaa otetaan sen verran kuin jaksetaan syödä. Yritämme välttää ruoan jättämistä.

Kouluruoan ja ruokailutilanteen laatua seurataan ja arvioidaan säännöllisesti. Opetushenkilöstö ja ruokailusta vastaava henkilöstö tekevät yhteistyötä kouluruokailun järjestämisessä ja toiminnan kehittämisessä. Mikäli oppilaalla on yksilöllisiä ravitsemukseen sekä terveyden tai sairauden hoitoon liittyviä tarpeita, tulee oppilaan, huoltajan, ruokailusta vastaavan henkilöstön ja kouluterveydenhuollon sopia yhdessä ruokailuun liittyvistä tukitoimista ja seurannasta.