FÖRSKOLEUNDERVISNING 1. Grunderna för läroplanen och den lokala läroplanen

1.    Grunderna för läroplanen och den lokala läroplanen

1.1 Grunderna för förskoleundervisningens läroplan

Grunderna för förskoleundervisningens läroplan är en nationell föreskrift utfärdad av Utbildningsstyrelsen enligt lagen om grundläggande utbildning[1], utifrån vilken den lokala läroplanen för förskoleundervisningen ska utarbetas och förskoleundervisningen genomföras. Beredningen av läroplansgrunderna regleras främst av lagen och förordningen om grundläggande utbildning och av statsrådets förordning som fastställer målen för förskoleundervisningen[2].

Syftet med grunderna för förskoleundervisningens läroplan är att främja att en högklassig och enhetlig förskoleundervisning förverkligas i hela landet. Utgångspunkt för revideringen av grunderna är de utmaningar som förändringarna i barnens uppväxtmiljö och förskolans verksamhetsmiljö ställer i dag och i framtiden. Grunderna har beretts i brett samarbete utgående från de senaste resultaten från forskning och utvecklingsarbete.

I grunderna för läroplanen fastställs målen och det centrala innehållet i förskoleundervisningen, samarbetet mellan vårdnadshavarna och förskolan samt principerna för elevvård och målen för den elevvård som hör till undervisningsväsendet[3]. Förskoleundervisningen är en helhet som omfattar undervisning och fostran, där målen inom olika delområden är relaterade till varandra och formar grunden för verksamhetskulturen. Grunderna för förskoleundervisningens läroplan innehåller därför också texter som klargör målen för förskoleundervisningen.

Grunderna för förskoleundervisningens läroplan innehåller hänvisningar till lagstiftningen. Syftet med hänvisningarna är att förtydliga sambandet mellan läroplansgrunderna och lagstiftningen. Avvikande från lagarna som reglerar förskoleundervisningen används i grunderna för förskoleundervisningens läroplan benämningen barn i stället för elev, stöd för växande och lärande i stället för stöd för lärande och skolgång, och elevvård i stället för termen elevhälsa som används i lagen om elev- och studerandevård.

1.2 Den lokala läroplanen och utvecklandet av den

Anordnaren av förskoleundervisning ansvarar för att utarbeta en lokal läroplan för förskoleundervisningen och för att utveckla den.[4] I den lokala läroplanen bestäms utifrån de nationella grunderna för förskoleundervisningen om det fostrande arbetet, undervisningen, elevvården, samarbetet med vårdnadshavarna samt om den övriga verksamheten och dess genomförande. Läroplanen ska utarbetas så att den beskriver, styr och stödjer anordnandet av förskoleundervisningen vid alla förskoleenheter. Vid uppgörandet av den lokala läroplanen ska anordnaren av förskoleundervisning beakta de lokala särdragen och barnens behov samt resultat från utvärderingar och utvecklingsarbete som gäller förskoleundervisningen.

Läroplanen ska också utarbetas med hänsyn till övriga lokala planer, såsom

  • eventuell plan för småbarnspedagogik
  • läroplanen för undervisning som förbereder för den grundläggande utbildningen
  • läroplanen för den grundläggande utbildningen
  • eventuell plan för morgon- och eftermiddagsverksamhet inom den grundläggande utbildningen
  • välfärdsplan för barn och unga enligt barnskyddslagen[5]
  • plan för likabehandling enligt lagen om likabehandling[6]
  • eventuell plan för hållbar utveckling eller kulturfostran samt övriga planer och beslut som anordnaren av förskoleundervisning gjort angående utbildning, barn och familjer.

Anordnaren av förskoleundervisning ska godkänna läroplanen separat för förskoleundervisning på svenska, finska och samiska och vid behov för förskoleundervisning på något annat språk[7]. Den lokala läroplanen kan utarbetas gemensamt för alla förskoleenheter eller så att planen innehåller gemensamma delar och enhetsspecifika delar på det sätt som anordnaren av förskoleundervisning beslutar. Flera anordnare av förskoleundervisning kan också komma överens om att utarbeta, utvärdera och utveckla läroplanen tillsammans. Anordnaren av förskoleundervisning ska dessutom utgående från läroplanen sammanställa en årlig plan och på förhand underrätta vårdnadshavarna om centrala frågor som bestäms i den.[8]. I planen preciseras hur den lokala läroplanen förverkligas vid varje förskoleenhet under det aktuella året.

