Oppilaanohjaus

Yhteishaku 2023

Tiedote huoltajille 

Yhteishaku perusopetuksen jälkeisiin koulutuksiin

 

Hakuaika kaikkiin perusopetuksen jälkeisiin koulutuksiin 21.2.-21.3.2023 klo 15.00.

 

Yhteishakuun kuuluvat seuraavat koulutukset:

  • ammatilliset perustutkinnot
  • lukiokoulutus
  • TUVA eli tutkintokoulutukseen valmentava koulutus
    • Yleinen TUVA
    • Vaativana erityisenä tukena järjestettävä TUVA
  • vaativan erityisen tuen perusteella järjestettävä ammatillinen koulutus
  • TELMA eli työhön ja itsenäiseen elämään valmentava koulutus
  • kansanopistojen oppivelvollisille suunnattu vuoden pituinen linja (Opistovuosi oppivelvollisille)

Sähköinen yhteishaku ammatilliseen koulutukseen ja lukioon tehdään hakuaikana osoitteessa
www.opintopolku.fi.

Hakija voi merkitä hakemukseensa 1 - 7 hakutoivetta. Hakutoivejärjestys on sitova, eikä sitä voi muuttaa enää hakuajan päättymisen jälkeen. Hakija hyväksytään ylimmälle hakutoiveelle, johon hänen pisteensä riittävät, ja tällöin alemmat hakutoiveet peruuntuvat. Ylemmän hakutoiveen opiskelupaikan vastaanottamatta jättäminen ei muuta tilannetta.

Hakija ei ilmoita hakulomakkeella arvosanoja, koska oppilaitokset toimittavat päättötodistusten arvosanat suoraan opiskelijavalintarekisteriin.

Jos hakija hakee musiikkialan, tanssialan, liikunta-alan tai sirkusalan perustutkintoon, hänen tulee tarkistaa oppilaitoksen nettisivuilta, pitääkö hänen täyttää yhteishaun hakemuksen lisäksi myös oppilaitoksen oma lisätietolomake ja postittaa se oppilaitokseen hakuaikana. Lomakkeet ja lisätiedot löytyvät oppilaitosten omilta nettisivuilta.

 

Yleiset pääsyvaatimukset
Yhteishaussa mukana olevaan koulutukseen on yleisenä pohjakouluvaatimuksena perusopetuksen oppimäärän suorittaminen.
Opiskelijaksi hakeutuvan terveydentilaan tai toimintakykyyn liittyvä seikka ei saa olla esteenä opiskelijaksi ottamiselle. Opiskelijaksi ei kuitenkaan voida ottaa henkilöä, joka ei ole terveydentilaltaan tai toimintakyvyltään kykenevä opintoihin liittyviin käytännön tehtäviin tai työssäoppimiseen silloin, kun opintoihin sisältyy alaikäisen turvallisuutta, potilas- tai asiakasturvallisuutta taikka liikenteen turvallisuutta koskevia vaatimuksia. Opintoihin ei siis voida hyväksyä, ellei opintoihin liittyviä turvallisuusvaatimuksia voida täyttää tai estettä voida kohtuullisin toimin esimerkiksi opiskelijahuollon ja opiskeluterveydenhuollon palveluilla, apuvälineillä tai muulla tuella poistaa.

Hakija ilmoittaa hakulomakkeella, onko hänellä terveydellisiä seikkoja, jotka voivat vaikuttaa valintaan. Jos hakija on vastannut ”kyllä”, koulutuksen järjestäjä voi pyytää opiskelijaksi hyväksytyltä tarkempia tietoja arvioidakseen, pystyykö hakija suoriutumaan opinnoista ja työtehtävistä.

 

Terveydentilavaatimuksia on seuraavissa perustutkinnoissa tai osaamisaloissa (ns. SORA-tutkinnot):

  • hammastekniikan perustutkinto
  • kaivostyön osaamisala (kaivosalan perustutkinto)
  • kasvatus- ja ohjausalan perustutkinto
  • kuljetuspalvelujen osaamisala ja lentoasemapalvelujen osaamisala (logistiikan perustutkinto)
  • lentokoneasennuksen perustutkinto
  • liikunnanohjauksen perustutkinto
  • lääkealan perustutkinto
  • maanrakennuskoneenkuljetuksen osaamisala (rakennusalan perustutkinto)
  • merenkulkualan perustutkinto
  • metsäkoneenkuljetuksen osaamisala (metsäalan perustutkinto)
  • sosiaali- ja terveysalan perustutkinto
  • turvallisuusalan perustutkinto.


