KiVa-muistio 11.5.2023

Paikka ja aika: Etänä (Teams) to 11.5. klo 12.30-14.00

Läsnä: Melina Aremaa (kirjasto, pj & siht), Mari Mikkola (lukututor Lohja lukee 2-hanke, Perttilän luontoeskari), Tytti Leijavuori, Johanna J.(Moisio 1), Anne K. (Oravainen), Johanna S. (Muijalan pk), Päivi J. (Pusulan pk), Pia O. (Virkkalan pk), Eija A. (Havumetsän pk), Taina M. (Lohjan seurakunta), Teija L. (Pusulan pk), Sanna H. (Onnen Omena), Katja A. (Ojaniitun pk), Outi M. (Moisio 2), Virpi H. (Koisjärvi).

1. Palautekeskustelua viime kerrasta ”Tunnekasvatusmateriaalien viidakossa”

Kirjavinkkilistasta, johon koottu tunnekasvatukseen liittyvää kirjallisuutta, oli ainakin jonkun mukaan hyötyä ja sitä on jaettu eteenpäin omassa talossa. Lista löytyy pednet-sivuilta edellisen muistion lopusta:
https://peda.net/lohja/lohja-lukee/kl/kiva-kirjasto-ja-kirjallisuusvastaavat

Kirjavinkkilistan lopussa oli myös hakuvinkkejä, miten voi itse etsiä tunteisiin liittyvää kirjallisuutta lukki.finna.fi -verkkokirjaston sivujen kautta. Melina näytti hakuesimerkit:
hakusana: tunteet + rajauksena Genre-otsikon alta: kuvakirjat
hakusana: tunnetaidot + rajauksena Osasto-otsikon alta: Lapset ja nuoret
ja hakutulosten yläpuolelta ”Järjestä”-kohdasta voi valita ”Vuosi (uusin ensin)”. Mielenkiintoisia kirjoja voi varata kirjastokortilla ja nelinumeroisella pin-koodilla ja valita noutopaikaksi haluamansa Lukki-kirjaston. Varaaminen on ilmaista (kunhan noutaa varauksensa viikon sisällä saapumisilmoituksen lähettämisestä).

2. Outi Martikainen (Laurentius-päiväkoti): ”Lukeva varhaiskasvatus”-pilotti & SYLI-taidot
Valitettavasti Outi oli viime hetkellä saanut esteen, eikä päässyt kertomaan yllä mainituista asioista.

3. Lukki-kirjastojen Satupolku – palautetta

Lukki-kirjastojen Satupolku valmistui syksyllä 2022 ja sitä mainostettiin syksyn KiVa-tapaamisessa. Satupolusta on olemassa kaksi versiota: toinen perheille, jossa alle kouluikäisiä lapsia ja toinen varhaiskasvatukselle ja esikouluille. Perheiden versio ollut suosittu etenkin pääkirjastossa, Sammatin ja Ojamon kirjastoissa. Lapset saavat kirjastosta kirjanmerkinmallisen Satupolku-passin, johon kerätään 10 erilaista tarraa. Kun passin on täynnä, saa kirjastosta palkinnoksi pirteän värisen ja suloisesti kuvitetun kangaskassin tulevia lainoja varten.

Melina tiedusteli mahdollisuutta markkinoida perheiden versiota päiväkotien ja esikoulujen kautta kesää vasten, jolloin perheillä paremmin aikaa käydä kirjastossa. Ehdotukseen suhtauduttiin myönteisesti. Melina lähettää yksiköihin KiVa-henkilön nimellä ulko-ovia varten julisteet sekä monistepohjan, jossa ”flyereita”, joita voi halutessaan jakaa suoraan koteihin.

Vakan ja esikoulujen versiossa tulostetaan junanvaunu jokaisen luetun kirjan jälkeen ja kerätään vähintään 50 vaunun mittainen juna seinälle (tai kansioon). Luettavia kirjoja voi valita kirjavinkkilistoilta, joita on koottu erikseen 1-3-vuotiaille ja 4-6-vuotiaille tai omavalintaisia kirjoja. Lapset voivat vuorotellen piirtää vaunuihin istumaan jonkun hahmon (tai asian) luetusta kirjasta. Kun tavoite on saavutettu, saa kirjastosta muistoksi lapsille kirjanmerkit näyttämällä valokuvaa kootusta junasta. Vaihtoehtoisesti voi itse tulostaa Satupolku-sivuston lopusta diplomin lapsille (3 vaihtoehtoa). Diplomin voi tulostaa myös, jos esim. vähintään 50 vaunun tavoitetta ei ole saavutettu lukuvuoden loppuessa. (HUOM! Tapaamisessa kysyttiin, saako kirjanmerkit lapsille, vaikka ei ehtisi keräämään 50 vaunua. Melina lupasi spontaanisti että saa, mutta suosittelee nyt kuitenkin diplomin tulostamista. Tämä oikeudenmukaisempaa kaikille ja kirjamerkit myös maksavat kirjastolle.)

