MUISTIO 4.5.2021

KIVA-tapaaminen
Lohjan varhaiskasvatuksen kirjallisuus- ja kirjastovastaavien etätapaaminen
Tiistaina 4.5.2021 klo 13-14 meet.

Läsnä: Melina Aremaa (kirjasto), lukukoordinaattorit Tytti Leijavuori ja Susanne Malkamäki (siht), Soile V. (Kartanonpuisto), Marina T. (Petter), Mervi H-J (Laban & Petter), Johanna R. (Ojaniittu), Johanna H. (Voudinpuisto), Eija A. (Havumetsä), Marja-Leena L. (Virkkala/Risti), Sanna H. (Onnen Omena), Tuija P. (Oinola), Päivi H. (Pusula), Johanna S. (Muijala), Hannamari S. (Omppu), Nina V-S (Pilke Marakassi), Virpi S. (Norlandia Laakso), Saara L. (Koisjärvi)

1. Lohjan kaupunginkirjaston pedagoginen informaatikko Melina Aremaa esittäytyi ja kertoi toimenkuvastaan ja taustastaan. Ollut 10 vuotta Porvoon kaupunginkirjaston lasten- ja nuortenosaton kirjastonhoitajana ja koulu- ja päiväkotiyhteistyövastaavana ennen tuloaan Lohjalle kesällä 2016. Toimenkuvaan kuuluu mm. koulujen ja varhaiskasvatuksen kanssa tehtävän yhteistyön suunnittelu ja kehittäminen koko Lohjan alueella kahdella kielellä (hän on kaksikielinen). Hän tekee mm. kirjavinkkauksia, yhteistyötä ruotsinkielisten koulujen ja päiväkotien kanssa, vastaa monitoimijatalojen kirjastojen (Routionmäki, Ojaniittutalo) kokoelmista ja toimii niiden yhteyshenkilönä. Kirjastoalan koulutuksen lisäksi hän on koulutukseltaan lastentarhanopettaja (+ kasv.tiet.maist.).

2. Miksi KIVA-toimintaa?
Lukuinto ja -taito ovat heikentyneet valtakunnallisesti ja asiasta ollaan huolissaan. Asiaan onkin satsattu paljon rahaa. Lohjalla on käynnissä 3 eri lukemisenedistämishanketta. Hankkeitten ideana on mm. luoda kanava kirjaston, perheiden ja päiväkodin/koulun välille. Melina Aremaa on edustamassa Lohjaa näissä hankkeissa.
1. Lukuliikettä kuntiin (2020-2021). Tässä hankkeessa 25 eri kuntaa mukana, Porvoo/Sanna Paljakka on vetäjä. Järjestää mm. koulutuksia, kokoaa lukemisenedistämismateriaaleja verkkosivuille: https://www.lukuliiketta.fi/
2. Lukuliikettä perheisiin (2019-2021, Lohja, Porvoo, Karkkila). Hankkeessa pyritään tavoittamaan alle kouluikäisten perheitä. (Mm. pop up-kirjastoja, satuviesti & etätapahtuma perheille, ”Vauvasi rakastaa lukemista” -esite jakoon neuvoloiden kautta, ”Taapero tykkää tarinoista”-esite jakoon varhaiskasvatusyksiköiden kautta 2-vuotiaiden vanhemmille).
3. Lohja lukee! Lojo läser! (2020-2022). 5 lukukoordinaattoria Lohjalla, joista
https://peda.net/lohja/lohja-lukee). Lisäksi Melinalta voi pyytää kirjakasseja, jos haluaa osallistua Lukki-kirjastojen satudiplomin kehittämiseen. Nykyinen satudiplomi löytyy: https://lukki.finna.fi/Content/satudiplomi. Hankkeessa kehitteillä myös iltasatulaukku, jolla kannustetaan huoltajia lukemaan lapsilleen.
varhaiskasvatuksen lukukoordinaattoreita voi pyytää päiväkotiin pitämään pienryhmälle
lukuhetkeä, kertomaan henkilökunnalle lukemisen merkityksestä sekä lasten ja
huoltajien lukemaan innostamisesta (tarkemmin pedanet –sivuilla:

3. Lohja lukee! Lojo läser! -hanke
Tytti Leijavuori ja Susanne Malkamäki Lohjan varhaiskasvatuksen lukukoordinaattorit kertoivat ”Lohja lukee! Lojo läser!” -hankkeesta. Hankkeesta voit lukea lisää Lohjan pedanet sivuilta https://peda.net/lohja/lohja-lukee
(Lohjan pedan etusivu, vasemmalta alas kunnes tulee Lohja lukee! Lojo läser!). Alaotsikkoina ovat mm. lukukoordinaattoreiden yhteystiedot, varhaiskasvatus kuten Taaperon tarinat ja Lukunallen matkassa.

Tytti vinkkasi myös Juli-Anna Aerilan uutta kirjaa: Kirjasta kaveri : sytykkeitä lukijaksi kasvamiseen.

4. KIVA-toiminta, toimenkuva ja seuraavat tapaamiset
KIVA on kirjallisuus- ja kirjastovastaava varhaiskasvatuksessa. Anu Koivumäki on antanut ”siunauksensa” KIVA:lle. Yhteyshenkilöitä luotsaa kirjastolta Melina Aremaa ja hänen aisaparinaan on ruotsinkielisten päiväkotien esimies Mervi Harvio-Jokiaho. Lukukoordinaattorit Tytti ja Susanne ovat mukana KIVA:ssa hankkeen loppuun saakka.
Jokaisesta yksiköstä tulee olla ainakin yksi vastaava. Pidämmehän huolen, että itse estyessä tulemaan tapaamisiin hoidamme jonkun muun tilalle. Kiitos!
KIVA:n toimenkuva:
● hän on yhteyshenkilö kirjaston ja oman talon välillä
● oman talon kirjallisuuskokoelman ajantasaisuuden ja kunnon tarkistaminen
säännöllisesti
● säännölliset (etä)tapaamiset 4 kertaa vuodessa.
to 30.9.2021 klo 12.30-14.00 to 25.11.2021 klo 12.30-14.00 to 20.1.2022 klo 12.30-14.00 to 31.3.2022 klo 12.30-14.00
● tapaamisista saadun informaation ja konkretian jakaminen omissa yksiköissä
● lukemaan innostaminen ja lukemisen edistäminen omassa yksikössä
Vinkkinä vahva suositus kirjaston palvelujen käyttämiseen. Rohkeasti voi ottaa yhteyttä lähikirjaston ja pyytää heitä keräämään valmiiksi kirjakassin (ja kehittää myös muita yhteistyökuvioita, esim. lasten näyttelyitä kirjastoihin). Kirjakasseja voi pyytää myös kirjastoautoon, josta niitä voi hakea. Koronatilanteen salliessa kannattaa tuoda myös lapsiryhmiä kirjastoon ja antaa heidän itse valita luettavaa.

5. KIVA-tapaamisten sisältötoiveita
- Tunnetaitojen käsittelyä toivottiin. Kirjallisuudessa on paljon hyviä kirjasarjoja käsittelemään tunnetaitoja, kuten Kuuselan ”Ympyräiset”-sarja, Pöyhösen ”Fanni”- sarja, Kirkkopellon ”Molli”-sarja. Lohjalla toimii myös hyvinvointitutor Mari Tounas.
Häneen kannattaa ottaa yhteyttä. Lohjan pedanet:sta löytyy tietoa: https://peda.net/lohja/tutortoiminta/vt
- Ehdotuksia KIVA-tapaamisten sisällöistä voi lähettää Melinalle:melina.aremaa(a)lohja.fi