Tutkintokohtaiset terveydentilavaatimukset Opintopolku.fi-palvelussa:  hae koulutukseen > haku perusopetuksen jälkeisiin koulutuksiin > hakijan terveys ja toimintakyky. Koulun opinto-ohjaaja ja terveydenhoitaja auttavat selvittelemään ammatinvalintaan liittyviä terveydellisiä näkökohtia.


Urheilijoiden ammatillinen koulutus ja urheilulukio

Urheilijoiden ammatilliseen koulutukseen ja urheilulukioon haetaan yhteishaussa tai jatkuvassa haussa.  Kevään 2023 yhteishaussa paperinen hakulomake on korvattu urheilijan lisäkysymyksillä, jotka hakijan tulee täyttää Opintopolku-palvelussa yhteishaun yhteydessä.  

Jatkuvien hakujen hakuajoista, hakumenettelyistä ja valintaperusteista päättävät koulutuksen järjestäjät.


Harkintaan perustuva valinta ammatilliseen koulutukseen

Hakijalla voi olla jokin erityinen henkilökohtainen syy (oppimisvaikeudet, sosiaaliset syyt tai riittämätön tutkintokielen kielitaito), jonka vuoksi hän hakee harkintaan perustuvassa valinnassa ammatilliseen koulutukseen. Mikäli hakijalla on perusopetuksessa yksilöllistetty oppimäärä sekä matematiikassa että äidinkielessä ja kirjallisuudessa, hän voi tulla yhteishaussa valituksi vain harkintaan perustuvassa valinnassa. Kaikki perustelut ja todistukset on lähetettävä hakuaikana kaikkiin niihin oppilaitoksiin, joihin nuori hakee harkintaan perustuvan valinnan menettelyllä. Liitteiden mukana tulee lähettää hakemusnumero ja hakijan nimi.

Pääsy- tai soveltuvuuskokeet
Mikäli koulutuksen järjestäjä järjestää pääsy- tai soveltuvuuskokeen, kutsutaan kokeeseen kaikki

hakukelpoiset hakijat. Hakija saa kutsun ylimpään saman valintaryhmän hakutoiveeseen. Valintaryhmällä tarkoitetaan koulutuksia, jotka käyttävät opiskelijavalinnassaan samaa pääsy- ja soveltuvuuskoetulosta.

Seuraavissa tutkinnoissa kokeeseen osallistumattomuus tai 0 pistettä aiheuttaa hylkäämisen:

  • sosiaali- ja terveysalan perustutkinto
  • lääkealan perustutkinto
  • hammastekniikan perustutkinto
  • välinehuoltoalan perustutkinto
  • kasvatus- ja ohjausalan perustutkinto
  • lentokoneasennuksen perustutkinto
  • merenkulkualan perustutkinto
  • turvallisuusalan perustutkinto

Seuraaviin tutkintoihin huomioidaan vain koulutuksen järjestäjän oma koe:

  • taideteollisuusalan perustutkinto
  • media-alan ja kuvallisen ilmaisun perustutkinto
  • tanssialan perustutkinto
  • musiikkialan perustutkinto
  • sirkusalan perustutkinto
  • lentokoneasennuksen perustutkinto
  • liikunnanohjauksen perustutkinto
  • sosiaali- ja terveysalan perustutkinnon perustason ensihoidon osaamisala


Tutkintokoulutukseen valmentava koulutus (TUVA-koulutus)

Uusi tutkintokoulutukseen valmentava koulutus (TUVA-koulutus) korvaa aiemmat nivelvaihekoulutukset: perusopetuksen lisäopetuksen (kymppiluokka), lukiokoulutukseen valmistavan koulutuksen (LUVA) ja ammatilliseen koulutukseen valmentavan koulutuksen (VALMA).

TUVA-koulutus kestää yhden lukuvuoden. Opiskelija opiskelee omien tavoitteidensa ja osaamistarpeidensa mukaisesti. TUVA-koulutuksen jälkeen voi hakea ammatilliseen koulutukseen tai lukioon. Myös kesken valmentavan koulutuksen voi siirtyä joustavasti tutkintokoulutukseen, jos hakijalla on jatko-opintoihin riittävät edellytykset.

 

Huoltajan kuuleminen

Huoltajaa tulee kuulla nuoren hakeutuessa koulutukseen. Huoltajan kuuleminen tapahtuu Leppävirralla paperisella lomakkeella, joka tulee palauttaa opinto-ohjaajalle. Huoltajankuuleminen-lomake tulee palauttaa ennen yhteishaun alkua viimeistään 17.2.2023.

Lomakkeella huoltaja ilmoittaa yhdessä oppilaan kanssa seuraavat asiat:

  1. Tekeekö oppilas yhteishaun kotona vai koulussa (rasti ruutuun).
  2. Oppilaan hakukohteet 1 - 7 (kirjoitetaan lomakkeeseen ja mahdollinen pääsykoe rastitetaan).
  3. Mahdollinen hakeminen harkintaan perustavassa valinnassa (rasti ruutuun).
  4. Mahdollinen hakeminen vaativana erityisenä tukena järjestettävään ammatilliseen koulutukseen (rasti ruutuun).

