Yleistiedote koulun asioista

Yhdessä innostuen oppivaksi yhteisöksi


Hyvä huoltaja ja oppilas,

tässä tiedotteessa on asiaa koulumme käytänteistä, vakuutuksista, opetuksesta, koulukiusaamisesta, päivän rytmittymisestä jne. 

Pääsääntöinen tiedotuskanavamme on Wilma.

Päivitämme koulun kotisivuja ahkerasti, joten osoitteesta

https://peda.net/mantsala/kirkonkylän-koulu löytyy lisää ajankohtaista tietoa.

 

KIRKONKYLÄN KOULUN TOIMINTA-AJATUS

Koulumme on turvallinen paikka saada laadukasta perusopetusta ja kasvaa toiset huomioonottavaksi, vastuuntuntoiseksi ja oppimisen ilosta nauttivaksi oppijaksi.

Tähän pääsemme yhteisöllisillä toimintatavoilla ja yhteistyöllä huoltajien ja muiden sidosryhmien kanssa.



KIRKONKYLÄN KOULUN ARVOPOHJA

Oppilas on tärkein.

Työmme tuloksena syntyy oppimista, onnistumista ja innostumista. Kirkonkylän koulussa kehitämme ja käytämme monipuolisia oppimis- ja opetusmenetelmiä.

Oppimista, onnistumista ja innostumista tuemme monipuolisilla arviointimenetelmillä ja kannustavalla palautteella. Keskeistä on oppimaan oppiminen ja halu oppia.

Teemme työmme uudistuen, luovasti, rohkeasti ja sinnikkäästi. Uskallamme tehdä virheitä, niistä oppien.

Kirkonkylän koulussa näkyy yhdessä tekemisen ja oppimisen ilo. Yhteistyö on voimavaramme ja jaamme koulussa olevaa osaamista kaikkien hyödyksi ja iloksi.

Kirkonkylän koululla välitämme toisistamme ja toimimme hyvien tapojen mukaisesti. Luomme yhdessä kannustavan ja turvallisen ilmapiirin, jossa hyväksymme erilaisuutta.

Tuemme koteja heidän kasvatustehtävässään. Teemme tiivistä yhteistyötä huoltajien kanssa. Kehitämme koulua yhdessä, osallistaen myös oppilaat ja huoltajat.

Rakennamme yhteistyötä muiden yhteistyökumppaneiden kanssa.

Kansainvälisyyskasvatus ja kestävä kehitys ovat tärkeä osa koulumme kasvatustyötä.

Kirkonkylän koululla opimme, onnistumme ja innostumme yhdessä.

 

Koulupäivät

Koulupäivät alkavat porrastetusti työjärjestyksen mukaisesti. Koulun päätyttyä oppilaan tulee lähteä välittömästi kotiin tai iltapäivähoitoon. Jos oppilas jää läksyparkkiin tai jälki-istuntoon, asiasta ilmoitetaan Wilman kautta. Tukiopetuksen ajankohdasta sovitaan aina etukäteen huoltajien kanssa. Kuljetusoppilaille järjestetään valvonta odotusten ajaksi. Koulu päättyy pääsääntöisesti klo 12.30, klo 13.30 tai klo 14.15. Koulun päättymisajoista tiedottaa opettaja.

Välitunnit

Välitunnit ovat kello  10.00–10.15, 11.00–11.45 ja 12.30–12.45

Kirjasto

Kirkonkylän koululla on oma koulukirjasto. Otamme lahjoituksena vastaan hyväkuntoisia lasten- ja nuorten kirjoja. Luokissa on myös kirjoja, joita oppilaat voivat lukea kouluaikana. Käytämme ahkerasti koulun pihalla joka toinen viikko vierailevaa kirjastoautoa sekä kunnan pääkirjastoa, josta oppilaat lainaavat kirjoja omalla kortilla.

Loman anominen ja poissaolot

Koulu on oppilaan työpaikka. Luokanopettaja voi antaa luvan kolmen päivän poissaoloon koulusta. Pidemmät lomat myöntää rehtori. Loma haetaan kirjallisesti tai Wilman kautta hyvissä ajoin. Huoltajan velvollisuus on valvoa, että annetut tehtävät tulee suoritettua poissaolon aikana.

