Ympäristöopin tehtävä

Ympäristöoppi on biologian, maantiedon, fysiikan, kemian ja terveystiedon tiedonaloista koostuva oppiaine, mihin sisältyy kestävä kehitys. Tavoitteena on herättää ja syventää oppilaiden kiinnostusta ympäristöopin eri tiedonaloja kohtaan. Tämä monialainen perusta edellyttää, että oppilaat harjaantuvat käsittelemään, tuottamaan, esittämään ja arvioimaan tietoa erilaisissa tilanteissa. Keskeisenä tehtävänä on ohjata oppilasta ymmärtämään ihmisten tekemien valintojen vaikutuksia ympäristölle. Ympäristöopissa oppilaat nähdään osana ympäristöä, jossa he elävät. Lähtökohtana on luonnon kunnioittaminen ja ihmisoikeuksien mukainen arvokas elämä.

Opetuksen tehtävänä on herättää ja syventää oppilaiden kiinnostusta eri tiedonaloja kohtaan. Biologian kannalta keskeistä on oppia tuntemaan ja ymmärtämään luonnonympäristöä, ihmistä, elämää ja sen kehittymistä maapallolla. Maantiedossa keskeistä on tutkia omaa lähiympäristöä sekä ymmärtää maapallon erilaisia alueita, niiden ilmiöitä ja alueilla asuvien ihmisten elämää. Fysiikan kannalta keskeistä on luonnon perusrakenteiden ja ilmiöiden ymmärtäminen. Kemian kannalta on tärkeää havaita erilaisia aineita ympärillämme sekä tutkia, kuvailla ja selittää niiden ominaisuuksia, rakenteita ja niissä tapahtuvia muutoksia. Terveystiedossa keskeistä on edistää terveyttä, hyvinvointia ja turvallisuutta tukevaa osaamista sekä oppia ymmärtämään näihin liittyviä tekijöitä.

Vuosiluokilla 3-6 opetus voidaan jäsentää kokonaisuuksiksi, joissa tarkastellaan oppilaiden omaa ympäristöä ja viritetään kiinnostusta ympäristön ilmiöitä kohtaan. Ongelmanratkaisu- ja tutkimustehtävien avulla syvennetään kiinnostusta ympäristön ilmiöitä kohtaan. Vuosiluokkakokonaisuuden loppupuolella pohditaan myös eri tiedonalojen ominaispiirteitä.

Kommentit

Kirjaudu sisään lisätäksesi tähän kommentin