Yhteiskuntaoppi

Yhteiskuntaoppi

Pakolliset opinnot

Yh1 Suomalainen yhteiskunta (2op)

Opintojakso perehdyttää opiskelijan valtiollisiin ja yhteiskunnallisiin järjestelmiin ja niissä vaikuttamiseen. Keskeisiä asioita ovat demokratia, yhteiskunnan perusrakenteiden kehitys, valta ja vaikuttaminen aktiivista ja osallistuvaa kansalaisuutta korostaen. Opintojakso arvioidaan numeroin (4-10)

MAA9 &YH2 Talous hallussa (1+2 op)
Taloustietoon ja talousmatematiikkaan pohjautuva opintojakso kehittää opiskelijan matemaattisia valmiuksia oman taloutensa suunnitteluun ja vahvistaa laskennallista pohjaa taloustiedon opiskeluun. Opintojaksolla tutustutaan lukujonoihin ja koronlaskentaan sekä niiden soveltamiseen taloudessa. Opitaan sovittamaan erilaisia matemaattisia malleja talouden eri tilanteisiin ja ymmärtämään niiden rajoitukset. Opintojakson tavoite on, että opiskelija oppii ymmärtämään talouden toimintaperiaatteita ja ajankohtaista talouspoliittista keskustelua. Opintojaksossa käsitellään mikro- ja makrotalouden kysymyksiä kotitalouksien, yritysten ja julkisen talouden näkökulmista. Opintojaksossa perehdytään talouden ja politiikan kytköksiin sekä työnteon ja yrittämisen merkitykseen hyvinvointivaltion rahoittamisessa. Lisäksi tarkastellaan talouden ja ympäristön suhdetta kestävän kehityksen näkökulmasta.
Opintojakso arvioidaan numeroin (4-10)

MAB6&7&YH2 Talous hallussa (1+1+2 op)
Taloustietoon ja talousmatematiikkaan pohjautuva opintojaksokehittää opiskelijan matemaattisia valmiuksia oman taloutensa suunnitteluun ja vahvistaa laskennallista pohjaa taloustiedon opiskeluun. Opiskelija ymmärtää talouden toimintaperiaatteita ja ajankohtaista talouspoliittista keskustelua, syventää talousmatematiikan tietoja prosentti- ja korkolaskentaan sekä talletuksiin ja lainoihin, ja oppii soveltamaan lukujonoja talouteen liittyvissä matemaattisissa ongelmissa. Opintojaksossa käsitellään mikro- ja makrotalouden kysymyksiä kotitalouksien, yritysten ja julkisen talouden näkökulmista. Opintojaksossa perehdytään talouden ja politiikan kytköksiin sekä työnteon ja yrittämisen merkitykseen hyvinvointivaltion rahoittamisessa. Lisäksi tarkastellaan talouden ja ympäristön suhdetta kestävän kehityksen näkökulmasta.
Opintojakso arvioidaan numeroin (4-10)

YH3 Suomi, Eurooppa ja muuttuva maailma (2op)
Opintojakso perehdyttää opiskelijaa Suomen ja Euroopan asemaan globalisoituvassa maailmassa sekä Euroopan taloudelliseen ja poliittiseen yhdentymiseen. Opintojaksossa keskeiset tavoitteet ja sisällöt käsittelevät kansainvälistä ja globaalia yhteistyötä, politiikkaa ja taloutta, kansallista ja kansainvälistä turvallisuutta ja kansalaisen asemaa ja vaikutusmahdollisuuksia Euroopan unionissa ja verkottuneessa maailmassa.
Opintojakso arvioidaan numeroin (4-10)

 

Valtakunnalliset valinnaiset opinnot

YH4 Lakitieto (2op)
Opintojaksossa perehdytään Suomen oikeusjärjestyksen ja oikeuden käytön perusasioihin. Opintojaksossa harjaannutaan oikeudelliseen ajatteluun, tutustutaan tärkeimpiin oikeudellisiin sopimuksiin ja tiedon lähteisiin sekä paneudutaan tavanomaisten oikeusasioiden hoitamiseen. Painopiste on yksilön kannalta keskeisissä oikeudellisissa näkökulmissa. Opintojakso arvioidaan numeroin (4 -10)

Koulukohtaiset valinnaiset opinnot


Yh5 (1op)
Yhteiskuntaopi opintojaksossa kerrataan ja päivitetään kaikkien opiskeltujen yhteiskuntaopin opintojaksojen keskeisiä ilmiöitä, harjoitellaan erilaisia yhteiskuntaopin ylioppilaskokeiden tehtävätyyppejä ja valmistaudutaan ylioppilaskokeeseen. Jokaisesta opintojaksosta valitaan kerrattaviksi keskeisimpiä asioita ja aiheita, joita opiskelijat ovat kokeneet vaikeiksi. Tavoite on, että opiskelijat pystyvät harjoittelemaan yhteiskuntaopin käsitteistöä, erilaisten dokumenttien tulkintaa ja soveltamaan tietoa hyvän koevastauksen rakentamiseksi. Opintojakso arvioidaan suoritusmerkinnällä S (suoritettu) tai H (hylätty)

Yh6 TAT sijoittajakouluopintojakso (2op)

Opintojaksolla tutustutaan osakesäästämisen ja sijoittamisen perusteisiin. Opintojakso kestää 2 vuotta ja se koostuu kuukausittaisista tapaamisista, joissa tarkastellaan erilaisia talouden ilmiöitä sijoittamisen näkökulmasta ja harjoitellaan taloustaitoja. Opintojakson aikana tehdään vierailuja valtakunnallisiin tapahtumiin ja alan yrityksiin. Opintojakso arvioidaan suoritusmerkinnällä S (suoritettu) tai H (hylätty)