Huoltajan tulee ilmoittaa opettajalle välittömästi tieto oppilaan tilapäisestä poissaolosta esim. sairauden takia. Koulu seuraa oppilaan poissaoloja ja ilmoittaa luvattomista poissaoloista huoltajalle. Huoltajan on huolehdittava siitä, että oppilaan oppivelvollisuus tulee suoritettua.

Vanhempainillat, tavoite- ja arviointikeskustelut sekä arviointi

Koulu järjestää syksyisin vanhempainillan Kirkonkylän koulun oppilaiden huoltajille. Tämän lisäksi on luokkakohtaisia vanhempainiltoja. Oppimiskeskustelut käydään syyslomaan mennessä kaikkien oppilaiden kanssa. Alkuopetuksen oppilaiden keskusteluihin kutsutaan myös huoltajat.

Arviointikeskustelu kevätlukukaudella käydään yhdessä oppilaan ja huoltajan kanssa kaikilla luokka-asteilla. HOJKS (henkilökohtainen opetuksen järjestämistä koskeva suunnitelma erityisen tuen oppilaille) sekä tehostetun tuen oppilaiden oppimissuunnitelma päivitetään syyslukukauden puolivälissä ja arviointikeskustelu käydään huhti - toukokuussa.

Oppilaat saavat lukuvuoden päättöarvioinnin kevätlukukauden päätteeksi. Lisäksi 6. luokan oppilaat saavat väliarvioinnin viikolla 5. Oppilas saa lukuvuoden aikana opinnoissa edistymisestään formatiivista eli opintojen aikaista arviointia. Formatiivisen arvioinnin avulla oppilas asettaa itselleen välitavoitteita ja saa tietoa edistymisestään. Formatiivisen arvioinnin kautta opettaja saa tietoa opetuksen vaikuttavuudesta ja pystyy suuntaamaan sekä kehittämään opetusta oikeaan suuntaan. 

Wilma-järjestelmä

Wilma on kodin ja koulun väliseen viestitykseen kehitetty internet-pohjainen järjestelmä. Opettaja voi merkitä Wilmaan muun muassa oppilaan poissaoloja, koenumeroita ja merkintöjä opiskelun etenemisestä sekä käyttäytymisestä ja työskentelytaidoista. Kirkonkylän koulussa Wilmaa käyttävät kaikki luokat. Mikäli Wilman käyttö ei ole huoltajille mahdollista, ilmoittakaa siitä viipymättä luokanopettajalle. Suosimme sähköistä tiedottamista taloudellisista ja ekologisista syistä.

Uskonnon opetus

Kirkonkylän koulussa uskonnonopetusta saavat evankelisluterilaiseen, katolilaiseen, islamiin ja ortodoksiseen uskontokuntaan kuuluvat oppilaat. Katolilaisen ja ortodoksisen uskonnon opetus järjestetään Riihenmäen koululla. Uskonnolliseen yhdyskuntaan kuulumattomille oppilaille opetetaan elämänkatsomustietoa (ET). Uskonnolliseen yhdyskuntaan kuulumaton oppilas voi huoltajan pyynnöstä osallistua myös uskonnonopetukseen.

Kouluterveydenhuolto

Kouluterveydenhoitaja tekee lukuvuoden aikana terveystarkastuksen kaikkien luokkien oppilaille. Terveydenhoitaja ottaa tarvittaessa yhteyttä lapsen huoltajaan ja ohjaa lisätutkimuksiin. 

Oppilaat ja huoltajat voivat kääntyä terveydenhoitajan puoleen pienissäkin asioissa.

Huomioikaa, että sairasta tai toipilasta lasta ei saa lähettää kouluun. Yksi kuumeeton päivä on hyvä perussääntö kuumeilun jälkeen.

Kouluterveydenhoitajaan saa yhteyden myös Wilman kautta.

Hammashuolto

Hammashuollosta kutsutaan oppilas joko hammaslääkärin tai suuhygienistin vastaanotolle. Koululla ei ole mahdollisuutta järjestää oppilaille saattajaa / valvontaa hammaslääkärikäyntien ajaksi. Lisäksi koululla järjestetään vuosittain hammastarkastukset 1.-, 3.- ja 5.-luokkien oppilaille.

Kieltenopetus

Kirkonkylän koulussa aloitetaan englannin opiskelu kolmannella ja ruotsin opiskelu kuudennella luokalla. Lisäksi on mahdollista hakeutua opiskelemaan A2-kieltä 4. luokalla. 

