6.13 Paikallisesti päätettävät asiat
Paikallisesti päätettävät asiat
Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteissa määritellyt arvioinnin linjaukset siirretään paikalliseen opetussuunnitelmaan sellaisenaan noudatettaviksi. Myös valtakunnalliset arviointikriteerit 6. vuosiluokan loppuun sekä päättöarvioinnin kriteerit siirretään perusopetuksen opetussuunnitelman perusteista paikalliseen opetussuunnitelmaan sellaisenaan noudatettaviksi.
• yhteistyö huoltajien kanssa arvioinnin osalta
• arvioinnista tiedottamisen muodot
• käyttäytymisen arviointi ja sen perustana olevat tavoitteet
• valinnaisten aineiden arviointi sen mukaan, miten opetuksen järjestäjä niitä tarjoaa
• opinnoissa etenemisen, vuosiluokalta siirtymisen ja vuosiluokalle jättämisen periaatteet ja
käytännöt
• sanallisen arvion tai numeroarvosanan antaminen todistuksissa eri oppiaineissa sekä
käyttäytymisen arvioinnissa
• valinnaisten aineiden arviointi päättöarvioinnissa sen mukaan, miten opetuksen järjestäjä
niitä tarjoaa
• välitodistukset, mikäli opetuksen järjestäjä niitä päättää antaa
• erityisen tutkinnon suorittamisen toimintatavat
• todistusten mahdolliset liitteet
1.Yhteistyö huoltajien kanssa arvioinnin osalta
Syyslukukauden arviointikeskustelu ja kevään vanhempainvartti ovat arviointiyhteistyön perusta.
Arviointikeskustelu käydään kaikilla luokilla marras-joulukuussa yhdessä opettajan, oppilaan ja huoltajan kanssa. Arviointikeskusteluun valmistaudutaan valmiiden lomakepohjien avulla. Lomakkeissa on oma osuus oppilaalle ja huoltajalle. Arviointikeskustelussa tehdään ja kirjataan yhdessä tavoitteet oppilaan koulunkäyntiin liittyen. Tavoitteet tarkistetaan huhtikuussa vanhempainvartissa. Arviointikeskustelussa on oltava käytettävissä arviointitieto kaikilta oppilasta opettavilta opettajilta.
Arviointikeskustelu Myrskylässä
Arviointikeskustelu on vähintään 30 minuutin vuorovaikutteinen keskusteluhetki, joka käydään kaikilla luokilla marras-joulukuussa yhdessä opettajan, oppilaan ja huoltajan kanssa. Tarvittaessa konsultoidaan muuta henkilökuntaa. Arviointikeskusteluun valmistaudutaan valmiiden lomakepohjien avulla. Luokkakohtaisissa lomakkeissa on oma osuus oppilaalle ja huoltajalle. Arviointikeskustelussa tehdään ja kirjataan yhdessä tavoitteet oppilaan koulunkäyntiin liittyen. Tavoitteet tarkistetaan huhtikuussa vähintään 15 minuutin arviointikeskustelussa. Tässä tapaamisessa on oltava käytettävissä arviointitieto kaikilta oppilasta opettavilta opettajilta sekä tarvittaessa tavoite-ehdotukset.
Arviointikeskustelut ovat yksi kodin ja koulun yhteistyön muoto. Parhaimmillaan se lisää ymmärrystä kodin ja koulun välillä ja oppilas huomaa, että aikuiset toimivat yhteistyössä koulunkäyntiin liittyvissä asioissa. Henkilökohtaisen, säännöllisten tapaamisten jälkeen on myös helpompaa ottaa yhteyttä koulunkäyntiin liittyvissä asioissa. Myös numeroarviointiin siirtyminen neljännen luokan syksystä lähtien kaikissa oppiaineissa on käytännöllistä pohjustaa vanhempainillassa ja luokassa, lukuvuoden alkaessa.
Arviointikeskusteluihin valmistautuessa voi lisäksi ottaa huomioon seuraavat teemat:
- luokka: koulunalun rutiinit; koulumatka, kaverit, ruokailu, vieraan kielen opiskelu
- luokka: oman vastuun kehittyminen; mm. läksyistä ja tarvikkeista huolehtiminen
- luokka: opiskelutaitojen kehittyminen, uudet oppiaineet ja opettajat, kokeet
- luokka: vastuut ja vapaudet; kaverisuhteet myös netissä, omista velvoitteista huolehtiminen. Numeroarviointiin siirtyminen; numeron avaaminen, mikä numero tai numerohaarukka olisi tulossa, jos se annettaisiin nyt.
- luokka: uudet oppiaineet, mitä pitäisi tehdä, että koulumenestys olisi parempi?
