LUKU 4 Yhtenäisen perusopetuksen toimintakulttuuri

4.5 Paikallisesti päätettävät asiat


4.1 TOIMINTAKULTTUURIN MERKITYS JA KEHITTÄMINEN

Luumäellä opetussuunnitelmat laaditaan jatkumona esiopetuksesta toiselle asteelle. Nivelvaiheet kuvataan opetussuunnitelman vuosiluokkakohtaisissa osioissa.

Kouluissa on oppilaskunnat, jotka ovat mukana koulun toiminnan suunnittelussa. Oppilaat osallistetaan toimintakulttuurin kehittämiseen mm. tukioppilastoiminnan ja muiden vastuutehtävien hoitamiseen. Oppilaat vastaavat kyselyihin koskien koulun toiminnan kehittämistä ja kouluviihtyvyyttä. Kaikessa toiminnassa korostetaan oppilaiden osallisuutta.

Huoltajat osallistetaan koulun toimintakulttuurin kehittämiseen mm. vanhempainyhdistysten, erilaisten tapahtumien ja tilaisuuksien toiminnan kautta. Näiden lisäksi huoltajat arvioivat koulun toimintakulttuuria toteutettavien kyselyjen avulla.

Koulut tekevät yhteistyötä mm. varhaiskasvatuksen, esiopetuksen, toisen asteen oppilaitosten, nuorisotoimen, seurakunnan, kulttuuritoimen, hyvinvointialueen sekä erilaisten yritysten ja yhteisöjen kanssa.

Koulut arvioivat toimintakulttuurin kehittämisen periaatteiden toteutumista lukuvuosisuunnitelmassa tehtävän arvioinnin yhteydessä.

OPETUKSEN EHEYTTÄMINEN JA MONIALAISET OPPIMISKOKONAISUUDET

Koulut suunnittelevat ja toteuttavat vähintään yhden monialaisen oppimiskokonaisuuden lukuvuodessa. Monialaisen oppimiskokonaisuuden kesto vastaa tuntimäärältään vähintään oppilaiden yhden kouluviikon tuntimäärää.

Oppilaat ovat mukana monialaisten oppimiskokonaisuuksien suunnittelussa ikätasonsa mukaisesti. Monialaisissa oppimiskokonaisuuksissa huolehditaan siitä, että kokonaisuuksissa osoitetut työskentelytaidot ja muu osaaminen otetaan huomioon jollakin tapaa mukana olevien oppiaineiden arvioinnissa.

Toteutettavat monialaiset oppimiskokonaisuudet kirjataan lukuvuosisuunnitelmissa. Lukuvuosisuunnitelmissa kuvataan oppimiskokonaisuuden tavoitteet, sisällöt, mitkä oppiaineet ovat mukana, miten oppilaita osallistettu suunnitteluun ja miten oppimiskokonaisuuksia arvioidaan ja miten arviointi huomioidaan kyseisen oppiaineen arvioinnissa. Tulokset tai mittarit, joita käytetään arvioinnissa, antavat tietoa ja ohjaavat jatkoa.