Tukiopetus

Tukiopetusta annetaan oppilaalle tilapäisissä oppimisen ongelmakohdissa tai jos oppilas on pitkään poissa koulusta sairauden takia. Opettaja keskustelee oppilaan perheen kanssa tukiopetuksen tarpeesta ja sisällöstä ja tiedottaa tukiopetuksen ajankohdasta. Oppilas ja hänen perheensä sitoutuvat yhdessä sovittuihin tukiopetuksen tavoitteisiin ja aikatauluun. Tukiopetusta annetaan myös ennakoivasti.

Osa-aikainen erityisopetus

Oppilaalla, jolla on lieviä oppimis- tai sopeutumisvaikeuksia, on oikeus saada osa-aikaista erityisopetusta. Laaja-alainen erityisopettaja työskentelee yhteistyössä luokanopettajan kanssa. Osa-aikainen erityisopetus voi olla samanaikaisopetusta tai pienemmälle ryhmälle annettavaa opetusta. Lisää tietoa asiasta saa rehtorilta, apulaisrehtorilta ja laaja-alaiselta erityisopettajalta. 

Iltapäivätoiminta

Kirkonkylän koulussa järjestetään iltapäivätoimintaa koulupäivisin klo 12.45–17.00. Toiminta on maksullista (sisältää välipalan).

Iltapäivätoiminta on tarkoitettu alkuopetuksen oppilaille sekä erityisen tuen oppilaille.

Koulumatkat

Koulu suosittelee vedoten turvallisuusnäkökohtiin, että  1. ja 2.luokan oppilaat eivät tule pyörällä kouluun. Mikäli huoltajat kuitenkin katsovat, että oppilaan taidot toimia liikenteessä ovat riittävät koulumatkapyöräilyyn, lupalapun saa koulusta.

3.-6.– luokkalaiset voivat pyöräillä kouluun. TLL 90§ mukaan polkupyöräilijän on yleensä käytettävä asianmukaista suojakypärää. . Mikäli oppilaan ei tarvitse (huoltajan luvalla) käyttää kypärää pyöräillessään kouluun, tulee siitä ilmoittaa luokanopettajalle.

Suomessa kuolee vuosittain noin 40 ja loukkaantuu vakavasti noin 1000 polkupyöräilijää. Pyöräilijöiden kuolemista jopa 80 prosenttia johtuu päähän kohdistuneen iskun seurauksena syntyneestä aivovammasta. Myös pysyvä invalidisoituminen on usein seurauksena aivojen vammautumisesta.

Koulukuljetus

Koulukuljetuksista päätetään perusopetuslain ja kasvatus- ja sivistyslautakunnan tekemien periaatepäätösten mukaisesti. Kuljetus järjestetään yleensä koko lukuvuodeksi, mutta myös osavuotinen kuljetus on mahdollinen. Koulumatkan pituus Mäntsälän kunta järjestää koulumatkan pituuden
perusteella perusopetuksen oppilaalle ja koulun esiopetuksen oppilaalle kuljetuksen, jos oppilaan koulumatka on lyhintä käyttökelpoista reittiä yli 5
kilometriä.

Kasvatus- ja sivistyslautakunnan päätöksellä kuljetus järjestetään myös, jos

  • esikoululaisen ja 1. - 2. lk. oppilaan koulumatka on lyhintä käyttökelpoista reittiä pitkin yli 3 kilometriä
  • 3. lk. oppilaan koulumatka on lyhintä käyttökelpoista reittiä pitkin yli 4 kilometriä.

Aikatauluista johtuen oppilas voi joutua odottamaan kuljetusta aamulla ja/tai iltapäivällä. Lain mukaan alakoulun oppilaan koulumatka odotusaikoineen voi kestää enintään 2½ tuntia päivässä. Koulukuljetuksiin liittyvissä asioissa voitte olla yhteydessä koulutoimistoon , hakemus- ja päätösasiat 040-3145761, kuljetusjärjestelyt 040-3145280.

Koulukuljetus opas on luettavissa Mäntsälän kunnan kotisivuilla_Varhaiskasvatus ja opetus_koulut ja palvelut_koulumatkat ja koulukuljetukset_koulukuljetusopas

Vaatteiden nimikoiminen

Kouluun unohtuu vaatteita ja jalkineita lukuvuoden aikana huomattava määrä. Lukukauden päätyttyä unohtuneet vaatteet toimitetaan kierrätykseen. Vaatteiden nimikoiminen on helpottaa omistajan löytymistä.