Anordnaren av förskoleundervisning ska se till att förskolepersonalen och vårdnadshavarna har möjlighet att delta i utarbetandet och utvecklandet av läroplanen Också barnens synpunkter ska beaktas och användas i utvecklingsarbetet [9]. Särskild vikt läggs vid att skapa metoder för samarbete så att både barnen och vårdnadshavarna kan delta och påverka på ett meningsfullt sätt. Enligt lagen om grundläggande utbildning ska förskoleundervisningens läroplan utarbetas i samarbete med de myndigheter som sköter uppgifter inom kommunens social- och hälsovård[10]. För att trygga en enhetlig lärstig för barnen är det viktigt att personalen inom den övriga småbarnspedagogiken och den grundläggande utbildningen ges möjlighet att bekanta sig med och delta i utarbetandet och utvecklandet av förskoleundervisningens läroplan.

Enligt lagen om grundläggande utbildning har ett barn som deltar i förskoleundervisning rätt att varje dag i förskolan få undervisning enligt läroplanen samt sådan handledning och sådant stöd som förutsätts för en gynnsam utveckling och inlärning[11]. För att trygga denna rätt ska alla som arbetar med barnet i förskolan följa den läroplan som anordnaren av förskoleundervisning fastställt och andra normer som reglerar arbetet. Också de individuella planer som anknyter till stöd för barnets växande och lärande[12] ska utarbetas utgående från den gemensamma läroplanen.

Anordnaren av förskoleundervisning har som uppdrag att utvärdera sin förskoleundervisning och dess effekt och delta i extern utvärdering av sin verksamhet. Syftet med utvärderingen är att utveckla kvaliteten på förskoleundervisningen och förbättra förutsättningarna för barnens lärande[13]. Uppföljning och utvärdering av den lokala läroplanen och den årliga plan som preciserar läroplanen är en del av utvärderingsuppdraget och utvecklingsarbetet. Utöver den information som anordnaren av förskoleundervisning och förskoleenheterna ger kan även resultaten av nationella utvärderingar och utvecklingsprojekt användas vid utvärderingen av förskoleundervisningen. En konstruktiv och öppen självvärdering främjas av samarbete med andra aktörer.

Ändringar i läroplansgrunderna förutsätter att motsvarande ändringar görs i den lokala läroplanen och omsätts i praktiken. Anordnaren av förskoleundervisning kan också granska sin läroplan och förbättra dess kvalitet och ändamålsenlighet utifrån lokala behov och genom att utnyttja resultaten från utvecklingsarbetet.


LOJO
Lohjalla 2016

Esiopetuksen perusteet ja perusopetuksen lainsäädäntö ohjaavat paikallisen esiopetuksen suunnitelman laadintaa. Tavoitteena on varmistaa tasa-arvoinen, laadukas esiopetus osana oppimisen polkua 6-vuotiaille lapsille. Lisäksi esiopetukseen ovat oikeutettuja pidennetyn oppivelvollisuuden piirissä olevat 5-vuotiaat sekä perusopetuksessa vuotta säädettyä myöhemmin aloittavat 7-vuotiaat.

Paikallinen esiopetuksen suunnitelma luo yhteisen perustan yksiköiden toimintasuunnitelmien laatimiseen ja suunnan päivittäiseen esiopetuksen toteuttamiseen. Paikallinen suunnitelma liittää esiopetuksen toiminnan kunnan monialaiseen toimintaan lasten ja nuorten hyvinvoinnin ja oppimisen edistämiseksi ja on kaikille esiopetuksen yksiköille velvoittava. Laadinnassa tärkeitä näkökohtia paikallisella tasolla ovat kaksikielisyys, kasvun ja oppimisen jatkumon turvaaminen sekä mahdolliset muutokset palveluverkossa esiopetuksen järjestämisessä.

Esiopetuksen opetussuunnitelma laaditaan suomen- ja ruotsinkielisenä jatkumona varhaiskasvatuksesta esiopetukseen ja esiopetuksesta perusopetukseen. Esiopetuksen opetussuunnitelma liittää esiopetuksen toiminnan kunnan muuhun toimintaan lasten ja nuorten suotuisan kasvun, hyvinvoinnin ja oppimisen edistämiseksi. Esiopetuksen tehtävä varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen sillanrakentajana vaatii tiivistä yhteistyötä sekä varhaiskasvatuksen että perusopetuksen henkilöstön kanssa lasten oppimisen yhtenäisen polun turvaamiseksi. Opetussuunnitelma on laadittu tiiviissä yhteistyössä esiopetuksen ja perusopetuksen kesken. Esiopetuksen ja varhaiskasvatuksen henkilöstön osallisuus opetussuunnitelmatyöhön on toteutettu mentoroinnilla. Esiopetuksen oppilashuollon suunnitelma laaditaan monialaisena yhteistyönä osana kunnan lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelmaa.

Yksiköiden toimintasuunnitelmissa täsmennetään opetussuunnitelman toteutuminen yksikkötasolla lukuvuoden aikana. Esiopetuksen mahdolliset painopisteet kuvataan yksiköiden toimintasuunnitelmissa.

