Yläkoulu

YRITTÄJYYSKASVATUS YLÄKOULUSSA

Yläkoulussa opettajat muodostavat erilaisia tiimejä. Johtoryhmään kuuluvat rehtori, apulaisrehtori ja muutama opettaja. Johtoryhmän tehtävänä on suunnitella ja valmistella mm. opettajainkokouksiin tulevia asioita. Myös aineryhmien opettajat muodostavat omat tiiminsä, joiden palavereissa käydään keskustelua lähinnä aineen opettamiseen liittyvistä asioista ja kokeista. Vapaaehtoisia tiimejä opettajille ovat viihtyvyystyöryhmä, juhlatoimikunta ja eri hankkeet kuten esim. Keke, Jopo ja Kelpo.

Opetuksessa yläkoulussa käytetään paljon ryhmä- ja paritöitä, joissa oppilaat opettelevat tekemään erilaisten ihmisten kanssa töitä ja ottamaan vastuuta omasta toiminnasta. Taito- ja taideaineet hyödyntävät pääasiassa tekemällä oppimisen menetelmiä, mutta myös muissa aineissa toteutuu yrittäjyyskasvatukselle ominaisia toimintatapoja; esimerkkeinä draamatehtävät, puhetehtävät, seinälehdet (-työt). Myös erilaiset oppimisympäristöt kuten atk-luokka, koulun käytävät ja luonto ovat aktiivisesti käytössä. Mahdollisuuksien mukaan myös mm. museoita, yrityksiä ja liikuntatiloja hyödynnetään opetuksessa. Yläkoulun aikana käydään joka vuosi myös TET:ssä, jossa tutustutaan työelämään ja erilaisiin työpaikkoihin.

Asettamalla itse tavoitteensa eri aineisiin oppilaat oppivat ottamaan vastuuta omasta toiminnastaan. Oppilas on myös itse vastuussa esimerkiksi poissaolon vuoksi rästiin jääneiden töiden selvittämisestä. Erilaiset palkitsemistavat, kuten harrastuneisuuden ja oma-aloitteellisuuden merkitys todistusnumeroon rohkaisee oppilasta kokeilemaan ja oppimaan jotakin uutta. Tutkielman teko 9. luokalla kannustaa oppilaita vastuunottoon ja työskentelemään erilaisessa oppimisympäristössä. Tutkielmista valmistetaan myös raportti ja se esitetään muille oppilaille..

Oppilailla on myös mahdollisuus valita selkeästi yrittäjyyteen suuntautunut Talouden ja yrittäjyyden kurssi valinnaisena aineena. Kurssin voi valita 8. luokalla, jolloin kurssi on kaksivuotinen tai 9. luokalla yksivuotisena. Talouden ja yrittäjyyden kurssilla tutustutaan yrittäjyyteen ja yritystoimintaan etsimällä vastauksia seuraaviin kysymyksiin: Mitä on yrittäjämäinen asenne ja toiminta, mikä on yrittäjyyden merkitys yhteiskunnassa, miten yritys perustetaan ja miten se toimii sekä millaisia ominaisuuksia yrittäjyyteen tarvitaan. Lisäksi vieraillaan muuramelaisissa yrityksissä ja tehdään yrityksen messuosasto. Paikallisiin yrityksiin tutustutaan myös 9. luokan yhteiskuntaopin tunneilla kummiyritysprojektin muodossa.