Koululaisten tapaturmavakuutus

Kunta on vakuuttanut koululaiset koulussa tai koulumatkalla sattunen tapaturman varalta Pohjola-yhtiössä. Vakuutus kattaa vamman hoitokulut, aineellisia vahinkoja ei pääsääntöisesti korvata. Jos lapsellenne sattuu kouluaikana tai koulumatkalla tapaturma, koulu laatii vahingosta ilmoituksen ja lähettää sen koulutoimistoon. Asia etenee vakuutusyhtiöön koulutoimiston kautta.

Mikäli teille tulee hoitokuluja,

  • sairaala- tai poliklinikkamaksut pitää maksaa ensin itse
  • vakuutus korvaa oman auton käytöstä. Jos teille on tullut matkakuluja, tehkää niistä matkalasku
  • reseptilääkkeet korvataan, mikäli resepti ja kuitti toimitetaan koulutoimistoon
  • mahdolliset taksikuljetuslaskut maksaa kunta muiden kuljetuslaskujen yhteydessä ja kunta laskuttaa ne vakuutusyhtiöltä. Koulukuljetuksia varten tarvitaan kuljetuksen järjestämisen tarpeesta lääkärintodistus, josta ilmenee aika, jolle kuljetus pitää järjestää
  • kaikki kulutositteet alkuperäisinä tulee toimittaa koulutoimistoon, josta ne toimitetaan keskitetysti vakuutusyhtiö Pohjolaan (Mäntsälän kunta, koulutoimisto, Heikinkuja 4, 04600 Mäntsälä)
  • Muistakaa ilmoittaa tilinumero, johon vakuutusyhtiö korvauksen suorittaa
  • koululaisten silmälasit korvataan koululaisten tapaturmavakuutuksesta, mikäli lasit ovat rikkoutuneet tapaturman yhteydessä opetustilanteessa. Pääsääntöisesti pitää tällöin olla liitteenä myös kouluterveydenhoitajan- tai lääkärintodistus hoitoa vaatineesta ruumiinvammasta.

Oppilaan ohjaus hyvään käytökseen ja hyviin tapoihin

Hyvään käytökseen ja toisen huomioimiseen ohjataan kaikilla oppitunneilla ja koulun yhteisissä tilaisuuksissa. Tapakasvatuksen tavoitteena on omaksua kunnioittava asenne toiseen ihmiseen ja ympäristöön ja oppia arkipäivän tilanteiden sujuva ja kohtelias hallinta. Hyvät tavat ja toisen huomioiminen luovat myönteisen ilmapiirin. Koulu toivoo, että kodeissa painokkaasti ohjataan ja opastetaan lasta asialliseen kielenkäyttöön, toisen huomioimiseen sekä empaattisuuteen. Edellä mainitut asiat lisäävät koulussa viihtymistä ja ehkäisevät koulukiusaamista.

Ohjaamme oppilaita päivittäin mm. seuraavissa asioissa: koulun käytävillä kävellään, päähine otetaan pois päästä sisälle tultaessa, puhelimet pidetään koulupäivän ajan repussa tai taskussa ja oppitunneille tullaan ajoissa. Huonoon käytökseen puututaan järjestelmällisesti ja oppilaita ohjataan ystävälliseen käytökseen esim. oven avaus, kiittäminen ja tippuneen tavaran nostaminen.

Liikkuva koulu

Koulumme on liikkuva koulu. Tavoitteenamme on lisätä liikuntaa ja toiminnallisuutta sekä oppitunneilla että välitunneilla. Lisää tietoa Liikkuvasta koulusta löytyy

http://www.liikkuvakoulu.fi/

Kerhotoiminta

Koulussa järjestetään kerhotoimintaa oppilaille mahdollisuuksien mukaan. Alkavista kerhoista tiedotetaan Wilman kautta.

Oppilaskunta

Jokainen koulun oppilas kuuluu koulun oppilaskuntaan. Oppilaskunnan hallitukseen valitaan jokaiselta luokalta edustaja tammikuun alussa.