Esiopetuksen opetussuunnitelmaa täydentäviä asiakirjoja ovat
-kasvatuksen ja opetuksen kehittämisohjelma
-esiopetusyksikön toimintasuunnitelma
-varhaiskasvatuksen suunnitelma
-perusopetuksen opetussuunnitelma
-iltapäivätoiminnan suunnitelma
-lastensuojelulain mukainen lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelma
-esiopetuksen oppilashuollon suunnitelma
-suunnitelma kiusaamisen ehkäisystä ja kiusaamiseen puuttumisesta yksikössä
-ympäristöohjelma
-digiagenda
-kulttuuripolku
-turvallisuussuunnitelma
-lääkehoidon suunnitelma


Huoltajille on annettu mahdollisuus osallistua opetussuunnitelman laadintaan ja kommentointiin. Lapsia ja huoltajia on osallistettu yksikkötasolla opetussuunnitelmaprosessiin. Opetussuunnitelmaprosessi on huoltajien nähtävissä Lohjan kaupungin sivuilla. Huoltajat ja lapset osallistetaan toiminnan suunnitteluun ja kehittämiseen yksikön toimintasuunnitelmassa kuvatulla tavalla ja toimintasuunnitelman laatimisen yhteydessä.

Opetussuunnitelman seuranta ja arviointi liitetään osaksi Lohjan opetustoimen arviointijärjestelmää. Yksiköt arvioivat opetussuunnitelman toteutumista toimintasuunnitelman arvioinnin yhteydessä hyödyntäen itsearviointia sekä lapsilta ja huoltajilta saamaansa palautetta.

1.3 Centrala beslut i den lokala läroplanen

Den lokala läroplanen och den årliga plan[14] som preciserar läroplanen utarbetas på det sätt som anordnaren av förskoleundervisning bestämmer i enlighet med de mål och principer som beskrivs i detta kapitel. Utbildningsanordnaren kan besluta om delegering av beslut gällande läroplanens innehåll till förskoleenheterna och ge dem anvisningar om detta.
I grunderna för förskoleundervisningens läroplan anges i slutet av varje huvudkapitel vilka frågor i kapitlet som ska avgöras och beskrivas i den lokala läroplanen.

Vid beredningen av den lokala läroplanen ska anordnaren av förskoleundervisning fastställa och i läroplanen beskriva

  • för vilka undervisningsspråk läroplanen utarbetas och godkänns
  • om den lokala läroplanen utarbetas gemensamt för alla förskoleenheter, helt eller delvis separat för varje enhet, regionalt, eller om man väljer en annan lösning
  • hur strukturen i läroplanen ser ut, i vilken ordning frågor behandlas och hur läroplanen publiceras
  • hur personalen i förskolan, barnen och vårdnadshavarna deltar i uppgörandet, uppföljningen och utvecklingen av läroplanen
  • hur samarbetet i anknytning till läroplansarbetet genomförs med småbarnspedagogiken, den grundläggande utbildningen och sakkunniga inom social- och hälsovårdsväsendet samt andra eventuella samarbetsparter
  • hur lokala särdrag, olika sätt att ordna förskoleundervisningen, utvecklingsmål och planer som gäller barnen beaktas vid beredningen av läroplanen
  • hur vårdnadshavarna och intressentgrupperna informeras om läroplanen och den årliga plan som preciserar läroplanen
  • hur läroplanen utarbetas, uppföljs och utvecklas.

[1] Lag om grundläggande utbildning (628/1998) 14 § 2 mom. och Statsrådets förordning (422/2012) 13 §

[2] Statsrådets förordning (422/2012)

[3] Lag om grundläggande utbildning 14 § 2 mom. (477/2003)

[4] Lag om grundläggande utbildning (628/1998) 15 § 1 mom.

[5] Barnskyddslag (417/2007) 12 §; Lag om elev- och studerandevård (1287/2013) 12 §

[6] Lag om likabehandling (21/2004), 4 §

[7] Lag om grundläggande utbildning 15 § 1 mom. (628/1998)

[8] Förordning om grundläggande utbildning 9 § (852/1998)

[9] Lag om grundläggande utbildning 47 a (1267/2013); FN:s konvention om barnets rättigheter 1989

[10] Lag om grundläggande utbildning 15 § 2 mom. (477/2003)

[11] Lag om grundläggande utbildning 30 § 1 mom. (642/2010)

[12] Lag om grundläggande utbildning 16 a § och 17 a § (642/2010)

[13] Lag om grundläggande utbildning 21 § 1 och 2 mom. (1296/2013)

[14] Förordning om grundläggande utbildning (852/1998) 9 §