- luokka: yläkouluun siirtyminen, murrosikä; opiskelutekniikkojen hiominen ennen yläkoulua
Muuta arviointiyhteistyötä:
Itsearviointi on tärkeä osa arviointikokonaisuutta. Myrskylän koululla itsearviointia tehdään viikoittain Koulupäiväkirjaan. Koulupäiväkirja käy säännöllisesti kotona huoltajien nähtävänä.
Kokeissa oleva itsearviointiosuus menee myös huoltajalle tiedoksi.
Kokeiden arvosanat julkaistaan Wilmassa. Kokeisiin ym. näyttöihin pyydetään pääsääntöisesti huoltajan kuittaus.
2. Arvioinnista tiedottamisen muodot
Opettajat käyvät läpi oppiaineen tavoitteita ja arvioinnin perusteita syksyllä uuden lukuvuoden alkaessa. Lisäksi tavoitteita ja arvioitikriteerejä käydään läpi aina siinä vaiheessa, kun uusi oppimisjakso on alkamassa. Näin oppilaalla on tiedossa oppimisen tavoitteet ja mihin arviointi kohdistuu. Tavoitteiden läpikäynnissä huomioidaan oppilaan ikäkausi ja edellytykset.
Oppilaita ja huoltajia informoidaan arvioinnin käytänteistä pääasiassa Wilman kautta (tiedotteet, tuntimerkinnät, arvioitavat suoritukset; summatiivinen ja formatiivinen arviointi). Opettajat tiedottavat huoltajia arviointiin liittyvistä asioista tiedotteilla, vanhempainilloissa, arviointikeskusteluissa ja vanhempainvarteissa.
Opetussuunnitelma, joka sisältää arvioinnin perusteet sekä oppiainekohtaiset tavoitteet, on luettavissa koulun peda.net-sivuilla.
3. Käyttäytymisen arviointi ja sen perustana olevat tavoitteet
Koulun arvot, kasvatustavoitteet, toimintakulttuuri ja järjestyssäännöt luovat pohjan käyttäytymisen arvioinnille. Käyttäytyminen arvioidaan kaikilla vuosiluokilla samoin kriteerein, ikäkausi huomioiden. Käyttäytymisen arvioinnin, ohjauksen ja palautteen tavoitteena on hyvän käytöksen vahvistaminen. Oppilaan käyttäytymistä arvioivat kaikki häntä opettavat opettajat. Luokanopettaja tekee koosteen käyttäytymisen arvioinnista.
Käyttäytymisestä annetaan sanallinen arviointi vuosiluokilla 1-3 ja numero vuosiluokilla 4-6.
Käyttäytymisen tavoitteet luokilla 1-6:
Oppilas
- Noudattaa ohjeita ja koulun järjestyssääntöjä.
- Edistää ja kunnioittaa työ-ja opiskelurauhaa sekä huolehtii yhteisestä ympäristöstä ja välineistä.
- Toimii hyvien tapojen mukaisesti erilaisissa tilanteissa (mm. tervehtiessä, ruokailussa, juhlissa) ja edesauttaa toiminnallaan myönteistä ja kannustavaa ilmapiiriä.
- Arvostaa toisia ja toisten tekemiä töitä ja kunnioittaa ihmisten erilaisuutta.
- Pyrkii ohjauksen, vertais- ja itsearvioinnin kautta kehittämään käyttäytymistään.
Oppilas siirtyy seuraavalle vuosiluokalle, mikäli hän on saavuttanut vuosiluokan oppimäärään kuuluvissa oppiaineissa vähintään välttäviä tietoja ja taitoja osoittavan arvosanan tai sanallisen arvion.
Opetus ja arviointikäytännöt suunnitellaan ja toteutetaan siten, että oppilaalla on riittävästi monipuolisia mahdollisuuksia osoittaa osaamistaan. Oppilaan kokonaistilannetta tulee tarkastella riittävän ajoissa. Oppilaalla on oikeus saada tarvitsemaansa tukiopetusta, oppilaskohtaisia tukitoimia, ohjausta ja muuta tukea tilanteessa, jossa hän sairauden, oppimisvaikeuksien, vaikeasta elämäntilanteesta johtuvien poissaolojen tai muun syyn vuoksi on jäänyt tai on vaarassa jäädä jälkeen opinnoissaan.
Mikäli oppilaan koko vuosiluokan suoritus jossakin oppiaineessa on vaarassa tulla hylätyksi, luokanopettaja tai aineenopettaja ilmoittaa siitä oppilaalle ja hänen huoltajalleen hyvissä ajoin ennen lukuvuoden päättymistä. Tiedottaminen tulee tehdä sellaisena ajankohtana, että oppilaalla on vielä mahdollisuus parantaa suorituksiaan ennen lukuvuosiarvointia välttääkseen hylätyn arvosanan. Myrskylässä keskustelu oppilaan ja huoltajan kanssa on käytävä viimeistään huhtikuun vanhempainvartin yhteydessä. Luokanopettaja tiedottaa myös rehtorille hyvissä ajoin, että on olemassa riski, että oppilaan suoritus jossakin oppiaineessa tai oppiaineissa hylätään.