Oppilaskunnan hallitustyön tärkein tavoite on osallisuuteen kasvattaminen. Osallisuuteen kasvattamisen tavoitteena on, että lapset kokevat, että heitä kuullaan ja he voivat osaltaan vaikuttaa itselleen tärkeisiin asioihin. 

Oppilaskunnan hallituksen tavoitteena on antaa luokkien edustajille edellytykset kasvaa aktiivisiksi toimijoiksi ja tuleviksi päätöksentekijöiksi. Lisäksi toiminta kehittää luokan yhteisöllistä toimintakulttuuria ja tukee oppilaiden mahdollisuutta osallistua yhteisiä asioita koskevaan keskusteluun.

Oppilaskunnan hallitus järjestää erilaisia koko koulun tapahtumia pitkin lukuvuotta ja osallistuu koulun kehittämiseen ja yhteisten tapahtumien suunnitteluun.

Välituntilainaamo

Välituntilainaamo on oppilaiden käytössä oleva liikuntavälineiden lainauspiste. Lainaamosta löytyy paljon liikunnallista puuhaa kuten palloja, frisbeitä, pomppukeppejä, hyppynaruja, hiekkaleluja ym.

Lainaamo on auki päivittäin pitkällä välitunnilla. Sen toiminnasta vastaa oppilaskunta, käytännössä 3.-6.-luokat vuorollaan.

Kummitoiminta

Kummitoiminta alkaa koulussamme heti ensimmäiseltä luokalta lähtien, kun koulutulokas saa kummioppilaan viidenneltä luokalta. Näin kummitoiminta jatkuu kaksi seuraavaa lukuvuotta, eli koulutulokkaan alkuopetusajan, jonka jälkeen hän kukittaa oman kumminsa tämän siirtyessä yläasteelle.

Kummioppilastoiminnasta tehdään lukuvuosittain toimintasuunnitelma, jossa yhteistä tekemistä suunnitellaan ja aikataulutetaan koko lukuvuoden ajaksi.

Kummit auttavat ekaluokkalaisia tutustumaan kouluun ja uusiin kavereihin

Kummitoiminta tavoitteena on:

  • edistää oppilaiden turvallista koulun aloitusta
  • lisätä oppilaiden osallisuutta, yhteisöllisyyttä ja kouluviihtyvyyttä
  • ehkäistä kiusaamista ja yksinäisyyttä

Vanhempainyhdistys

Kirkonkylän koulussa toimii vanhempainyhdistys.

Kaikki huoltajat ovat tervetulleita vanhempainyhdistyksen toimintaan. Koulu nimeää oman edustajansa vanhempainyhdistykseen syksyisin. Vanhempainyhdistys toimii linkkinä vanhempien ja koulun välillä, välittää vanhempien toiveita koululle sekä kuulee koulun toiveita. Vanhempainyhdistys kerää varoja ja järjestää monipuolista toimintaa oppilaille lukuvuoden aikana ja tekee aktiivisesti yhteistyötä opettajien kanssa.

Koulukiusaaminen

Koulumme on KiVa-koulu eli mukana opetushallituksen rahoittamassa kiusaamista vastustavassa hankkeessa. Lisätietoja http://www.kivakoulu.fi

Kirkonkylän koulussa puututaan aina ankarasti koulukiusaamiseen. Jokaisella koulussa opiskelevalla ja työskentelevällä henkilöllä on ehdoton oikeus ruumiilliseen koskemattomuuteen. Myös henkinen väkivalta, alistaminen ja nimittely on kiellettyä. Koulukiusaaminen on eri asia kuin yksittäinen väkivallan teko. Koulukiusaamisen tunnusmerkkejä on jatkuva ja toistuva, yhteen henkilöön kohdistuvaa henkinen ja/tai fyysinen väkivalta yhden tai useamman oppilaan taholta. Koulukiusaaminen on usein ryhmäilmiö, jossa kiusaajaa vahvistaa joukko muita oppilaita ja kiusattu on yksin.

