1.Yhteistyö huoltajien kanssa arvioinnin osalta

1.Yhteistyö huoltajien kanssa arvioinnin osalta

Syyslukukauden arviointikeskustelu ja kevään vanhempainvartti ovat arviointiyhteistyön perusta. 

Arviointikeskustelu käydään kaikilla luokilla marras-joulukuussa yhdessä opettajan, oppilaan ja huoltajan kanssa. Arviointikeskusteluun valmistaudutaan valmiiden lomakepohjien avulla. Lomakkeissa on oma osuus oppilaalle ja huoltajalle. Arviointikeskustelussa tehdään ja kirjataan yhdessä tavoitteet oppilaan koulunkäyntiin liittyen. Tavoitteet tarkistetaan huhtikuussa vanhempainvartissa. Arviointikeskustelussa on oltava käytettävissä arviointitieto kaikilta oppilasta opettavilta opettajilta. 

Arviointikeskustelu Myrskylässä

Arviointikeskustelu on vähintään 30 minuutin vuorovaikutteinen keskusteluhetki, joka käydään kaikilla luokilla marras-joulukuussa yhdessä opettajan, oppilaan ja huoltajan kanssa. Tarvittaessa konsultoidaan muuta henkilökuntaa. Arviointikeskusteluun valmistaudutaan valmiiden lomakepohjien avulla. Luokkakohtaisissa lomakkeissa on oma osuus oppilaalle ja huoltajalle. Arviointikeskustelussa tehdään ja kirjataan yhdessä tavoitteet oppilaan koulunkäyntiin liittyen. Tavoitteet tarkistetaan huhtikuussa vähintään 15 minuutin arviointikeskustelussa. Tässä tapaamisessa on oltava käytettävissä arviointitieto kaikilta oppilasta opettavilta opettajilta sekä tarvittaessa tavoite-ehdotukset. 

Arviointikeskustelut ovat yksi kodin ja koulun yhteistyön muoto. Parhaimmillaan se lisää ymmärrystä kodin ja koulun välillä ja oppilas huomaa, että aikuiset toimivat yhteistyössä koulunkäyntiin liittyvissä asioissa. Henkilökohtaisen, säännöllisten tapaamisten jälkeen on myös helpompaa ottaa yhteyttä koulunkäyntiin liittyvissä asioissa. Myös numeroarviointiin siirtyminen neljännen luokan syksystä lähtien kaikissa oppiaineissa on käytännöllistä pohjustaa vanhempainillassa ja luokassa, lukuvuoden alkaessa.

Arviointikeskusteluihin valmistautuessa voi lisäksi ottaa huomioon seuraavat teemat:

  1. luokka: koulunalun rutiinit; koulumatka, kaverit, ruokailu, vieraan kielen opiskelu
  2. luokka: oman vastuun kehittyminen; mm. läksyistä ja tarvikkeista huolehtiminen
  3. luokka: opiskelutaitojen kehittyminen, uudet oppiaineet ja opettajat, kokeet 
  4. luokka: vastuut ja vapaudet; kaverisuhteet myös netissä, omista velvoitteista huolehtiminen. Numeroarviointiin siirtyminen; numeron avaaminen, mikä numero tai numerohaarukka olisi tulossa, jos se annettaisiin nyt. 
  5. luokka: uudet oppiaineet, mitä pitäisi tehdä, että koulumenestys olisi parempi? 
  6. luokka: yläkouluun siirtyminen, murrosikä; opiskelutekniikkojen hiominen ennen yläkoulua

Muuta arviointiyhteistyötä:

Itsearviointi on tärkeä osa arviointikokonaisuutta. Kirkonkylän koululla itsearviointia tehdään viikoittain Koulupäiväkirjaan. Koulupäiväkirja käy säännöllisesti kotona huoltajien nähtävänä. 

Kokeissa oleva itsearviointiosuus menee myös huoltajalle tiedoksi. 

Kokeiden arvosanat julkaistaan Wilmassa. Kokeisiin ym. näyttöihin pyydetään pääsääntöisesti huoltajan kuittaus.