MUISTIO 20.1.2022

KiVa-tapaaminen to 20.1.2022 Aika: torstai 20.1.2022 klo 12.30-14.00
Paikka: Etänä Teamsin kautta

Läsnä: Melina Aremaa (kirjasto), Tytti Leijavuori (Lohja lukee!-hanke), Susanne Malkamäki (Lohja lukee!-hanke/Laurentius pk), Eija P. (Oravaisten pk), Liisa S. (Moisio 2), Sanna H. (Onnen Omena), Katja A. (Ojaniitun pk), Päivi H. (Pusulan pk), Hannaleena S. (Oinolan pk), Salla K. (Pusulan pk), Mervi H-J (Petter & Laban), Liisa (?), Marja-Leena L. (Virkkalan pk), Johanna S. (Muijalan pk).


1. KiVa-henkilöiden omia sanataidekokeiluja
Eija Peltonen Oravaisten päiväkodista kertoi ”Ystäväni valas”-draamatarinasta, jossa lähtökohtana tarina, jota lapset saavat itse jatkaa ja jota dramatisoitiin yhdessä lasten kanssa. Kirjastosta pyydettiin ja haettiin oheismateriaalia tarinaan liittyen (kirjoja merestä, kaloista yms). Kuvaus prosessista muistion liitteenä. Tämä prosessi oli monta kuukautta kestävä, mutta yhtä hyvin voisi tehdä lyhyen jutun, vaikka vain yhden aamupäivän ajan.

2. Lukutaidon heikkeneminen puhututtaa mm. Helsingin Sanomien palstoilla
Tytti Leijavuori kertoi Helsingin Sanomissa käydystä keskustelusta lukutaidon heikkenemiseen liittyen. Asiasta ollaan valtakunnallisesti huolissaan, mutta myös paljon toimenpiteitä on käynnistetty asian parantamiseksi (mm. paljon hankerahoitusta lukemisenedistämiseen, Kansallinen lukutaitostrategia, paikallisesti mm. nämä KiVa- tapaamiset). Varhaiskasvattajilla ja opettajilla on suuri vastuu tarttua tähän huoleen ja pyrkiä tasaamaan kotitaustoista johtuvia lasten välisiä suuria eroja. Hesarin otsikointia muistion liitteenä.

3. Päivän teema: Kirjallisuus ja lukeminen yhdistettynä digiin
Tytti Leijavuori alusti päivän teemaa kertomalla esimerkkejä siitä, miten kirjallisuutta voi yhdistää digitaalisiin sovelluksiin pohjautuen Juli-Anna Aerilan kirjaan ”Kirjasta kaveri”. Diat muistion liitteenä.
Esiteltiin ”Mediakasvatustuokiot”-opas, jonka on laatinut Helsingin kaupunginkirjasto yhdessä Mediakasvatuskeskus Metkan kanssa. Oppaassa on ohjeet kolmen eri kirjan käsittelyyn siten, että niihin yhdistetään digitaalista sisältöä. Oppaassa ohjeet ja kirjojen tekstit myös ruotsiksi! Opas muistion liitteenä.
Oppaan mediakasvatustuokioiden kirjat:
1. Happonen, Kaisa: Mur, eli karhu
(jossa lisättyä todellisuutta käytettävissä tabletin ja siihen ladattavan sovelluksen kautta). Kirjan käyttöä havainnollistava opasvideo:
Kirjaan liittyvän sovelluksen voi ladata esim. täältä (löytyy myös Lohjan kaupungin catalogista:
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.stepinbooks.mur&hl=en_US&gl=U S

2. Teräs, Mila: Olga Orava ja metsän salaisuus
(harjoitellaan koodauksen alkeita Bee-Botien avulla)
Bee-bot-robotteja voi lainata kaupungin välinelainaamon kautta. Ohjeet löytyvät Lohjan pedanetistä TVT-sivujen alta tai suoraan osoitteesta: https://peda.net/lohja/tvt- sivut/v%C3%A4linelainaamo

3. Pelliccioni, Sanna: Onni-poika tykkää pelata
(jonka yhteydessä käytetty e-kirjaa). Lukki-kirjastoista kirja löytyy Biblio-e-kirjastosta, mutta kirjan lukeminen vaatii koneelle asennettavan e-kirjojen lukemista tukevan ohjelman, esim. Adobe Digital Editions (Biblion suosittelema).