Peruskoulun opinto-ohjaajalla on mahdollisuus nähdä ja tarkistaa hakijan hakutoiveet opiskelijavalintarekisteristä. Tarvittaessa opinto-ohjaaja voi kertoa hakijan hakutoiveet huoltajille, jos he niitä tiedustelevat.

 

Yhteishakulomakkeen täyttäminen
Hakija täyttää hakemuksen netissä omilla yhteystiedoillaan. On tärkeää, että hakija ilmoittaa sähköposti- kentässä oman sähköpostiosoitteensa, koska sähköpostiin ilmoitetaan hakemuksen saapumisesta. On hyvä täyttää lisäksi huoltajan sähköpostiosoite, jotta ilmoitus tulee myös huoltajan sähköpostiin. Hakijalle lähetetään sähköpostiin myös opiskelijavalinnan tulos. Hyväksytyt hakijat saavat lisäksi sähköpostiin linkin, jonka kautta voi ottaa opiskelupaikan vastaan ja ilmoittautua läsnäolevaksi. HUOM! Lomakkeelle tulee laittaa sähköpostiosoite, joka on voimassa vielä kesällä eli esimerkiksi koulun sähköpostiosoite ei käy, koska se lakkaa toimimasta koulujen loputtua.


Hakutoivemuutokset
Hakutoiveita ja hakutoivejärjestystä voi muuttaa vain hakuaikana. Jos hakija ilmoittaa hakemukseen sähköpostiosoitteensa, hän saa sähköpostiinsa vahvistusviestin hakemuksen perillemenosta. Viesti sisältää myös muokkauslinkin, jonka kautta hakija pääsee itse lisäämään ja poistamaan hakutoiveita tai vaihtamaan hakutoiveiden järjestystä.


Opiskelijavalinnan tulokset
Oppilaitokset päättävät opiskelijaksi ottamisesta ja ilmoittavat valintojen tulokset hakijoille

aikaisintaan 15.6.2023. Opetushallitus lähettää lisäksi kaikille sähköpostiosoitteensa ilmoittaneille

sähköisen tuloskirjeen. Opiskelijan tulee ottaa opiskelupaikka vastaan mahdollisimman pian tuloksen saatuaan, viimeistään 29.6.2023. Jälkiohjauskirjeet ilman opiskelupaikkaa jääneille postitetaan aikaisintaan 15.6.2023.


Opiskelupaikan vastaanottaminen
Hyväksytty hakija saa sähköpostiinsa linkin, jonka kautta voi ottaa opiskelupaikan vastaan. Linkki lähtee hakijalle myös silloin, kun hänet on hyväksytty varasijalta. Mikäli hakija ottaa varasijalta tarjotun paikan vastaan, on hänen muistettava peruuttaa jo vastaanottamansa opiskelupaikka. Oppilaitokset voivat lisäksi edellyttää, että hyväksytty hakija ilmoittaa paikan vastaanottamisesta lisäksi oppilaitokseen (oppilaitoksen ohjeistamalla tavalla). Varasijoilta voi tulla valituksi vielä 18.8.2023 saakka.

 

Opintopolun hakuneuvonta

Sähköposti: neuvonta@opintopolku.fi

Puhelinneuvonta p. 029 5331010, avoinna 1.2.2023 alkaen ti – to klo 9 – 11.



Kivelän koulun opinto-ohjaaja
Essi Uusitalo 040 777 3687


Tietoa hakeutumisvelvoitteesta

OPO

Oppilaanohjauksella tuetaan oppilaan kokonaisvaltaista koulunkäyntiä perusopetuksen aikana. Oppilaan koulumenestyksen ja käyttäytymisen ohjaukseen opintojen aikana osallistuvat kaikki opettajat. Yläkoulun alkuvaiheessa päävastuu ohjauksesta on luokanvalvojalla. Luokanvalvojan opastuksella opetellaan opiskeluun, yleiseen järjestykseen, ruokailuun, oppilashuoltoon ja poissaoloihin liittyviä käytänteitä. Luokanvalvoja ohjaa myös luokkansa ryhmäytymistä ja huolehtii alusta alkaen tarvittavasta yhteistyöstä huoltajien kanssa. Aineenopettajat ohjaavat oppilasta oman oppiaineensa opiskelussa. Erityisopettaja on vastuuhenkilö oppimisvaikeuksiin liittyvissä kysymyksissä.