Koulukiusaamisesta puhutaan säännöllisin väliajoin kaikissa luokissa. Oppilaita muistutetaan siitä, että koemme asiat eri tavoin. Toiselle riehakkaampi leikki on jo kiusaamista. Koulussa on yhteisiä tapahtumia, jotka luovat yhteishenkeä. Yhteistyötä (esim. kummioppilastoiminta) tehdään mahdollisuuksien mukaan yli luokkarajojen, sillä eri-ikäisten toimiminen yhdessä ja tutustuminen toisiinsa ehkäisee kiusaamista.
Koulussa kiinnitetään huomiota positiivisiin käyttäytymismalleihin ja – tilanteisiin sekä harjoitellaan sosiaalisia taitoja. Kaikki koulun aikuiset puuttuvat havaitsemiinsa konfliktitilainteisiin. Oppilaita kannustetaan ja rohkaistaan kertomaan tunteistaan ja selvittämään asiat puhumalla. Koulussa painotetaan myös tapakasvatusta. Koulukiusaamista pyritään ennaltaehkäisemään myös riittävällä välituntivalvonnalla. Valvojilla on valvontaliivit ja heitä on aina vähintään kaksi.

Koulussa on avoin kasvatuskulttuuri. Asioihin puututaan, ne selvitetään ja tilannetta seurataan. Asioista puhutaan avoimesti kaikkien asianosaisten kanssa

Kiusaamistapausten selvittäminen ja seuranta:

Kirkonkylän koulun henkilökunnan jäsen

  • puhuttelee sekä kiusaajan/t että kiusatun/t ja mahdolliset todistajat
  • kirjaa ylös esitetyt asiat ja ilmoittaa tiedot rehtorille ja tarvittaessa koulun Kiva-tiimille
  • rankaisee kiusaajan/t (jälki-istunto, rehtorin kirjallinen varotus ym.)
  • on yhteydessä sekä kiusaajan/kiusaajien että kiusatun/kiusattujen koteihin joko puhelimitse tai kirjallisesti, seuraa opiskelu- ja välituntitilanteita tarkkaan ja jos kiusaaminen jatkuu, kutsuu kiusaajan/kiusaajat ja hänen/heidän vanhempansa sekä kiusatun/t vanhempineen koululle selvittämään asiaa.
  • kehottaa tarvittaessa vanhempia ottamaan yhteyttä lapsia hoitaviin asiantuntijoihin.
  • sovitaan seurantajakson pituus ja tapaamisajankohdat

Vakavat kiusaamistapaukset ja pahoinpitelyt ilmoitetaan Mäntsälän poliisille. Ennen ilmoitusta otetaan yhteys kotiin, jotta vanhemmat voivat osallistua kuulusteluun. Jos kiusaaminen kaikesta huolimatta jatkuu, kiusaaja erotetaan määräajaksi koulusta. Kiusaajan palatessa takaisin kouluun hänet mahdollisesti siirretään toiseen luokkaan tai kouluun kiusatun/ kiusattujen suojelemiseksi.

Kodin ehdoton kielteinen suhtautuminen koulukiusaamiseen on ensiarvoisen tärkeää. Lapsi oppii aikuisen antamasta mallista ja esimerkistä. Kun koti ja koulu ovat samassa linjassa, lapsen on helpompi muuttaa käytöstään empaattisempaan ja toiset huomioon ottavaan suuntaan. Koska koulukiusaaminen on ryhmäilmiö, on tärkeää tiedostaa, että kuka tahansa voi jopa tietämättään vahvistaa kiusaajan toimintaa. Oppilaita tuleekin rohkaista ja kannustaa kertomaan havainnoistaan ja aikuisten tehtävänä on tehdä rajat selväksi ja tukea kiusattua.

Opiskeluhuolto

Opiskeluhuoltotyö jakautuu kahteen osaan; yhteisölliseen opiskeluhuoltoon ja yksilökohtaiseen opiskeluhuoltoon.

Opiskeluhuollolla tarkoitetaan oppilaan hyvän oppimisen, hyvän psyykkisen ja fyysisen terveyden sekä sosiaalisen hyvinvoinnin edistämistä ja ylläpitämistä sekä niiden edellytyksiä lisäävää toimintaa koulussa. Opiskeluhuoltoa toteutetaan ensisijaisesti ennaltaehkäisevänä koko oppilaitosyhteisöä tukevana yhteisöllisenä opiskeluhuoltona, mutta myös yksilökohtaisesti. Yksilökohtaisen opiskeluhuollon avulla tuetaan oppimista sekä tunnistetaan, lievennetään ja ehkäistään mahdollisimman varhain oppimisen esteitä, oppimisvaikeuksia ja opiskeluun liittyviä muita ongelmia.