4. Lukki-kirjastojen e-aineistot
Melina näytti mistä ja miten Lukki-kirjastojen e-kirjoja ja e-äänikirjoja voi lainata. Osoitteesta lukki.finna.fi löytyy etusivulta e-aineistot: https://lukki.finna.fi/Content/epalvelut
E-kirjat -otsikon alta löytyy sekä Biblio-palvelu, että sen alapuolelta Valtakunnallinen lasten ja nuorten digikokoelma. Valtakunnallista kokoelmaa suositellaan käytettäväksi mahdollisemman paljon, koska siinä olevat kirjat ovat Lukki-kirjastoille maksuttomia. Lisäksi valtakunnallisen kokoelman kirjat ovat suuremmalla todennäköisyydellä suoraan selaimessa luettavia, eli silloin ei tarvitse erikseen ladata lukuohjelmaa tietokoneelle. E- kirjoja lainataan kirjastokortin tunnusluvulla ja pin-koodilla.
E-kirjoja on kuitenkin helpoin lukea ja käyttää mobiililaitteiden kautta, eli kännykällä tai tabletilla. Mobiililaitteisiin tulee ladata joko Biblio-sovellus tai valtakunnallista kokoelmaa käytettäessä Ellibs-sovellus. Molemmat ovat ilmaisia.

5. Muita kirjavinkkejä aiheeseen liittyen (kirjoihin liittyy lisättyä todellisuutta)
- Teutori/Koivisto: Miinan ja Manun älysatukirjat (kuuntele satu QR-koodin kautta ja joillain sivuilla lisättyä todellisuutta)
- Stead, Emily: Frozen II: maaginen seikkailu (Disneyn animaatioelokuvaan pohjautuva, skannaa ja kerää sivuilta hahmoja ja kristalleja)
- Woodward, Kay: Minun oma pentu (luo oma virtuaalinen koiranpentu, hoida ja kouluta sitä)
- Rowlands, Caroline: Ponien maailma herää eloon! (My little pony -kirja, luo oma poni ja leiki interaktiivisesti poneilla)
- iDinosaur (dinosaurukset heräävät henkiin)
- Rowlands, Caroline: Jurrasic world : fallen kingdom : rädda raptorerna (väck
dinosaurierna till liv, träna en egen raptor mm.)
- näitä voi etsiä kirjaston tietokannasta osoitteessa lukki.finna.fi hakutermeillä
”täydennetty todellisuus” ja ”lisätty todellisuus”
- Sandberg, Camilla: Jänis Veli Vikkelän villasukkasinfonia (kirja kuunneltavissa ääneen
luettuna QR-koodin kautta, lisäksi lopussa kuunneltavissa kaksi laulua QR-koodien kautta, ei varsinaista lisättyä todellisuutta)

6. Muistutuksia
- Sanataidekoulutus ”Tuhannen ja yhden päivän sanataiteilua” ti 1.2. klo 15.30- 16.45 etänä Teamsin kautta varhaiskasvatuksen ja esikoulujen henkilökunnalle. Ilmoittautuminen: https://link.webropolsurveys.com/S/3BE9481D46D1D600
sekä lisäksi Populukseen.
- Iltasatulaukku 3-5-vuotiaille nyt varattavissa kirjaston henkilökunnan kautta
- Seuraava KiVa-tapaaminen to 31.3. klo 12.30-14.00. Kutsu tulee myöhemmin

KiVa20.1.Digi (1).pptx