Kemia

Yleistä kemian opiskelusta

Kemiaa opiskellaan yläkoulussa seuraavasti:

7.luokka: kevät/syksy  2t/vko
8.luokka: kevät/syksy  2t/vko
- lisäksi voita valita Kokeellinen kemia lyhyt valinnaiskurssin; syksy/kevä 2t/vko

9.luokka: kevät/syksy  2t/vko


Tavoitteet


Kemian opetuksen tehtävänä on tukea oppilaiden luonnontieteellisen ajattelun sekä maailmankuvan kehittymistä.

Opetuksen lähtökohtana on elinympäristöön liittyvien aineiden ja ilmiöiden havainnointi sekä tutkiminen. Tutkimusten tekemisellä on oleellinen merkitys kemian käsitteiden sisäistämisessä, tutkimisen taitojen oppimisessa sekä luonnontieteiden luonteen hahmottamisessa. Tutkimusten tekeminen kehittää työskentelyn ja yhteistyön taitoja, luovaa ja kriittistä ajattelua sekä innostaa oppilaita kemian opiskeluun. Kemian opetuksen tarkoituksena on myös tukea oppilaiden valmiuksia tehdä valintoja omassa arjessa sekä käyttää sen tietoja ja taitoja elämän eri tilanteissa. 

Kemian opetus ohjaa oppilaita hahmottamaan kemian osaamisen merkitystä myös kestävän tulevaisuuden rakentamisessa ja turvaamisessa. Opetuksessa tarkastellaan myös kemian osaamisen merkitystä jatko-opinnoissa ja työelämässä. Yhdenvertaisuutta ja tasa-arvoa edistetään tarjoamalla oppilaille mahdollisuuksia tutustua monipuolisesti ammatteihin, joissa tarvitaan kemian osaamista.

Työtavat

Monipuolisilla työtavoilla ja oppimisympäristöillä tuetaan kemian tavoitteiden saavuttamista.

Tutkimuksellinen lähestymistapa tukee käsitteiden rakentumista ja tutkimisen taitojen oppimista. Painotamme kokeellista työskentelyä, sillä se harjaannuttaa oppilaita suunnittelemaan, toteuttamaan tutkimuksia sekä arvioimiaan kriittisesti saamiaan tuloksia. Onnistunut työskentely sisältää oppilaiden omaa osallisuutta sekä kykyä työskennellä pienessä ryhmässä. Kokeellisessa työskentelyssä noudatetaan kemikaali- ja jätelainsäädäntöä sekä työturvallisuuslainsäädäntöä ja erityisesti nuoria työntekijöitä koskevia rajoituksia.

Oppimisympäristöissä käytetään tieto- ja viestintäteknologiaa luontevalla tavalla. Tietopohjaa syvennetään harjoittelemalla kemian käsitteitä ja liittämään niitä oppilaan omaan arkeen mahdollisimman paljon. Opiskelussa harjoitellaan omien hypoteesien laatimista, omien tulosten arviointia sekä niiden esittämistä.

Koulun tilojen lisäksi kemian opiskelussa hyödynnetään lähiympäristöä tutkimuksen tekoon sekä tiedon kartoittamiseen. Paikallisten yritysten sekä muiden alan asiantuntijoiden kanssa tehdään yhteistyötä, jotta oppilaille muodostuu selkeä kuva kemian alan eri mahdollisuuksista tieteen tekijänä sekä mahdollisena työllistäjänä.


Arviointi

 Arviointi perustuu monimuotoisten tuotosten lisäksi työskentelyn havainnointiin.

Tuotosten sisällön lisäksi arvioidaan opiskeluprosessia ja työn eri vaiheita kuten kysymysten muodostamista, aiheen rajaamista, tiedonhakua, näkökulmien perustelemista, käsitteiden käyttöä, ilmaisun selkeyttä ja työn loppuun saattamista.

Oppilaiden itsearviointia ja vertaispalautetta sekä opettajan ja oppilaiden välisiä keskusteluja voidaan käyttää arvioinnin tukena.