Luokanopettaja, erityisluokanopettaja, oppilas tai huoltaja voi niin halutessaan ottaa yhteyttä monialaisen työryhmän jäseniin. Monialaisen työryhmän jäseniä ovat koulukuraattori, laaja-alainen erityisopettaja, terveydenhoitaja sekä rehtori. Oppilasasiat käsitellään aina luottamuksellisesti.

Yhteisöllisiä oppilashuoltoasioita hoidetaan koulukohtaisessa yhteisöllisessä opiskeluhuoltoryhmässämme (yohr).

Yhteisöllinen oppilashuoltotyö käynnistyy syksyllä luokkapalavereilla, joissa ohr:ssä keskustellaan luokanopettajan (ja mahdollisesti luokassa toimivan avustajan) kanssa luokan ilmapiiristä, luokan aktiivisuudesta, opiskelutaidoista, kiusaamisesta ja tuen tarpeista. Tuolloin ei siis puhuta yksittäisten oppilaiden asioista vaan kartoitetaan ainoastaan luokan kokonaistilannetta.

Mikäli huoltajalla on huolia, toiveita, ehdotuksia oman lapsensa luokan kokonaistilanteesta, koulu toivoo yhteydenottoa asiasta luokanopettajaan tai yohr-jäseneen. Yhteisöllisen opiskeluhuoltotyön tärkeät sidosryhmät (ruokahuollon, vanhempainyhdistyksen ja oppilaskunnan hallituksen edustaja) kutsutaan vuosittain laaja-alaiseen opiskeluhuollon tapaamiseen, jossa yhdessä pohditaan keinoja koulun ilmapiirin, turvallisuuden ja viihtyvyyden kehittämiseen.

Koulukuraattori

oppilaiden kuin koko kouluyhteisön hyvinvoinnin tukemista. Koulukuraattori toimii yhteistyössä oppilaiden, perheiden ja koulun henkilökunnan kanssa. Kuraattori tekee koulussa yksilöllisen oppilas- ja opiskeluhuollon lisäksi lain edellyttämää yhteisöllistä ja ennaltaehkäisevää työtä. Koulukuraattorilta saa apua, kun lapsella tai nuorella on pulmia koulunkäynnissä, kaverisuhteissa tai hänen elämässään tapahtuu koulunkäyntiin vaikuttavia muutoksia.

Oppilaana voit ottaa yhteyttä koulukuraattoriin, jos sinulla on mielessäsi asioita, jotka painavat sinua ja joista haluaisit keskustella. Nämä asiat ovat esimerkiksi: huolet omassa Koulukuraattori on koulussa toimiva sosiaalityön ammattilainen, jonka työ on niin yksittäisten elämässä, koulunkäyntivaikeudet, kiusaaminen tai kavereihin liittyvät asiat.

Vanhempana voit ottaa yhteyttä koulukuraattoriin, jos sinulla on huoli lapsesi tai perheesi tilanteesta.

Koulukuraattorityö on luottamuksellista ja sitä ohjaavat salassapitosäännökset. Koulukuraattoria voi lähestyä puhelimitse (040 314 5667), Wilman kautta tai sähköpostilla.

Kouluruokailu

Oppilaille tarjottava kouluateria on monipuolinen ja täyttää näin osan päivän ravinnontarpeesta. Kouluruokailussa huomioidaan myös erityis- ja kasvisruokavaliot.

Kouluruokailussa toteutetaan terveys-, ravitsemus- ja tapakasvatuksen tavoitteita.

Opettajat ja avustajat ohjaavat oppilaita lautasmallin käyttöön, ymmärtämään monipuolisen ravinnon merkityksen terveyden kannalta, maistamaan eri ruokia ja kehittämään ruokailutottumuksiaan, käyttämään ruokailuvälineitä, käyttäytymään asiallisesti ja kohteliaasti sekä ottamaan muut oppilaat huomioon ruokailutilanteessa. Kouluruokailu on rytmitetty siten, että kaikilla oppilailla on mahdollisuus syödä kiireettömästi.

Liitteet:

Yleistiedote koulun asioista lv 2019-2020

Peda.net käyttää vain välttämättömiä evästeitä istunnon ylläpitämiseen ja anonyymiin tekniseen tilastointiin. Peda.net ei koskaan käytä evästeitä markkinointiin tai kerää yksilöityjä tilastoja. Lisää tietoa evästeistä