MODUKSET eli verbin tapaluokat

Modukset eli tapaluokat - harjoituksia

 
Verbit taipuvat persoonamuodoissa, aikamuodoissa ja moduksissa. 

Persoonamuoto ilmaisee tekijän: nauraisin (persoona on y.1.p. eli minä)

Aikamuoto ilmaisee tekemisen ajan: nauraisin (tapahtuu tänään tai huomenna, aikamuoto on preesens). 

Modus taas ilmaisee sen, kuinka totena, mahdollisena, epävarmana tai toivottavana puhuja pitää jotakin asiaa. Modusta sanotaan tapaluokaksi, koska sillä ilmaistaa tekemisen tapaa.
 


MODUKSIA ON NELJÄ:

INDIKATIIVI    nauran

Indikatiivi on kaikkein yleisin modus. Indikatiivin avulla todetaan asioita eikä siihen liity mitään erityistä tapaa. Indikatiivilla on kaikki aikamuodot ja kaikki persoonat.


KONDITIONAALI (-isi-tunnus)  nauraisin

Konditionaalin tunnus on -isi- ja se ilmaisee ehdollista tekemistä tai toivottavaa tekemistä. Se esiintyy usein jos-lauseissa (Veisin sinut ulos, jos uskaltaisin.) Konditionaalin aikamuodot ovat preesens (nauraisin) ja menneessä ajassa perfekti (olisin nauranut)

 


IMPERATIIVI käskee  naura!

Imperatiivilla on aikamuotona vain preesens ja persoonista puuttuu y.1.p (minä). Yleensä käsketään sinua tai teitä eli 2.persoonia. Muut muodot ovat harvinaisempia. 


POTENTIAALI on epävarma  nauranen

Potentiaali on suomen kielen harvinaisin modus ja sitä käytetäänkin puhekielessä harvoin, jos koskaan. Kirjakielessä muoto toki elää vielä.
Yleensä epävarmuutta ilmaistaan käyttämällä verbistä tavallista indikatiivimuotoa ja lisäksi jotain epävarmuutta ilmaisevaa adverbia: Nauran ehkä tälle huomenna = Nauranen tälle huomenna. 


HARJOITUKSIA
Harjoittele moduksia seuraavien tehtävien avulla. (Linkit Oulun Norssin sivuille.)