9. joulukuuta

Kiina joulunvietto

Koska valtaosa kiinalaisista ei ole kristittyjä, talven suurin juhla ei ole joulu kuten meillä. Sen sijaan heidän suurin juhlansa on kiinalainen uusi vuosi. Kiinalaisen uuden vuoden ajankohta vaihtelee vuosittain, mutta yleensä sitä juhlitaan tammikuussa tai helmikuussa, jolloin juhlinta muistuttaa pitkälti länsimaista joulua.

Uutena vuotena nautitaan hienoja aterioita ja lapset saavat lahjoja. Kodit koristellaan punaisin ja kultaisin koristein. Suurissa kaupungeissa järjestetään hienoja ilotulituksia ja paraateja. Tärkeä osa uuden vuoden juhlintaa on esi-isien kunnioitus ja palvonta. Uuden vuoden aikaan monet kiinalaiset myös vierailevat temppeleissä.
(lähde: rantapallo.fi)

Vaikka joulua ei Kiinassa yleisesti juhlita, on yhä enemmän näkyvissä myös länsimaalainen joulun vietto. Joulu ei kuitenkaan ole Kiinassa samanlainen perhejuhla kuin Suomessa. Jouluna kiinalaiset käyvät ostoksilla, tapaavat kavereitaan ja antavat toisilleen pieniä lahjoja. Koristeltu omena on Kiinassa yleinen joululahja, sillä kiinan kielen sana omena kuulostaa samalta kuin kiinan kielen jouluaattoa tarkoittava ilmaus "rauhaisaa yötä". Myös rahan antaminen punaisessa kirjekuoressa on yleistä jouluna. Kiinassa kauppakeskuksia koristellaan runsaasti länsimaiseen tapaan. Kodeissa suosituimpia joulukoristeita ovat joulupuut, paperilyhdyt ja paperikukat. Joulukuusia on lähinnä julkisissa tiloissa. Suosituin joululaulu Kiinassa on Kulkuset-kappale.
(lähde: wikipedia)