Oppilaanohjaaja eli opo on kaikkien 7.-9.-luokkalaisten tavoitettavissa koululla päivittäin. Hänen roolinsa ohjauksessa korostuu, mitä pidemmälle opiskelu yläkoulussa etenee. Tavoitteena on tukea oppilaan itsetuntemuksen kehittymistä, oppimista ja jatko-opintoihin hakeutumista. Ohjaus on kokonaisuus, joka muodostuu luokkamuotoisesta, pienryhmä- ja henkilökohtaisesta ohjauksesta sekä työelämään tutustumisesta (TET). Henkilökohtainen ohjaus toteutuu järjestämällä ohjauskeskusteluja. Järjestelmällisesti ohjaukseen kutsutaan kaikki 9.-luokkalaiset. Oppilaanohjaajan luo tullaan yleensä koulupäivän aikana, tai ohjausaika sovitaan erikseen. Aloite ohjaukseen voi tulla myös oppilaalta, huoltajalta tai opettajalta, ja ohjauskeskusteluihin ovat myös huoltajat tervetulleita.

Tutustuminen peruskoulun jälkeiseen uuteen kouluun tapahtuu 8.-9. luokan aikana järjestettävien vierailujen kautta. Yhteiset tutustumiset on pyritty järjestämään paikalliseen lukioon sekä lähiseudun oppilaitoksiin. Oppilaalla on lupa lähteä tutustumiskäynnille myös kauemmas, jos huoltaja vastaa tästä.

Arviointi oppilaanohjauksessa vuosiluokilla 7-9

Oppilaanohjauksesta ei anneta arvosanaa kuten muista oppiaineista. Oppilaanohjauksessa arviointi perustuu oppilaiden itsearviointiin sekä vuorovaikutteiseen, ohjaavaan ja kannustavaan palautteeseen eri ohjaustoimien yhteydessä.

Linkki opetussuunnitelmaan

TET

Lukuvuoden 2022-2023 TET

9.lk. vko 46 (ryhmä 1) ja vko 47 (ryhmä 2)
8.lk. vko 16 (ryhmä 1) ja vko 17
(ryhmä 2)

Oppilaanohjaukseen sisältyvä työelämään tutustuminen (tet) järjestetään Kivelän koululla kahtena viiden päivän jaksona, joista toinen on 8.luokan keväällä ja toinen 9.luokan syksyllä. Kerrallaan tet-harjoittelussa on aina puolet luokan oppilaista. Tutustumista varten oppilaalla on käytössään erillinen tet-materiaali, joka sisältää tet-jakson tarkemmat ohjeet.

  • tet-viikot ovat oppilaalle koulua (30 tuntia / viikko), ja vapaapäiviä ei saa olla
  • ruokailu tapahtuu omalla koululla tai työnantajan tarjoamana; muista oppilaan ruokailujärjestelyistä sovitaan aina erikseen 
  • matkoilla on lupa käyttää oppilaalla tavallisestikin olevaa koulukyyditystä; lisäksi tarvittaessa oppilas saa linja-autokortin (vakiovuorot) maksimissaan 60 km:n yhdensuuntaiselle matkalle Leppävirran keskustasta (Huom! Huomioidaan voimassa olevat koronarajoitukset, tarvittaessa rajataan niin, että tetissä ollaan Leppävirran alueella)
  • tet-viikon ajalle oppilaalle annetaan erilliset tehtävät
  • jakson päätyttyä oppilas pyytää työpaikan vastuuhenkilöltä arvioinnin eli tet-todistuksen

Tutustumisjaksoilla on noudatettava nuoria työntekijöitä koskevia työturvallisuusmääräyksiä. Eräät työt ovat kokonaan kiellettyjä alle 18-vuotiailta. Lisäksi työtehtävät on suhteutettava nuoren fyysiseen ja henkiseen suorituskykyyn.  Oppilaat on vakuutettu tapaturman varalta koulun toimesta. Sääntöjenvastaisella käyttäytymisellä aiheutuneista vahingoista oppilaat ovat vahingonkorvausvelvollisia.

Oppilaat pyrkivät itse hankkimaan tet-paikkansa ja tekemään tet-sopimuksensa. Sopimuksesta tulee käydä ilmi, kuka on nimetty työpaikalta vastuuhenkilöksi ohjaamaan oppilasta tutustumisjakson aikana. Huoltaja hyväksyy nuoren tet-sopimuksen ja mahdolliset siitä aiheutuvat lisäkustannukset omalla allekirjoituksellaan (esim. matkat kauemmas vieraalle paikkakunnalle).

Peda.net käyttää vain välttämättömiä evästeitä istunnon ylläpitämiseen ja anonyymiin tekniseen tilastointiin. Peda.net ei koskaan käytä evästeitä markkinointiin tai kerää yksilöityjä tilastoja. Lisää tietoa evästeistä