Oppilas voi siirtyä seuraavalle vuosiluokalle hylätyistä arvosanoista huolimatta, mikäli oppilasta opettavat opettajat ja rehtori yhdessä arvioivat, että oppilas kykenee suorittamaan seuraavan vuosiluokan opinnot hyväksytysti.
Jos oppilaan suoritus on hylätty yhdessä tai useammassa vuosiluokan oppiaineessa, oppilas voidaan jättää vuosiluokalle. Kuitenkin ennen luokalle jättämistä oppilaalle tulee varata mahdollisuus osoittaa, että hän on saavuttanut hyväksyttävät tiedot ja taidot.
Osaaminen osoitetaan erillisessä näytössä joko lukuvuoden koulutyön aikana tai koulutyön päätyttyä kesäkuun kahden ensimmäisen viikon aikana. Järjestelyistä vastaa oppilaan koulu. Jotta oppilaalla on paras mahdollisuus osoittaa osaamistaan, erillinen näyttö voi oppiaineesta riippuen sisältää kirjallisia tehtäviä, suullisia tehtäviä ja/tai muita oppiaineelle ominaisia suoritustapoja.
Oppilas arvioidaan hyväksytysti lukuvuositodistuksessa, jos näyttö järjestetään ennen lukuvuoden päättymistä ja oppilas suoriutuu hyväksytysti. Jos näyttö järjestetään lukuvuoden päätyttyä, oppilaalle voidaan antaa ehdollinen päätös luokalle jättämisestä lukuvuositodistukseen. Päätöksessä määritellään, mitkä vuosiluokan osa-alueet edellyttävät hyväksyttyä suoritusta, jotta oppilas voidaan siirtää seuraavalle vuosiluokalle. Mikäli oppilas suoriutuu hyväksytysti lukuvuoden päättymisen jälkeen järjestetystä näytöstä, hyväksytty suoritus merkitään liitteenä lukuvuositodistukseen.
Oppilas voidaan myös jättää vuosiluokalle, vaikka hänellä ei ole hylättyjä suorituksia, jos se katsotaan hänen yleisen koulumenestyksensä vuoksi tarkoituksenmukaiseksi. Oppilaalle ja hänen huoltajalleen tulee tällöin varata mahdollisuus tulla kuulluksi ennen päätöksen tekemistä. Vuosiluokalle jäävän oppilaan suoritukset asianomaiselta luokalta raukeavat.
Lukuvuositodistukseen merkitään tieto siitä, että oppilas siirretään seuraavalle vuosiluokalle tai että hänet jätetään luokalleen. Todistus on päätös seuraavalle vuosiluokalle siirtämisestä tai luokalle jättämisestä.
5. Valinnaisten aineiden arviointi
Myrskylän koululla tarjotaan lukukauden mittaisia, pääasiassa taito- ja taideaineiden valinnaiskursseja luokille 4-6. Myrskylän koulun valinnaiskurssit ovat laajuudeltaan 1 tunti/vko.
Valinnaiset kurssit arvioidaan hyväksytty-hylätty
Lukuvuositodistus annetaan oppilaalle lukuvuoden päätöspäivänä.
Luokat 1.-2.: Oppilaan lukuvuositodistuksessa on sanallinen arvio tavoitteiden toteutumisesta kaikkien oppiaineiden osalta. Käytösarviointi on erillisenä liitteenä.
Luokka 3.: Oppilaan lukuvuositodistuksessa on sanallinen arvio tavoitteiden toteutumisesta taito- ja taideaineiden osalta. Lukuaineet arvioidaan numerolla (4-10). Käytösarviointi on erillisenä liitteenä.
Luokat 4.-6.: Oppilaan lukuvuositodistuksessa kaikki oppiaineet ja käyttäytyminen arvioidaan numerolla (4-10).
Lukuvuoden päätteeksi oppilaalle annetaan Kerhotodistus. Kerhotodistukseen merkitään kerhot, joihin oppilas on lukuvuoden aikana osallistunut.
Välitodistus annetaan oppilaalle syyslukukauden päätöspäivänä.
Luokat 1.-2. Ei virallista välitodistusta. Oppilaan vahvuuksiin perustuva kirjallinen arviointi.
Luokka 3.: Oppilaan välitodistuksessa on sanallinen arvio tavoitteiden toteutumisesta taito- ja taideaineiden osalta. Lukuaineet arvioidaan numerolla (4-10). Käytösarviointi on erillisenä liitteenä.
Luokat 4.-6.: Oppilaan välitodistuksessa kaikki oppiaineet ja käyttäytyminen arvioidaan numerolla (4-10).