Muutama läsnäolija oli tehnyt Satupolkua omassa ryhmässään. Chatin kommentti: ”Satupolku kolmessa ryhmässä ollut. Motivoi ja innosti lukemaan. Tosi kiva!”. Myös kootuista eri aihepiirien kirjalistoista on ollut hyötyä/inspiraatiota joillekin. Joku lukenut pelkästään huumorilistan kirjoja, joita lapset halunneet kuulla. Yksi sanoi aloittavansa Satupolun heti ensi syksynä. Satupolun kirjavinkkilistoja päivitetään kesän aikana. Satupolku löytyy täältä: https://lukki.finna.fi/Content/satupolku

4. Iltasatulaukut – palaute

Kirjastosta lainattavia Iltasatulaukkuja, joiden avulla on tarkoitus kannustaa huoltajia lukemaan kotona lapsilleen, on yhteensä neljä: yksi alle 3-vuotiaille, yksi 3-5-vuotiaille ja kaksi esikoululaisille. 3-5-vuotiaiden laukkuun kuitenkin eniten kysyntää ja esikoulujen laukut liikkuneet huonommin. Siksi Melina muokkaa yhden esikoululaisten laukun sisällön sopivaksi 3-5-vuotiaille ensi syksyksi.

Laukun saa lainata ryhmään yhteisökirjastokortilla, laukun sisällä on käyttöohjeet. Laukun laina-aika on 4 viikkoa. Vanhempien itse täyttämien lainaustilastojen mukaan kirjoja oli parhaimmillaan lainattu 91 kertaa yhdessä ryhmässä, mutta eräässä esikouluryhmässä ei ollut lainattu yhtäkään kirjaa. Keskimäärin kirjoja oli lainattu 48 kertaa/ryhmä. Muutamalla läsnäolijalla oli ollut Iltasatulaukku omassa yksikössään. Hyväksi havaittu ”markkinointi-idea” oli keskustella lasten kanssa Iltasatulaukun sisällöstä esim. ”aarteena” ja muutamat kirjoja rakastavat lapset olivat innostaneet myös muita lainailemaan kotiin kirjoja. Laukku oli sitten sijoitettu eteiseen hyvin näkyvälle paikalle. Useampi vanhempi oli tässä ryhmässä todennut, ettei ollut aiemmin käynyt kirjastossa ja olivat tämän kokeilun perusteella sanoneet menevänsä.

5. Aistittavat satumaailmat

AVI:n rahoittama Lohjan ja Vihdin kirjastojen hanke ”Aistittavat satumaailmat” on käynnissä kevään ajan. Aistittavia satuhetkiä pitää hanketyöntekijä Minka Heino päiväkodeissa, jotka sopineet hänen kanssaan asiasta viime KiVa-tapaamisen jälkeen. Lohjalta mukana 8-9 päiväkotia, osassa useampi ryhmä. Ryhmistä, jossa Minka jo käynyt tuli pelkästään positiivista palautetta. Minka osaa kohdata ja ohjata lapsia hyvin, saa hyvin lapsiin kontaktin. Oli tehty mm. muotoihin liittyviä asioita ja jossain päiväkodeissa toinen hetki ulkona, jossa piilotettu leppäkerttuja ämpäreihin ja luettu satua ulkona. Jossain tehty myös savitöitä. Sekä aikuiset että lapset tykänneet.

6. Kirjavinkkejä kevääseen

Mari Mikkola vinkkasi aivan uutta Mirkka Auvisen kirjaa ”Tunnelintu: elämyksellistä tunnekasvatusta lapsille”, jota ei vielä lukenut, mutta ajatellut ottavansa käyttöön ensi vuonna.

Melina esitteli sitten muutamia kirjavinkkejä, jotka sopivat erityisesti nyt kevääseen. Liitteenä erillinen kirjalista, jossa myös ruotsinkielisiä vinkkejä, joita ei esitelty tapaamisessa.

7. Muut asiat

  • Mari Mikkola jatkaa lukututorina myös ensi syksynä kalenterivuoden loppuun asti. Häntä voi pyytää käynnille omaan ryhmäänsä pitämään elämyksellisiä satuhetkiä tai pohtimaan draaman keinoja lukemisen edistämiseksi.
  • KiVa-tapaamisten aiheita saa ehdottaa Marille tai Melinalle sähköpostitse.

8. Seuraava tapaaminen: to 21.9. klo 12.30-14.00
(mahdollisesti hybridinä, eli sekä lähitapaamisena pääkirjastolla että etäosallistumismahdollisuudella)

Kirjavinkkejä kevääseen/Boktips till våren: 

Kirjavinkkejä kevääseen.pdf